Bakgrundsbild

Samlingsplatser i kris och beredskap

I kris och höjd beredskap betyder ett hus mycket. Där kan människor samlas och få hjälp och skydd. Lokalt är det kommunerna som ansvarar för att sådana platser ska finnas tillgängliga och vara kända.

Utredningen om kommuners och regioners beredskap har lämnats över till regeringen. Där finns en rad nya förslag på lagar och förordningar som ska stärka Sveriges beredskap på regional och lokal nivå.

Ett förslag som är centralt för bygdegårdar och allmänna samlingslokaler är att kommunerna ska inrätta särskilda samlingsplatser, liknande det som kallas trygghetspunkter idag. På en särskild samlingsplats ska det finnas tillgång till dricksvatten, elektricitet, värme, sanitets- och hygienmöjligheter, första hjälpen åt skadade, information, möjligheter till elektronisk kommunikation samt annan likartad hjälp.

– Utredningens förslag ligger helt i linje med vad vi i bygdegårdsrörelsen arbetat för nu i flera år. Förslaget kommer att få stor betydelse för många lokala bygdegårdsföreningar som är lämpade som samlingspunkter, säger Björn Körlof, expert inom kris, särskilda händelser och totalförsvar, Bygdegårdarnas Riksförbund.

Förslagen i utredningen ska omsättas i lag och föreslås gälla från 1 januari 2027.

– Med vissa förberedelser och med kommunalt stöd samt lämpliga krigsberedskapsavtal med kommunerna kan bygdegårdar ingå i den kommunala krigsorganisationen och då också tjäna som stöd vid allvarliga händelser i fredstid, avslutar Björn.

Krisberedskap Broddbo bygdegård Foto: Anders Weiss
Broddbo bygdegård. Foto: Anders Weiss