Till Riksförbundet
Gå till distrikt
  • Hem
  • Om Hästholmen

Om Hästholmen

Livslust och mötesplats

Hästholmen väcker en speciell känsla av välbefinnande. Söder om det mytomspunna Omberg vid Vätterns strand ger platsen en säregen atmosfär. Ett ljus så speciellt att konstnärer dras hit liksom till Skagen.

Vintertid är samhället lugnt och tyst, det finns tid för arbete, vila och eftertanke. Sommartid sjuder det av liv. Då påminner Hästholmen i fiskebyar i Sydeuropa. Vätterns djupa vatten och glittrande yta ger en känsla av att vara vid havet.

Hamnens gästplatser är fyllda av båtar, det fiskas och dyks och paddlas i kanot. Restaurang och café med uteservering och badplats finns. Du kan också göra en stadsvandring. Bygdegårdsföreningen har satt upp skyltar vid ett 30-tal hus som beskriver deras historia.

Nära till livgivande natur och kultur

Vänder vi blicken mot norr ser vi Ommas berg, det uråldriga med en siluett av vingar, vilande i lysande sol, trolsk skymning eller insvept dimslöjor. Du kan vandra den gamla pigrimsstigen efter stranden mot berget. På cykelavstånd finns Alvastra klosterruin, den 5000 år gamla pålbyggnaden i Dags Mosse och Rökstenen ifrån vikingatid att beskåda.

I samhällets södra del ligger Östergötlands näst största hällristning. Den har många spännande skepp och är minst 3500 år gammal. Fortsätter du söderut kommer du till Stora Lund med en uppskattad golfbana och restaurang.

Tid och ro i vardagen

I dag bor ca 500 människor i Hästholmen. Samhället har villor, hyreshus, småföretag, bygdegård, förskola och fritids. Bensinmack finns vid infarten. Orten tillhör Ödeshögs kommun i Västra Östergötland och ligger centralt med närhet till stora städer som Linköping och Jönköping. E4:an, tåg och bussförbindelser gör det lätt att resa till Stockholm, Göteborg och kontinenten.

Namnet Hästholmen

är enligt ortsforskare troligen medeltida namn som är förbundet med hamnens holmar, vilket under denna tid hyste hästar så att sjöfarten kunde färdas vidare över Östgötaslätten.

År 2005 fick Hästholmen en egen flagga med det gamla sigillet från 1300-talet. Den är designad av Krister Johansson, en av samhällets konstnärer. Den vajar bland annat vid infarten och i hamnen. På slätten snurrar miljövänlig vindkraft likt de gamla väderkvarnarnas vingar. Hästholmen är en bygd som vilar i forntidens spår med spaning mot framtiden.