Björsäters hembygdsförening i Åtvidaberg, 4 mil söder om Linköping, arrangerar alltifrån allsångskvällar och hemvändardagar till tjärbränning och bygdevandringar. Vintern 2021 kontaktade kommunen föreningen då de utredde en ovanligt hög vattenförbrukning.
– De hade upptäckt en skenande vattenförbrukning och härlett den till oss. De ville veta vad vi höll på med helt enkelt och bad oss kolla till fastigheten. En granne hörde också av sig då det rann vatten utanför, berättar Lars-Ove Jakobsson, kassör i föreningen.
Det visade sig att ett el-element slagit av och den sjunkande temperaturen gjorde sedan att vattenmätaren frös sönder och vattnet strömmade fritt inne på rullstolstoaletten. Det tog ett och ett halvt dygn innan det upptäcktes och uppskattningsvis rann det under tiden ut 1,5 kubikmeter vatten.
Åläggande från försäkringen
Förutom skadeersättning fick föreningen ett åläggande som alla vattenskadedrabbade föreningar får från Hembygdsförsäkringen. Detsamma gäller för Bygdegårdsförsäkringen: Skaffa vattenfelsbrytare annars blir självrisken 28 600 kronor vid nästa skada som hade kunnat begränsas eller förhindras av en vattenfelsbrytare. Kenneth Lundmark, förbundschef på Bygdegårdarnas Riksförbund:
– Hembygdsföreningar och bygdegårdsföreningar delar samma utmaning gällande vattenskador. Vattenskador är många och dyra och om vi som kollektiv kan minimera dem så kan vi hålla försäkringspremien nere på lång sikt.
Ekonomisk hjälp
Med kravet följer också ekonomisk hjälp på traven:
- Investeringsbidrag på 50 % av inköp och installation*
- 10% rabatt på försäkringspremien för huset som skyddas
- Halverad självrisk om föreningen ändå drabbas av en vattenskada från vattenledningssystemet.
– Vi missade att använda investeringsbidraget men vi är ändå enormt tacksamma över kravet på att införskaffa vattenfelsbrytare. Det räddade oss från vad som mycket väl kunde blivit en stor skada nu i vintras, menar Lars-Ove Jakobsson.
Sönderfryst igen
Vintern 2024 var det nämligen dags igen. Efter ett strömavbrott sjönk temperaturen åter så mycket inne på rullstolstoaletten att vattenmätaren frös sönder.
– Tack vare vattenfelsbrytaren läckte inte droppe vatten ut denna gång. Men vi fick en faktura på 2 500 kronor från kommunen för den sönderfrysta vattenmätaren. Det svider såklart lite grann men i det stora hela klarade vi oss väldigt bra.
Temperaturlarm
Något som kan spara föreningen även tusenlapparna för vattenmätaren vid nästa strömavbrott är ett temperaturlarm. Detta kostar cirka 800 kronor i inköp och varnar via sms till föreningsfunktionärerna om temperaturen sjunker under de 15 ºC som är ett skyddskrav i Hembygds- respektive Bygdegårdsförsäkringen. Vid tidig vetskap om att temperaturen sjunker kan man snabbt vidta nödvändiga åtgärder innan det fryser.