Bakgrundsbild

Vässa pennan – satirteckningar på turné över hela Sverige

Vässa pennan – en illustrationskonstutställning med EWK och samtida satirtecknare för demokrati och yttrandefrihet.

Vässad penna - (illustration: Max Gustafson)
Illustration: Max Gustafson

Vässa pennan – Bygdegårdarnas Riksförbunds nya vandringsutställning hade vernissage lördagen den 13 april 2019 klockan 14.00. Utställningen invigdes i Barkhyttans bygdegård, en av BR:s 1433 medlemsföreningar, som ligger i Hofors kommun, Gävleborgs bygdegårdsdistrikt.

Affiscen från Barkhyttan – varje förening får en egen affisch när utställningen visas.

(Se vidare turnéplan nedan)


Om EWK och utställningen

Den 6 november 2018 skulle Ewert Karlsson, mer känd under pseudonymen EWK, ha fyllt 100 år. Han var en internationellt erkänd satirtecknare, född och uppvuxen i Mogata socken, strax utanför Söderköping. I BR-sammanhang känner säkert några igen verken ”Trädet” och ”Bygdegården”.

Nu lyfter vi hans gärning och engagemang i fråga om alla människors rätt till ett bra liv, jämlikhet mellan könen och värnande om miljön. Vässa pennan är också en utställning som tar kampen för demokrati och yttrandefrihet och tar spjärn mot krafter som är däremot. Utställningen kommer att bestå av verk av EWK och flera samtida satirtecknare, utställningsmaterial och en miljö, allt packat och transporterat i en släpkärra.

Längre ner på sidan finns några dokument om utställningen: information till arrangerande förening, utställningsmanual samt en lärar- och besökshandledning.

Medverkande satirtecknare/konstnärer:

  • Ewert Karlsson (mest känd under pseudonymen EWK) född och uppvuxen strax utanför Söderköping. Internationellt prisad satirtecknare. Skulle ha fyllt 100 år 6 november 2018. På EWK-sällskapets hemsida finns mer information om honom och ett galleri av hans teckningar. I Norrköping finns Arbetets Museum som också inrymmer EWK-museet.
  • Max Gustafson, serie- och satirtecknare och satirtecknare och mottagare av 2018 års EWK-pris. Medverkar i flera dagstidningar och tidskrifter samt i SVT:s Idévärlden. Se Max senaste satir på hans egen hemsida och på Instagram.
  • Sara Granér, serieskapare och satirtecknare. Samhällssatir ofta med groteskt tecknade djurgestalter i centrum. Sara skapar använder också sin konst i andra sammanhang som i dockteater och musikackompanjerad liveteckning. Hennes böcker ges ut på Galago förlag och bilder finns på Instagram.
  • Magnus Bard, illustratör och satirtecknare som bland annat har i uppdrag att illustrera ledarsidan på Dagens Nyheter. Så här beskrevs han i ett pressmeddelande inför sin utställning på Arbetets Museum.
  • Marja Nyberg, illustratör och manusförfattare. Var bland annat en av författarna till SVT:s julkalender 2018 samt tecknade papperskalendern. Hennes bilder och satir kan hittas både på vykort och i fanzines. Mer finns på hemsida och Instagram.

Nu erbjuder vi föreningar och distrikt att ta del av och använda utställningen. Och att använda den är ett viktigt ord – för här finns möjligheten att skapa ytterligare diskussion, möten mellan människor och aktiviteter som berör områden som bland annat nämnts här ovan; demokrati, yttrandefrihet, jämlikhet, hållbarhet, alla människors lika värde. Det kan vara ett samtal om vad demokrati och yttrandefrihet innebär, ett seminarium om satir, filmvisning, workshop i satirteckning eller en gemensam dialog om de medverkande verken.

Vässa pennan genomförs genom stöd via Landlotten, Kulturrådet och LRF samt i samarbete med EWK-sällskapet, Arbetets Museum, EWK-museet/Centrum för politisk illustrationskonst, Galago och Studieförbundet Vuxenskolan. Genom samarbete och medfinansiering lokalt och regionalt kan Vässa pennan utvecklas ytterligare på varje plats den besöker.

Äpple, illustration Ewert Karlsson - EWK
Används med tillstånd av bildrättsinnehavaren.

Utställningsmaterial

Här hittar du som förening och distrikt allt material som hör till utställningen.

Artiklar ur tidskriften Bygdegården

Vi har skrivit om Vässa pennan i vår tidskrift. Läs dem genom att klicka på länkarna nedan.


Turnéplan

Stockholm 2020-08-27
Satiren hjälper oss att lyfta demokratin och yttrandefriheten med vässade pennor i vår vandringsutställning Vässa pennan. Starten gick i Gävleborg april 2019 och tog sig sedan vidare söderut.

Plötsligt var vi tvungna att hålla andan och ta på ansiktsmask. Vandringsutställningen gjorde halt och stod och stampade för att få resa vidare. När sommaren kom säkrades Oaxens bygdegård och Österundagården för pandemiska attacker och skapade coronasäkrade miljöer. Alla ickedemokrater och yttrandefrihetens motsåndare duckade – utställningen Vässa pennan var åter på banan.

Nu tar vi sats och laddar inför hösten och vintern 2020. Just idag är utställningen tillgänglig och finns parkerad i Mälardalsregionen. Siktet för våren 2021 är just nu Sörmland men innan dess reser utställningen till andra delar av landet. Något för er förening eller distrikt?

Naturligtvis följer vi och de lokala värdarna Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Såklart gäller de alla er som väljer att besöka utställningen också. Vi håller avståndet men står upp för demokratin och tar hand om varandra. Titta på verken och möts utanför samlingslokalen och låt samtalet flöda.

Vi ses!
Bygdegårdarnas Riksförbund och vandringsutställningen Vässa pennan

 


Här har Vässa pennan varit:

1–9 augusti: Österundagården 

(Enköpings kommun, Uppsala läns bygdegårdsdistrikt)

Öppettider
Lördag 1 augusti kl 18-21 Invigningsöppet
Söndag 2 augusti kl 11-17 Rebusrundan
Lördag 8 augusti kl 13-17
Söndag 9 augusti kl 11-17 Rebusrundan

Servering
Fantasiskogen med dagbarnens teckningar
Vässade pennor för alla som vill rita
Frivillig entré som oavkortat går till bygdegården

Mer information
www.osterunda.se
www.fjardhundraland.se/rebusrundan

Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Program
Lör 1 augusti kl 18-21 Invigningsöppet med cider och snacks. Kom och gå som du vill men vi undviker trängsel och håller avstånd.
Ons 5 augusti kl 9.30-13.30 Workshop i serie- och skämtteckningar för 9-13 åringar med Marja Nyberg. Kostnadsfritt inkl. lunch och fika. (max 10 deltagare) Anmälan *
Ons 5 augusti kl 14 En satirtecknares tankar – Marja Nyberg. Utomhus om vädret tillåter alt. inomhus. Vi bjuder på fika. (max 15 deltagare) Anmälan *
Tors 6 augusti kl 19 Utomhusteater Det farligaste som finns av 4:e teatern. Från 9–119 år. (max 35 deltagare) Anmälan *

* Anmälan Helena 0730 – 78 65 72

Ett samarrangemang med Österundagården, Paddebo kulturförening, Studieförbundet Vuxenskolan Uppsala län, Fjärdhundraland ekonomisk förening med stöd från Uppsala läns bygdegårdsdistrikt och Enköpings kommun. Torstuna dagbarnvårdargrupp bidrar med teckningar i fantasiskogen.

4–23 juli: Oaxen bygdegård Gillet 

(Södertälje kommun, Stockholms läns bygdegårdsdistrikt)

Öppettider
Alla lördagar och söndagar 4–26 juli 2020
Lördagar 11–16
Söndagar 11–16
Fikaservering

Mer information
www.oaxenbygdegard.se

Program
I Ettans Kalkugn: skulpturutställning med 20 deltagande skulptörer och en fotoutställning med tema Gotska Sandön av fotograf Birger Svanteson.

Gillet: broderiutställning av folkkonstnär Ingrid Nilsson.

Efter fika och titt på utställningarna går det fint att låna klot för boulespel, spela bordtennis, låna kubbspel eller ta en titt i boklådan. En snitslad bana kommer att finnas för promenad upp till norr. Läs på anslagstavlan vid färjeläget och ta till vänster när du kommer av färjan för att följa stigen. Obs! stigen är inte lämpad för barnvagn eller rullstol.

Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

16–22 mars: Börringe bygdegård  

(Svedala kommun, Skånes bygdegårdsdistrikt)
bygdegardarna.se/borringe 

9–15 mars: Solvalla bygdegård 

(Sjöbo kommun, Skånes bygdegårdsdistrikt)
www.bygdegardarna.se/solvalla

Öppettider
Lördag 14 mars
kl 10.00–16.00

Söndag 15 mars kl 10.00–16.00

våffelcafé

Mer information
www.bygdegardarna.se/solvalla
www.bygdegardarna.se

Program
Lördag 14 mars klockan 10.00
Invigning av kommunstyrelsens
ordförande Magnus Weberg.

6–8 mars: Förslövs bygdegårdsförening  

(Båstads kommun, Skånes bygdegårdsdistrikt)
www.bygdegardeniforslov.se

Öppettider
Demokratihelg i Förslöv

Fre 6 mars kl 17.00–20.00
Lör 7 mars kl 10.00–16.00
Sön 8 mars kl 10.00–16.00

Fri entré – Fikaservering

Program
Fredagen 6 mars
kl 17.00 Vernissage kommunfullmäktiges ordförande Thomas Andersson (L) kommer att hålla invigningstal. Företrädare för samtliga politiska partier kommer att vara närvarande.

Lördag 7 mars och söndag 8 mars
kl 10.00–16.00 Utställningen är öppen och det bjuds på kaffe/saft med tillbehör. Företrädare för samtliga politiska partier kommer att vara närvarande.

25 februari–3 mars: Boalt bygdegård

(Östra Göinge kommun, Skånes bygdegårdsdistrikt)
www.bygdegardarna.se/boalt

Öppettider
Vardagar 
kl 18.00–20.00

Lör-Sön kl 13.00–16.00

fikaservering

Skolor som är intresserade, är välkomna på dagtid efter kontakt med Ingrid 0705-222446.

Program
Onsdag 26 februari
klockan 19.00

Invigning politiker från Ö. Göinge kommen och ev. även från Osby kommun att medverka. Ämnet är givet – demokrati och yttrandefrihet. Norra Skånes chefredaktör, Carl-Johan Bauler ger sina synpunkter på tryckfrihet.
Lokale konstnären och författaren Artur Strid från Osby, medverkar i utställning med egna satirteckningar liksom vår egen välkända bild– och filmskapare, Alicja Björk, Boalt.

22-23 februari 2020: Vena bygdegårdsförening

(Hultsfreds kommun, Norra Kalmars bygdegårdsdistrikt)
www.venabygdegard.nu

Öppettider
Lördag 22 februari kl 13.00–16.00

Söndag 23 februari kl 15.00–17.00
fikaservering

Program
Lördag 22 februari klockan 13.00 bildvisning och kåseri av Lasse Oscarsson om Vena med omnejd.

Söndag 23 februari klockan 16.00 årsmöte Vena bygdegårdsförening

7-9 februari 2020: Långasjö bygdegård

(Emmaboda kommun, Södra Kalmars bygdegårdsdistrikt)
www.langasjo.se/samhalls-och-bygdeforeningar/bygdegarden/

Öppettider
Fredag 7 februari
öppen i samband med föreställning

Lördag 8 februari kl 13.00–17.00
fikaservering

Program
Fredag 7 februari klockan 19.00
föreställningen Imitera! Solo – imitatören Anders Mårtensson med sin föreställning där vi kommer möta bland annat
Tommy Körberg, Kalle Moraeus, Cornelis, Lasse Berghagen och Zlatan.
Entré 200 kr, medlemmar 175 kr.
Köp biljetter på Eken, Fenix eller via Swish–nummer 123 514 97 94 (ange namn på alla som köpt biljett)
Information: Berit 070–285 93 00, Clara 070–675 42 77, Lena 070–601 88 11

24 januari-2 februari 2020: Bjursnäs bygdegårdsförening

(Kalmar kommun, Södra Kalmars bygdegårdsdistrikt)
www.bygdegardarna.se/bjursnas

Öppettider
Lördag 25 januari
kl 14.00–17.00

Tisdag 28 januari kl 16.00–18.30 Utställningen är öppen utan program, följt av kvällsföreläsning med start 18.30.
Torsdag 31 januari kl 15.00–18.00 Utställningen öppen utan program. Bygdegårdsföreningen serverar fika.
Lördag 1 februari kl 14.00–17.00

Fri entré till utställning och alla aktiviteter.

Övrig tid utan program är det abonnerat för skolor, föreningar och organisationer.
Hör av dig om du vill göra en gruppbokning! bokningbjursnas@gmail.com

Kompletterande utställning av karikatyrer gjorda av studenter på lärarprogrammen vid Linnéuniversitetet.
Tävling: kan du gissa vem det föreställer?

Biblioteken i Södermöre visar upp satirböcker.

Program
Lördag 25 januari
klockan 14.00

Vernissage länsrådet Malin Almqvist. Mingel med dryck och tilltugg.
Hålla tecknartungan rätt i mun. Kortare föredrag av Magnus Bard, satirtecknare, medverkar i Vässa pennan.
Pennan och makten – om yttrandefrihetens dilemma i vår tid. Kortare föredrag av Thomas Grahl, redaktör och mediechef
Paneldiskussion. Moderator Lena Thor, chef för Södermöre kommundelsförvaltning.

Tisdagen den 28 januari kl 18.30
EWK – från bondson till politisk tecknare i världsklass
Anna Micro Vikstrand, fil dr i konstvetenskap och lektor i bildpedagogik vid Linnéuniversitet berättar om Ewert Karlssons långa karriär som tecknare för olika dagstidningar och tidskrifter. Bygdegårdsföreningen serverar kaffe och smörgås.

Lördagen 1 februari kl 14.00–17.00
Vernissage för karikatyrer av elever från skolorna i Södermöre
Mingel med dryck och lördagsgodis
Workshop på temat ”Streck och skratt” för barn och vuxna under ledning av Pernilla Frid, illustratör och konstpedagog
Det finns papper och vässade pennor på plats! Bygdegårdsföreningen serverar kaffe och smörgås.

2-13 januari 2020: Frödinge bygdegårdsförening

(Vimmerby kommun, Norra Kalmars bygdegårdsdistrikt)
www.frodingebygdegard.se

Öppettider
Torsdag 2 januari kl 13.00–15.00

Onsdag 8 januari kl 13.00–15.00
Fredag 10 januari kl 13.00–15.00

Program
Torsdag 2 januari
klockan 18.00 filmen En underbar jävla jul med bl.a. Maria Lundqvist och Robert Gustafsson i regi av Helena Bergström.

Onsdag 8 januari klockan 19.00 Politikerträff. Moderator: Jimmy Karlsson.
Fredag 10 januari klockan 10.00 Seniorträff med fika.

25 november-1 december 2019: Björkeborg

(Tingsryds kommun, Kronobergs bygdegårdsdistrikt)
www.vackelsang.se  

Öppettider
Tis 26 nov 18–20
Ons 27 nov 18–20
Tor 28 nov 13–16 och 18–20
Fre 29 nov 18–20
Lör 30 nov 15–19
Sön 1 dec 13–16

Program
Vernissage tisdag kl 18.00
Cafeterian öppen alla dagar
På lördagen serveras dessutom ärtsoppa och varmkorv vid Väckelsångs julpromenad
Fritt inträde alla dagar

18-22 november 2019: Kulturföreningen Gamla skolan – Gula huset

(Markaryds kommun, Kronobergs bygdegårdsdistrikt)
www.bygdegardarna.se/gulahuset  

Öppettider
Mån 18–tis 19 november 10.00–18.00
Ons 20–tors 21 november 10.00–16.00
Fre 22 november 10.00–14.00

Vi bjuder på fika alla dagar.

Mer information
www.bygdegardarna.se/gulahuset
www.bygdegardarna.se

Program
Tisdag 19 november klockan 18.30 pratar Smålänningens nyhetschef Anna H Liljequist om demokrati, yttrandefrihet och människor lika värde.

Du kanske vill göra din egen satirteckning. Vässade pennor finns på plats.

Ett samarbete mellan Kulturföreningen Gamla Skolan – Gula Huset och Studieförbundet Vuxenskolan.

13-17 november 2019: Tegnaby bygdegård

(Växjö kommun, Kronobergs bygdegårdsdistrikt)
www.tegnaby.se  

Öppettider
Ons 13 nov kl 15.00-19.00
Lör 16 nov kl 13.00-17.00
Sön 17 nov kl 13.00-17.00

Mer information
www.tegnaby.se
www.bygdegardarna.se

Program
Ons 13 nov kl 15.00 vernissage

Lotteri vinn satirböcker

14-20 oktober 2019: Elofsruds bygdegård

(Sunne kommun, Värmlands bygdegårdsdistrikt)
www.facebook.com/elofsrudsbygdegard

Öppettider
Måndag 14 okt 18.00-20.00
Tisdag 15 okt 11.00-14.00 & 18.00-20.00
Onsdag 16 okt 18.00-20.00
Torsdag 17 okt 11.00-14.00 & 18.00-20.00
Fredag 18 okt 11.00-14.00
Söndag 20 okt 10.00-14.00

Mån-tors 18:00-20:00: utställning och cafeteria öppet
Tis, tor, fre 11:00-14:00: utställning och lunchservering  

Program
Fredag 18 oktober klockan 19:00
Selma och Lagårdsanna, en berättarföreställning om Selma Lagerlöf och hennes piga, med Teater Dos
Entré: 50 kr
Cafeterian och utställning öppen
Insläpp från 18:30
I samarbete med Riksteatern och kultur på landsbygd

7-13 oktober 2019: Älvenäs bygdegård

(Karlstads kommun, Värmlands bygdegårdsdistrikt)
www.bygdegardarna.se/alvenas

 

Öppettider
Måndag 7 okt kl 18.00-20.00
Tisdag 8 okt–fredag 11 okt kl 16.00-19.00
Lördag 12 okt – söndag 13 okt kl 13.00-16.00 

Servering hela veckan 

Program
Måndag 7 okt kl 18.00 Vernissage 
Torsdag 10 okt klockan 19.00 inbjudna gäster i samtal om demokrati och yttrandefrihet
Söndag 13 okt kl 15.00 Föreställning ”Fröken” i regi av Leif Stinnerbom, Västanå Teater i samarbete med Riksteatern Värmland och Kultur på landsbygd Biljettbokning: Kai Zimmerl 070-660 39 99 Entré 50 kr

2–5 oktober 2019: Vättlösa bygdegård   

(Götene kommun, Skaraborgs bygdegårdsdistrikt) 
vattlosabygdegard.se

Öppettider
Onsdag 2 oktober klockan 18–21
Fredag 4 oktober klockan 18–21
Lördag 5 oktober klockan 14–17
Ett arrangemang i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Götene kommun

Mer information
www.vattlosabygdegard.se
www.bygdegardarna.se

Program
Onsdag 2 oktober – 60 kr
19.00 Karikatyr och visor prova på att rita karikatyr med Ann-Sofie Hallbäck, Bengt Hardy skämtar om allvarliga ting i visform
Fredag 4 oktober – 100 kr
19.00 Visor och pyttipanna Jimmy Pettersson driver med allehanda ämnen i visform, servering av pyttipanna och ägg
Lördag 5 oktober – fritt inträde
Utställning och våfflor utställningen öppen med möjlighet att köpa våfflor och kaffe

27–29 september 2019: Grolanda bygdegård

(Falköpings kommun, Skaraborgs bygdegårdsdistrikt)
bygdegardarna.se/grolanda

Öppettider 
Fredag 27/9 kl. 18.00–23.00
Lördag 28/9 kl. 14.00–01.00 

Program 
Mekelsmäss
Grolanda bygdegård är en del av Konstnatten
Servering med kaffe och tårtbuffé  

21–22 september 2019: Hjärtumsgården

(Lilla Edets kommun, Västra bygdegårdsdistrikt)
hjartumsgarden.blogg.se

Öppettider
Lördag–söndag kl. 11.00–15.00

Försäljning av våfflor och kaffe

Program

Lördag 21 september
11.00–15.00 utställning och loppis, satirteckningsutställningen Vässa pennan och Hjärtumgårdens Loppis är öppet

Söndag 22 september
11.00–15.00 utställning och loppis, satirteckningsutställningen Vässa pennan och Hjärtumgårdens Loppis är öppet

6–28 juli 2019: Oaxen bygdegård, Gillet

(Södertälje kommun, Stockholms läns bygdegårdsdistrikt)

Öppettider
alla lördagar och söndagar 6–28 juli 2019

Lördagar 11–16
Söndagar 11–16

Fikaservering
(glassjour hela sommaren)

Mer information
www.oaxenbygdegard.se
Oaxen på facebook

Program

Lördag 6 juli
13.00 Vernissage, invigningstal av Sofia Nygren, Studieförbundet Kulturens
14.00 Föreläsning och samtal “Alla kan tala, men vem blir lyssnad på?” med Sofia Nygren,Studieförbundet Kulturens
14.30 Öppning av utställningen Young Sapmi Maria Ryden Enhetschef Kulturens initiativtagare till projektet” Young Sapmi” Unga samer ifrån Jokkmokk norr om polcirkeln som dokumenterat sin samtid med foton som visas på Oaxens bygdegård.

Samtal om demokrati fortsätter i höst:
Torsdag 19 september
18.00 Film: ”Fågelfångarens son” av Richard Hobert

31 maj–2 juni 2019: Gummifabriken, Värnamo
(BR:s förbundsstämma)

(Värnamo kommun, Jönköpings läns bygdegårdsdistrikt) 

13–21 april 2019: Barkhyttans bygdegård

(Hofors kommun, Gävleborgs bygdegårdsdistrikt)

Vernissage lördag 13 april klockan 14.00
Vernissagetalare från BR: Per Lodenius (förbundsordförande)
Invigningstal av Ritva Snellman, kulturchef Hofors kommun 

Öppettider
Lördag 13 april 14–16
Söndag 14 april 11–16
Onsdag 17 april 14–19
Torsdag 18 april 14–19
Fredag 19 april 11–16
Lördag 20 april 11–16
Söndag 21 april 11–16
Måndag 22 april 11–16

Mer information
www.barkhyttan.se
www.bygdegardarna.se

Program i Barkhyttans bygdegård

Lördag 13 april
14.00 Vernissage med tal av Per Lodenius, ordförande i Bygdegårdarnas Riksförbund och Ritva Snellman, kulturchef i Hofors kommun.

Onsdag 17 april
19.00-20.30 Arena för samtal: ”Vad händer med yttrandefriheten?”

Studieförbundet Vuxenskolan bjuder in till en samtalskväll om demokrati och yttrandefrihet.
Yttrandefrihet och ett fritt meningsutbyte är något vi tar för självklart i Europa, Sverige och Gävleborg. Likaså att skriva, teckna och publicera utan att först behöva censurera. Men det finns idag enligt många, olika saker som kan komma att hota detta – alltifrån det hårdnade samtalsklimatet till EU:s nya lagstiftning om internet. Hur mår det fria ordet egentligen idag och hur kommer det att se ut i framtiden?

Medverkande gäst: Bawar Ismail (ledarskribent Gefle Dagblad)
Samtalsledare: Emelie Lundin (Studieförbundet Vuxenskolan)

Fri entré. Alla är varmt välkomna!

Fredag 19 april
16.00 Filmvisning: Charlie Chaplins klassiska satirfilm ”Diktatorn” från 1940.
Läs mer om filmen Diktatorn på Wikipedia.


 

Utställningskurator

Verksamhetsutvecklare konst och kultur

Stefan Löfgren

070-347 43 86

stefan.lofgren@bygdegardarna.se