Bakgrundsbild
  • Hem
  • Nyheter
  • Satsning på fritidsgårdar på landsbygder får finansiering

Satsning på fritidsgårdar på landsbygder får finansiering

Arvsfonden beviljade Bygdegårdarnas Riksförbunds projekt med att starta fritidsgårdar på bygdegårdar ledda av ungdomar på landsbygder 4,1 miljoner kronor tidigare i veckan. I detta projekt kommer fritidsgårdar att etableras på tre platser i Västmanlands och Uppsala län där bygdegårdsföreningar, kommunen och unga ledare samarbetar.

– Vi är jätteglada att vi nu kan driva detta i större skala och skapa möjligheter för barn och unga att ha en meningsfull fritid på landsbygder, särskilt där den kommunala verksamheten är begränsad, säger Olivia Harrysson, som testat idén tillsammans med Nora Jansson i mindre skala i form av ett UF-företag på Ransta Nästa bygdegård i Västmanlands län tidigare.

– Vi välkomnar verkligen initiativet från Bygdegårdarnas Riksförbund som kan bidra till att stärka ungas fritid och välmående på landsbygden, samt skapa långsiktiga möjligheter för samverkan och utveckling inom verksamhet för meningsfull fritid, säger Lenny Hallgren, direktör, Västerås stad.

Olivia och Nora kommer att leda det treåriga projektet som knyter samman en lokal bygdegård, unga ledare och en kommun för att skapa långsiktigt hållbara fritidsgårdar med ett färdigt koncept att luta sig på – Knytpunkten. Kommunen behöver gå in med ekonomiskt stöd, men under projektperioden kommer detta stöd att finansieras av medlen från Arvsfonden.

– Vi vill ge barnen möjlighet till en ökad gemenskap och att utveckla sina intressen och samtidigt låta unga personer utvecklas som ledare och ta plats i civilsamhället, säger Nora.

Bygdegårdar är en bra plats för fritidsaktiviteter för barn. Foto Sofia Nahringbauer

De unga ledarna kommer att få utbildning och tillgång till material för att kunna bygga en verksamhet med en trygg miljö och ge barn oförglömliga minnen samt kunna utbyta erfarenheter med varandra i digitala forum.

– Vi är jätteglada över att vår bygdegård har fått möjligheten att vara med på detta projekt och ser fram emot att få bidra till en meningsfull fritid för barn och unga i Östhammar. Vi är också mycket tacksamma för att Östhammars kommun ser positivt på denna satsning, Linnea Andersson McConnell, ansvarig för barn- och ungdomsverksamhet på Bygdegårdsföreningen Societetshuset Källör.

Efter projekttidens slut ska verksamheten i Knytpunkten övergå i en fristående ideell förening med målsättningen att etablera fler fritidsgårdar på landsbygder runt om i landet där unga leder unga.

– Projektet ”Knytpunkten – unga för unga” är ett bra exempel hur man kan inkludera och engagera fler unga. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att utveckla metoder och verksamheter tillsammans med unga. Med stöd från Arvsfonden kan nya idéer växa för ett samhälle där alla kan delta på lika villkor, säger Solveig McKenzie, enhetschef för Allmänna arvsfonden.

– Det här är en fantastisk möjlighet att utveckla ett framgångsrikt koncept som verkligen skapar stort värde för barn och unga på landsbygder, säger Anna Öhman, organisationsutvecklare, Bygdegårdarnas Riksförbund.

De tre bygdegårdsföreningarna och kommunerna är:

  • Dingtuna bygdegårdsförening, Västerås kommun, Västmanlands bygdegårdsdistrikt
  • Ransta Nästa bygdegårdsförening, Sala kommun, Västmanlands bygdegårdsdistrikt
  • Bygdegårdsföreningen Societetshuset Källör, Östhammars kommun, Uppsala bygdegårdsdistrikt
Nora Jansson och Olivia Harrysson, projektledare Knytpunkten. Foto: Torsten Sundberg