Bakgrundsbild

Förbundsstämma 2019

Helgen 1-2 juni 2019 arrangeras årets förbundsstämma i Värnamo (Jönköpings bygdegårdsdistrikt). Dagen innan, fredagen den 31 maj, blir det en seminarieresa till fyra platser.

Årets Förbundsstämma bjuder på mycket firande. För 75 år sedan bildades riksförbundet.  Det är dessutom 100 år sedan den första bygdegården byggdes – på lördagen besöker vi därför Ås förbundsgård och firar tillsammans med dem.

Själva stämman genomförs helgen den 1-2 juni i Värnamo i Jönköpings bygdegårdsdistrikt. Dagen innan, fredagen den 31 maj, bjuder vi in till en seminariedag som tar oss till fyra platser och ger oss berättelser om kultur, mötesplatser, samverkan och landsbygdsutveckling.

Ramtider för hela helgen (preliminärt)

Fredag – Start klockan 11.45 fredag 31 maj med buss från järnvägsstation i Värnamo, sedan åker vi på bussresa. Vi är åter i Värnamo cirka klockan 21.00.
Lördag och söndag – Stämmodagarna inleds på lördagen 1 juni klockan 08.30 med beredningsgrupper som behandlar motioner och förslag. Därefter kommer parallella seminarier att erbjudas, innan själva förbundsstämman invigs. Söndagen den 2 juni avslutas med lunch cirka 13.30.

Seminarieresa fredag 31 maj

Följ med oss till fyra platser i Jönköpings län – konstmuseet Vandalorum, bygdegårdsföreningarna Norra Skolan och Reftele samt avslutning i nöjesparken High Chaparral.

Vandalorum – ett konstmuseum inrymt i fyra nybyggda lador. Utställningar inom konst och design. Lokaler med spännande arkitektur, formgivna möbler och vällagad mat.

Reftele föreningsgård – en väl uthyrd samlingslokal som drivs av en förening som själv inte har någon egen verksamhet. Samarbete med andra föreningar och Gislaveds kommun är väl etablerat.

Norra Skolans bygdegårdsförening – en plats för mycket egen verksamhet där de arrangerar många publika arrangemang och driver en egen revy. Dessutom en plats för bygdens föreningar och företagare att mötas.

High Chaparral – mitt i den småländska skogen ligger ett svenskt Vilda västern. Hur kom det sig att det började byggas en nöjespark mitt i något som någon skulle kunna beskriva som obyggd, hur är sedan berättelsen och vad är idéerna för framtiden? Hur en vild idé blir landsbygdsutveckling. Men innan den berättelsen tittar vi på parkens Västernshow. Kvällen avslutas med middag på Chaparrals Saloon.

Transporter

Vi rekommenderar att åka tåg till Värnamo. Med bara några minuters promenad från Värnamo station är du framme vid såväl logi som våra stämmolokaler.

Logi

Vi bor på två av Värnamos centrala hotell – Scandic Värnamo och Hotell Tre Liljor, som bara ligger med ett par minuters promenads mellanrum.

Stämmolokal

Mitt i Värnamo låg Gislaveds gummifabrik. När verksamheten flyttades till andra lokaler stod fastigheten plötsligt tom. Kommunen bestämde sig för att köpa fastigheten och utveckla den till en mötesplats för olika områden. Nu finns här bland annat bibliotek, campus, bio, restaurang och utställningslokaler …

Anmälan

Länk till anmälningsformulär kommer att finnas här i slutet av mars. För alla som är ombud måste två anmälningar göras – dels i tidigare nämnda formulär (där du bokar logi) + en separat ombudsanmälan som ger dig rösträtt under själva stämman.

Bygdegårdarna samlar Sverige!

Verksamhetsutvecklare konst- och kultur