Bakgrundsbild
  • Hem
  • Nyheter
  • Bygdegårdarna välkomnar förslag om lättnader och stöd

Bygdegårdarna välkomnar förslag om lättnader och stöd

Vid dagens pressträff presenterade Regeringen ett förslag till undantag på deltagargräns för vissa evenemang, som idag begränsas vid 50 deltagare. Därutöver ett nytt krispaket för kulturen om 1,5 miljard. Besöksgränsen ska nu på remiss i Riksdagen och krispaketet ska förhandlas mellan Regeringen (S och MP) och samarbetspartierna i januariavtalet (C och L).

Bygdegårdarnas Riksförbund välkomnar både förslaget gällande lättnader i antalet besökare och även det nya stödet.

För BR:s 1447 medlemsföreningar är en lättnad i besökstaket ett välkommet besked. Föreningarna själva känner sina lokaler bäst och kan hitta sätt att anpassa verksamheten som följer riktlinjerna. Tyvärr kommer beskedet väl sent.  Föreningar med stora ytor utomhus och  utomhusanläggningar hade varmt välkomnat ett tidigare besked inför den viktiga sommarsäsongen som nu snart är över.

Krispaketet måste nu snabbt komma till nytta för kulturen och den kulturella infrastruktur som landets alla bygdegårdar utgör. Vi hoppas att stödet blir proaktivt denna gång, når dit kultur görs och tar plats och inte stannar vid uteblivna intäkter. En variant där scenen och arrangören får stödet till att kunna engagera den yrkesverksamma kulturarbetaren – det blir då en kombination av lokal aktivitet och ett arbetstillfälle för konstnären, författaren, scenkonstnären och så vidare.

Det lokala föreningslivet måste få en injektion och den blödande kulturbranschen en chans att återhämta sig.