Bakgrundsbild

Connecting Livonian coast and Gotland – fotoutställning

Vandringsutställningen Två kuster möts – Livland och Gotland av fotografen Jānis Mednis ackompanjerad av världsmusik från Livland och Gotland.

Från Lettlands Nationalbiblitek till Gotland och Stockholms skärgård
Det här är en fotoutställningen skapad av den lettiske fotografen Jānis Mednis. Under perioden 2006–2020 gjorde han frekventa besök på Gotland och den livländska kusten. I den här utställningen skapar 30 fullskaliga bilder, indelade i liknande par, 15 från det gotländska kusten och 15 den livländska.

Bilderna ackompanjeras av gotländsk och livländsk världsmusik vilket presenterar dessa båda unika kulturer på ett mycket levande och speciellt sätt.

2020 hade utställningen premiär på Lettlands Nationalbibliotek i Riga.

2023 besöker utställningen Gotland och skärgården i Stockholms läns bygdegårdsdistrikt.

En kulturell och virtuell resa
Fantastisk utsikt och absolut lugn, bortom 2000-talets liv och rörelse. Sann enkelhet, en sagoliknande kultur och naturlig skönhet, som liknar båda kusterna – den livländska och gotländska.

Författare till projektet – Fotografen Jānis Mednis har skapat detta projekt och bygger en virtuell bro mellan de två kustlinjerna. Foton och musik förbinder båda kulturerna och skapar en genuin känsla av att vara närvarande – en virtuell resa, där man kan känna den gotländska och den livländska kusten bli ett med varandra.

Huvudtanken med projektet var att skapa känslan av reflektion, ta bilden av den motsatta kusten, hitta parallella linjer, former och historiska samband.

Läs mer om Jānis Mednis på hans hemsida: www.janismednis.com

Detta är …
Två kuster möts – Livland och Gotland
En vandringsutställning med 30 fotografier med gotländsk och livländsk världsmusik.
Format: Utställningen består av 6 stycken utställningstorn i form av trianglar där varje sida är 1 meter och en höjd om 2,5 meter. Dessutom en högtalare och musikspelare. Allt transporteras i en släpkärra.
Bygg och riv: Räkna med att vara minst 2 personer som sätter upp och river utställningen. Beräkna cirka 2 timmar för detta.
Kostnader och transport: Föreningen lånar utställningen utan kostnad, principen är att hämta utställningen hos den som haft den före.
Infomaterial: BR tar fram infomaterial som föreningen kan använda.
Samarbete: Samarbeta gärna med någon lokalt/regionalt, t.ex. Studieförbundet Vuxenskolan.
Teknik: Högtalare för musiken kräver ett 220 volts vägguttag.

Utställningen genomförs genom stöd via Samarbetsfonden Sverige-Lettland.
Läs mer om Samarbetsfonden här www.swelatfund.org

Projektledare Kulturbygdsturnén samt verksamhetsutvecklare konst och kultur

Stefan Löfgren

070-347 43 86

stefan.lofgren@bygdegardarna.se