Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Västergårdsvägen 1

Inledning
Mer att läsa

Inledning

Huset, som kallades för Lillstugan, var ursprungligen en arbetarbostad till Västergården med två rum och kök. Här bodde Mimmi och David Edvardsson på 20-talet och fram till cirka 1950. David var ladugårdskarl och Mimmi mjölkade korna på gården. Någon gång bodde också skomakare Friberg i köket. Huset var arbetarbostad fram till 1965. På 2000-talet fick huset en tillbyggnad.  

Lillstugan
Lillstugan

 

Upp

 

Mer att läsa

Del av Hästholmen 10:1

Arbetarbostad till Västergården med två rum och kök. Hör fortfarande till gården. Kallas stundom lillstugan.

Här bodde Mimmi och David Edvardsson på 1920-talet fram till 1950 då Mimmi dog. David var ladugårdskarl och Mimmi mjölkade korna på gården. Någon gång bodde också skomakare Friberg i köket.

På 1950-talet låg ett vitt tvåvåningshus i vinkel till huset.

Efter 1950 har arbetare avlöst varandra fram till 1965. Då renoverade Gösta Wissman Västergården och familjen bodde här när detta arbete pågick.

Sedan har olika par avlöst varandra – Anne-Marie  och Arne Hertz, Christer Ax med flickvän, Hans Sandberg, Göran Sanfridsson, Sören Lindgren och Sara Andersson och Frida och Henrik Hson Wilén. 

Vid länsmuseets inventering 1983 beskrevs huset på följande sätt:

Bostadshus (tidigare bostad för ladugårdsskötaren) klätt med faluröd locklistpanel med vita knutar och omfattningar. Sadeltak belagt med rött enkupigt tegel. Putsad stensockel. Vita tvåluftsfönster med spröjs. Brun masonitdörr. Byggnad med stort kulturhistoriskt värde. Datering: Senare delen av 1800-talet.

År 2001 har huset fått en tillbyggnad i vinkel och det innehåller nu tre rum och kök samt badrum. Teglet har bytts till tvåkupigt.

Upp