Bakgrundsbild

Uthyrning – olika möjligheter

Att hyra ut bygdegården är kärnan i att vara en allmän samlingslokal. Det finns olika typer av hyresgäster, tillfälliga, fasta och boende. I alla dessa fall är det viktigt att se till att hyresförfarandet går till på ett korrekt sätt.

Att hyra ut

Det finns många sätt att hyra ut en lokal på och det är olika lagar och regler som gäller för olika typer av uthyrningar. Det vanligaste för bygdegårdar är lokaluthyrning, men en del fastigheter har även lägenheter som hyrs ut. Det gäller att välja ett avtal som passar för den aktuella uthyrningen. Se menyn till vänster för att läsa om de olika typerna av uthyrning.

Det är alltid bäst att ha ett skriftligt hyresavtal, även om ett muntligt avtal också är giltigt! Fundera även på försäkringsansvaret vid uthyrning.

Att undvika och hantera uthyrningar till antidemokratiska organisationer

Bygdegårdarna är öppna att hyra för alla med demokratisk värdegrund. Det händer dock att bygdegårdar hyrs av antidemokratiska organisationer under falska premisser. I de flesta uppmärksammade fall gäller det högerextrema och nazistiska grupper, men religiösa extremister och vänsterextremister förekommer också. Här finns råd om vad ni som förening kan göra för att undvika att hyra ut till en grupp som saknar demokratisk värdegrund – och om vad ni gör om det ändå händer.


Här finns mer information om uthyrning:

Läs mer om uthyrning och försäkring

Ladda ner dokument och hyresavtal


Vill du hyra en bygdegård?

Om du vill hitta en bygdegård att hyra se vår sökfunktion Hitta bygdegård. Vi finns i hela landet.

Kontakt för medlemsfrågor kring uthyrning (ej konkreta frågor om att hyra enskilda bygdegårdar)

Verksamhetsutvecklare fastighet och försäkring

Ulph Lundgren

070-440 38 96

ulph.lundgren@bygdegardarna.se