Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Brandstationen, Brandvägen 2

Inledning
Mer att läsa

 

Inledning

Huset byggdes 1955-1956. Här fanns ortens brandstation och två lägenheter på övervåningen. På nedervåningen hade distriktssköterskan Getrud Gideskog sin mottagning i gaveln mot Omberg. Mottagningen flyttade till huset bredvid och då byggdes lokalen om till bostad. När brandstationen lades ner blev den lokalen bibliotek fram till 1992, då det stängdes. Idag äger Ödeshögsbostäder huset som består av fyra lägenheter.

Upp

 

Mer att läsa

Hästholmen 7:60

Huset byggdes 1955-56. Här fanns då ortens brandstation och två lägenheter på övervåningen. Ödeshögsbostäder äger i dag huset, som nu innehåller fyra lägenheter.

Här har Hugo och Teresia Thorn bott på övervåningen tillsammans med de yngsta två barnen Arne och Inga-Britt. Arne bodde sedan kvar i lägenheten till sin död. I den andra lägenheten bodde Aina Alden.  

Syster Gertrud Gideskog var distriktssköterska och hade sin mottagning på gaveln mot Omberg. När distriktssköterskemottagningen flyttade till huset bredvid byggdes lokalen om till bostad.

När brandstationen lades ner blev här bibliotek. Det sköttes av bl a Paul Karlsson och Lilly Andersson. Mot slutet var det öppet tre timmar på måndagskvällar. Det stängdes den 1 juli 1992. Därefter byggdes det om till bostad.

Länsmuseets inventering 1983:

Bibliotek och hyresfastighet i två våningar med vindsvåning klädd med ljusgrå spritputs med släta hörn och omfattningar. Gråputsad betongsockel. Sadeltak belagt med rött enkupigt tegel. Vita pivåhängda fönster och fönster med spröjs.

Upp