Bakgrundsbild

Upphovsrätt

När någon ska sjunga en sång, spela en pjäs eller läsa en dikt i ett sammanhang som tillgängliggör verket för allmänheten måste arrangören ha sökt och fått upphovsrätt. Upphovsrätt skyddar många olika företeelser, till exempel teater, musik och litterära verk.

Att använda skyddade verk

I bygdegården är det viktigt att vara medveten om upphovsrätten och följa de lagar som finns. Hur fungerar det egentligen med Stim eller när man vill spela en pjäs av August Strindberg?

Upphovsrätten gäller generellt sett fram till 70 år efter upphovspersonens död vilket betyder till exempel att pjäser av August Strindberg eller musik av Johan Sebastian Bach är fria att framföra. Däremot är en bearbetning av Strindberg som är gjord idag eller en inspelning av Bachs Juloratoriet som är utgiven på en cd skyddade av upphovsrättslagen.

Och egentligen är det väl inte så konstigt – någon har skapat ett verk som vi sedan väljer att använda på något sätt, vi tar entré och får intäkter, en del av denna intäkt ska då gå till den som skapat verket, för att vi kunde använda det och skapa ett arrangemang.

Vad gäller för olika typer av verk?
Teater

Det normala är att upphovsrätten sköts av den som framför en pjäs. Om en teatergrupp kommer till en bygdegård är det gruppen som ska ha sökt och fått tillstånd att spela pjäsen. De ska också betala för upphovsrätten.

Om bygdegården h ar en amatörteatergrupp i föreningen så söker man upphovsrätt via Amatörteaterns Riksförbund (ATR). Det gör man så fort man får idén. Ibland får man inte rätten till framförandet på grund av att någon annan har upphovsrätten för tillfället. Om teatergruppen använder musik i föreställningen så ska tillstånd sökas hos Stim och sedan redovisas.

Musik

När det gäller musik är det arrangören som är skyldig att ta hand om upphovsrätten. Här finns två olika organisationer som sköter detta – Stim och Sami (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation).

Stim har hand om själva verket och musik framförd live och Sami för inspelningar av verken. Ibland kan det sammanfalla – när man spelar senaste Absolute Music-samlingen på pubkvällen ska man redovisa till båda organisationerna.

Om bygdegården arrangerar en kväll där en trubadur framträder är det också bygdegården som ska redovisa datum, artist som uppträder, biljettpris och antal besökare till Stim.

Läs mer om hur du gör här: www.stim.se/sv/livemusik/livemusik-konsert-festival

Rapportera musik till Stim

Om det är ett framträdande med musik ska det rapporteras till Stim. Rapportering till Stim (för rättigheten att använda musik och som ersättning till den som har skrivit musiken) görs av den som är huvudarrangör – det vill säga den lokala bygdegårdsföreningen. Ofta rör det sig inte om så stora belopp (det beror lite på hur många besökare, hur lång konserten är och vilket biljettpriset är).

Som medlem i Bygdegårdarnas Riksförbund har ni tillstånd att använda musik utan att söka tillstånd före – men efter arrangemanget ska ni göra själva redovisningen. Här finns lite att läsa om Bygdegårdarnas Riksförbunds avtal med Stim (öppnas i ny flik). För att rapportera – om ni redan har inloggningsuppgifter till Stim är det bara att klicka på rutan Mina sidor längst upp till höger på Stims hemsida (öppnas i ny flik) – om det är första gången ni ska rapportera skickar ni föreningens namn och organisationsnummer till kundservice@stim.se och frågar om de kan lägga upp er som användare. Ange också gärna när ni anmäler er till Stim att ni önskar att artisten ska lägga till låtlistan så blir det lättare att administrera för er (det betyder att när ni rapporterat till Stim kommer artisten att få ett meddelande att hen ska uppge vilka låtar som spelats).

Litterära verk

Vid användning av texter, till exempel om ordförande bestämmer sig för att läsa en dikt av Tomas Tranströmer som inledning till kvällens föreställning. Om man vill ha med några rader ur en roman i programbladet eller om några rader ur en bok passar på hemsidan alldeles bredvid bilden av bygdegården så är det ALIS (Administration av Litterära Rättigheter i Sverige) som handhar de upphovsrättsliga frågorna.

Vad kostar det och hur mycket administration är det?

Första gången tar det lite tid att hitta rätt blankett för att söka upphovsrätt, men när man väl vet var man ska vända sig och vilken blankett man ska ha går det fort. Det är inte speciellt mycket administration. Visst är det lite blanketter att fylla i och man måste leta lite för att hitta vad det kostar, men det är ändå enkelt att fylla i det som efterfrågas. Som alltid är det viktigt att veta i förväg vad man ska göra, i vilket sammanhang, hur mycket och hur långt.

Det handlar om att vara förutseende – skriva låtlistor och ta tid när man är igång med sitt arrangemang och inte behöva göra det efteråt.

En amatörteatergrupp som vill spela en skyddad föreställning, av en svensk dramatiker, betalar mellan 600 och 900 kronor per föreställning, beroende på föreställningens längd.

Om bygdegården arrangerar en danskurs, där musiken är från en cd med en grupp med mindre än 20 deltagare, är avgiften till Stim plus avgiften till Sami för själva inspelningen av musiken cirka 30 kronor per tillfälle (ofta kan det dock vara ett lägsta belopp per termin eller år). Samtliga summor är avrundade och ska ses som exempel, moms tillkommer på avgifterna.

Upphovsrätten skyddar litterära och konstnärliga verk och omfattar fler områden än som nämns här ovan, bland annat film, sceniska verk, bildkonst och fotografier. Ta alltid reda på vem upphovsmannen är och sök upphovsrätt.

Film

Läs mer om rättigheter när det gäller filmvisning

Bilder

Det finns flera hemsidor på internet där du kan ladda ner gratis bilder, till exempel:

Kolla rättigheterna för den bild du vill ha noga – ibland är det helt fritt, men ofta måste du ange vem som har fotat/skapat bilden/illustrationen för att få använda den.

Mer information

ATR – Amatörteaterns Riksförbund sköter upphovsrätten för all amatörteater

Stim – Vid användande av musik, till exempelvis en konsert, buggkurs, pubkväll eller liknande, så sker redovisningen till Stim

Sami – All inspelad musik ska förutom till Stim även redovisas till Sami

ALIS – Administration av Litterära Rättigheter i Sverige företräder litterära upphovspersoner

PRV (Patent- och registreringsverket) – Läs mer om upphovsrätt på PRV:s hemsida

Bildupphovsrätt – förening som företräder över 100 000 bild- och formkonstnärer, illustratörer, fotografer, designers och andra upphovspersoner till bild och form i hela världen

Creative Commons Sverige – ideell organisation vars mål är att hjälpa de som skapar och vill dela med sig av sina verk (helt eller delvis)

Internetstiftelsen – en lektion som introduktion om det här med upphovsrätt.

Vid frågor hör av er till oss eller respektive organisation.

Verksamhetsutvecklare konst och kultur

Stefan Löfgren

070-347 43 86

stefan.lofgren@bygdegardarna.se