Bakgrundsbild

Förbundsstämma 2019

Helgen 1-2 juni 2019 arrangeras årets förbundsstämma i Värnamo (Jönköpings bygdegårdsdistrikt). Dagen innan, fredagen den 31 maj, blir det en seminarieresa till fyra platser.

Årets Förbundsstämma bjuder på mycket firande. För 75 år sedan bildades riksförbundet.  Det är dessutom 100 år sedan den första bygdegården byggdes – på lördagen besöker vi därför Ås förbundsgård och firar tillsammans med dem.

Själva stämman genomförs helgen den 1-2 juni i Värnamo i Jönköpings bygdegårdsdistrikt. Dagen innan, fredagen den 31 maj, bjuder vi in till en seminariedag som tar oss till fyra platser och ger oss berättelser om kultur, mötesplatser, samverkan och landsbygdsutveckling.

Längst ned på sidan hittar du alla stämmohandlingar

Ramtider för helgen (med reservation för ändringar)
Fredag 31 maj

11.45 Bussar avgår från järnvägsstationen i Värnamo

Seminarieresa med fyra olika stopp (Obs! Vi kommer också att göra aktiviteter utomhus, så ha kläder efter väder. Se information nedan för detaljer.)

21.00 Åter i Värnamo, incheckning på hotellen.

Lördag 1 juni

8.30-10.00 Beredningsgrupper som behandlar motioner och förslag

10.30-11.30 Parallella seminarier

11.30 Lunch

12.30 Invigning av förbundsstämman

17.00 Stämman ajourneras

18.30 Avresa till stämmofesten på Ås förbundsgård (Obs! förbundsfestens middag är i ett tält, så tänk på att ha kläder efter väder, inledande mingel sker utomhus utanför tältet/bygdegården)

Söndag 2 juni

9.00 Förbundsstämman fortsätter

11.00 Fika

11.40 Stämmoförhandlingar

11.30 Årets miljöstipendiat

13.30 Lunch

Både lördag och söndag sker alla programpunkter på  Gummifabriken, Jönköpingsvägen 15, som ligger centralt i Värnamo. Luncherna äter vi på Madame Brasseri & Café som ligger på entréplanet. Stämmoförhandlingarna genomförs i Auditoriet på plan 3 och fika serveras utanför i Auditoriets café. Lördagens beredningsgrupper och seminarier sker på olika våningsplan i Gummifabriken. Här finns information för att hitta rätt i Gummifabriken.

Seminarieresa fredag 31 maj

Följ med oss till fyra platser i Jönköpings län – konstmuseet Vandalorum, bygdegårdsföreningarna Norra Skolan och Reftele samt avslutning i nöjesparken High Chaparral.

Vandalorum – ett konstmuseum inrymt i fyra nybyggda lador. Utställningar inom konst och design. Lokaler med spännande arkitektur, formgivna möbler och vällagad mat. Här får vi berättelsen om platsen, om hur det kom sig att ett museum växte fram, kraften i arkitekturen samt gör ett besök bland utställningarna.

Reftele föreningsgård – en väl uthyrd samlingslokal som drivs av en förening som själv inte har någon egen verksamhet. Däremot finns ett väl etablerat samarbete med andra föreningar och Gislaveds kommun. Här har vi ett samtal om hur det offentliga och civilsamhället kan samarbeta för lokal utveckling.

Norra Skolans bygdegårdsförening – en plats för mycket egen verksamhet där de arrangerar många publika arrangemang och driver en egen revy. Dessutom en plats för bygdens föreningar och företagare att mötas. Här har vi också en föreläsning om Det hållbara samhället med Peter Eklund från Hela Sverige ska leva.

High Chaparral – mitt i den småländska skogen ligger ett svenskt Vilda västern. Hur kom det sig att det började byggas en nöjespark mitt i något som någon skulle kunna beskriva som obyggd, var har hänt sedan starten och vad är idéerna för framtiden? Hur en vild idé blir landsbygdsutveckling. Men innan den berättelsen tittar vi på parkens Västernshow. Kvällen avslutas med middag på Chaparrals Saloon.

Seminarier lördag 1 juni

Lördag förmiddag, klockan 10.30-11.30, kommer att erbjudas fyra seminarier samt en Ordförandekonferens för alla distriktsordföranden.
Gör ditt val i anmälningsformuläret. Före stämman får du besked i vilket seminarium du fått plats. Alla seminarier är i Gummifabriken.

  • Ordförandekonferens – aktuell information och samtal för alla distriktsordföranden.
  • Säker föreningsgård – så håller huset i 75 år till – i en kreativ workshop visar Bygdegårdsförsäkringen hur det nya materialet fungerar. OBS! Ta med egen dator eller platta för att kunna arbeta med webbmaterialet Säker föreningsgård.  
  • Giraffspråket – en kommunikationsstrategi för att undvika dålig stämning. Under ledning av seminarieledare Märta Waldrop Bergman får vi en inblick i hur kommunikation kan vara något gott.
  • Vässa pennan – satirens roll för demokrati och yttrandefrihet. BR:s nya vandringsutställning Vässa pennan består av satirteckningar som belyser olika företeelser, situationer och tillstånd i vårt samhälle. Här är ett samtal om satirens roll i vårt samhälle, vikten av demokrati och yttrandefrihet, vad vi egentligen kan kommentera och vilka vi måste ge en röst. Här ett samtal mellan satirtecknarna Max Gustafson, Sara Granér och tidskriften Galagos chefredaktör Rojin Pertow med Stefan Löfgren, verksamhetsutvecklare konst och kultur på BR, som samtalsledare.  
  • Navet i samhället – så skapar bygdegårdsföreningen lokal utveckling. Den gemensamma samlingslokalen är på många ställen platsen för utveckling. Här bjuds på ett samtal om samhällsnav och ges bra exempel från Småland, Halland och Stockholm.
Transporter

Vi rekommenderar att åka tåg till Värnamo. Med bara några minuters promenad från Värnamo station är du framme vid såväl logi som våra stämmolokaler.

Logi

Vi bor på två av Värnamos centrala hotell – Scandic Värnamo och Hotell Tre Liljor, som bara ligger med ett par minuters promenads mellanrum. Alla anmälda får besked före stämman på vilket hotell de fått rum.

Stämmolokal

Mitt i Värnamo låg Gislaveds gummifabrik. När verksamheten flyttades till andra lokaler stod fastigheten plötsligt tom. Kommunen bestämde sig för att köpa fastigheten och utveckla den till en mötesplats för olika områden. Nu finns här bland annat bibliotek, campus, bio, restaurang och utställningslokaler – Gummifabriken.
På plan 2 finns Auditoriet där alla stämmoförhandlingar genomförs. I Auditoriets foajé serveras fika och flera utställare finns på plats.

Anmälan

Anmälan är nu stängd. Kontakta info@bygdegardarna.se om du har frågor.

Deltagaravgift

Seminarieresa på fredagen – 1595 kronor (inkl. buss, lunch, seminariebesök, middag och logi i dubbelrum)
Enbart logi fredag-lördag – 700 kronor (logi i dubbelrum)
Stämmodagarna (lördag-söndag) – 1950 kronor (inkl. fika, luncher, förbundsmiddag, seminarier och logi i dubbelrum), distriktsombud betalar 750 kronor
Enkelrumstillägg 500 kronor/natt

Handlingar

Här finns alla handlingar till stämman för nedladdning.


Bygdegårdarna samlar Sverige!

Vid frågor kontakta:

Verksamhetsutvecklare konst- och kultur

Stefan Löfgren

070-347 43 86

stefan.lofgren@bygdegardarna.se

Verksamhetsutvecklare bygg, miljö och landsbygdsutveckling

Carina G. Hördegård

070-440 38 96

carina.hordegard@bygdegardarna.se

Verksamhetsutvecklare ungdom

Elinor Metsjö

070-344 65 53

elinor.metsjo@bygdegardarna.se