1. Skyddsklass 1 är ett grundkrav
Skyddsklass 1 handlar om att försvåra för obehöriga att ta sig in i er lokal men också att få med sig saker ut. Det handlar om omslutningsyta, typ av lås och vred mm. Om er föreningen inte uppfyller Skyddsklass 1 riskerar ni att få reducerad ersättning vid ett inbrott. Läs mer på bygdegardarna.se/forsakring eller kontakta försäkringskansliet.
2. Städa och lys upp
Många gånger är det tillfället som avgör spontana inbrott. Kanske är det bara godis och läsk som stjäls men skadegörelsen är betydande och självrisken gällande inbrott ligger på 8 900 kr. Se till att det inte finns verktyg och andra lösa föremål utanför bygganden som underlättar inbrott och installera gärna belysning som gör det svårare att smyga obemärkt förbi.
3. Skaffa inbrottslarm
Inbrottslarm fungerar avskräckande och försvårar för tjuven. Välj mellan att enbart ha lokalt larm, larm som är kopplat till föreningsaktivas telefoner eller till larmcentral. Er förening kan få investeringsbidrag på 50 % samt 5-10 % i säkerhetsrabatt på försäkringspremien för inbrottslarm. Inbrottslarm som är i bruk vid inbrott ger också halverad till helt slopad självrisk.
4. Se upp för stöld
Bygdegårdsförsäkringen gäller vid inbrott, ej vid stöld utan samband med inbrott. Se upp med egendom så som trädgårdsmöbler och gräsklippare. Skriv alltid avtal vid uthyrning och vidta försiktighetsåtgärder vid arrangemang. Stöldbegärlig egendom bör vara inlåst i skåp eller liknande.
5. DNA-märkning
DNA-märk er stöldbegärliga egendom och öka chanserna att få tillbaka dem efter ett inbrott. Fungerar också brottsförebyggande.