Bakgrundsbild
  • Hem
  • Nyhetsflöde

Nyhetsflöde

Här nedan håller vi er uppdaterade om arrangemang som ligger i tiden och korta notat om olika uppdrag och andra informationsträffar som ordförande och övriga i styrelsen varit på.

Huvudbild

181213

NÄTVERKET- Idéburen sektor Skåne har skickat ut inbjudan till ”Hyr ut din lokal!” Som tillsammans med Ideell kulturallians Skåne och Skånes Hembygdsförbund anordnar tisdagen den 22 Januari 2019!

Börja året med heldag där vi fördjupar oss i utmaningen med att hyra ut sin lokal.

Klicka här för att läsa dokument för mer information om vad som kommer att hända under dagen och länk till anmälan.

181213

Frågor har blivit ställda till Leader och länsstyrelse i landet hur det ser ut, om det finns medel kvar under innevarande period och vi har nu fått svaren gällande Skåne. Dock är det ett litet tag sen de kom in, men det ger ändå en bild av hur det ser ut. Klicka här för att läsa mer.

181212

Hej!

Inspirationshelgen är en fantastisk möjlighet för alla under 30 år inom bygdegårdsrörelsen att träffas, få inspiration och delta i spännande workshops. Vilka i din förening borde åka på den här helgen? Hjälp oss att sprida Inbjudan Inspirationshelg för unga 29-31 mars 2019!

För vem? Alla i bygdegårdsrörelsen som är 13-30 år
När? 29-31 mars
Var? Tollare folkhögskola i Nacka utanför Stockholm
Kostnad? Kostnadsfritt för alla deltagare
Sista anmälningsdag är 10 mars.

På programmet står workshops med inbjudna gäster på intressanta ämnen som ledarskap, jämställdhet och hållbar utveckling. Det blir även teambuilding och roliga aktiviteter med fokus på att skapa nätverk. Se bifogad inbjudan.

All information finns på hemsidan: https://bygdegardarna.se/var-verksamhet/ungdom/inspirationshelg

Elinor Metsjö, Verksamhetsutvecklare ungdom
070-344 65 53, elinor.metsjo@bygdegardarna.se

Bygdegårdarna samlar Sverige! – 1 427 bygdegårdar med över 200 000 medlemmar.

Växel: 08-440 51 90, Besöksadress: Franzéngatan 6, Postadress: 105 33 Stockholm
www.bygdegardarna.se

 

181210

Hej bygdegårdsföreningar i Skåne bygdegårdsdistrikt!

Studieförbundet Vuxenskolan och Arvsfonden bjuder in till frukostmöte i Lund torsdag 17 januari.

///

Utveckla er verksamhet genom arvsfonden.

SV Skåne bjuder in till en träff tillsammans med Arvsfondens handläggare för utbildning, inspiration och nytänk!

Arvsfonden gör nu en särskild satsning där deras handläggare genom coaching vill ta fram fler bra projektidéer för äldre med funktionsnedsättning, då det visar sig att målgruppen är underrepresenterad i de projekt som Arvsfonden beviljar medel för.

Samarbetsorganisationer, föreningar och studieförbund är varmt välkomna till denna gemensamma träff där vi får möjlighet att hitta varandra, samarbeta och mejsla fram gemensamma idéer inom området äldre med funktionsnedsättning.

Så kom och inspireras med oss och varandra!

När: 17 januari 2019

Klockan: 09.00-12.00, drop in frukost från och med 08.30

Var: Fabriksgatan 2F i Lund

Anmälan: asa.bjork@sv.se

///

Läs mer om Arvsfonden här https://www.arvsfonden.se/

Läs mer om Skånes bygdegårdsdistrikt här https://bygdegardarna.se/skane/

Läs mer om Studieförbundet Vuxenskolan i Skåne:

https://www.sv.se/avdelningar/skane/

https://www.sv.se/avdelningar/sv-malmo/

https://www.sv.se/avdelningar/sv-skaneland/

https://www.sv.se/avdelningar/sv-lundabygden/

_ _ _

181205

Klicka nedan för att läsa inbjudan.

Inbjudan scenkonst

Den 2-3 februari 2019 arrangeras utbudsdagen EXPO:Scenkonst i Kalmar.

Två dagar fyllda med scenkonst att arrangera.

Värdar för arrangemanget är de regionala Riksteaterföreningarna.

Nu är det 10 dagar kvar till sista anmälningsdag.

Läs mer på deras hemsida http://exposcenkonst.riksteatern.se/

Klicka här för att läsa inbjudan: ”Utveckla er verksamhet genom Arvsfonden”

 

 

181203

En decembervecka om året sänder vi dygnet runt för att lyfta fram en undangömd humanitär katastrof. I Musikhjälpen är det din musik – och ditt engagemang – som räddar liv.

Musikhjälpen 2018 sänds 10 – 16 december från Stortorget i Lund.
Temat är Alla har rätt att funka olika.

Musikhjälpen är ett insamlingsevenemang som funnits i Sverige sedan 2008. I 144 timmar sänder vi direkt dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma och på olika vis samla in pengar till en undangömd humanitär katastrof. Det är ett nytt tema i Musikhjälpen varje år.

I programmet blir tre kända programledare inlåsta i en studio på ett torg i en svensk stad. Under veckan får de besök av engagerade människor som på olika sätt bidrar till kampen för årets tema. Artister uppträder och kända människor kommer på besök för att engagera sig, och som ett kitt i hela sändningen ligger publikens låtönskningar som alla bidrar till insamlingen.

I år kommer glasburen stå på Stortorget i Lund! Hashtagen är #mh18 och vi finns att kontakta på de flesta stora sociala medier-plattformar. Du kan även mejla oss direkt på musikhjalpen@sverigesradio.se. Men innan du gör det kan du kolla in svaren på några av de vanligaste frågorna här!

Klicka på hjärtat för ditt bidrag i insamlingsbössan:

För att läsa mer om musikhjälpen, klicka på länken nedan.

https://sverigesradio.se/musikhjalpen

_ _ _

2018-10-25, den första försäkringsprojekt träffen (av fyra) ägde rum i S Åby den där Rolf Stridsberg, Ingemar Thulin och jag deltog från Skånedistriktet. Föreningar som deltog var S Åby, Lilla Beddinge – Garnhuset, Börringe och Gärdslöv, eventuellt en blivande medlem.

Klicka här för inbjudan.

Material från försäkringskansliet presenterades och det passades också på att göra reklam för både miljö– och ungdomsdiplomen.

Klicka här för bilder från Kick-off i Stockholm där Rolf och jag deltog samt på försäkringskansliets eminenta personal.

/Karin

_ _ _ _

2018-10-18 var jag, Karin var i  Åkersberg i Höör på en träff på temat Fossilfritt Skåne för BR Skånes del tillsammans med flera andra aktörer både kommunala tjänstemän, företagare och föreningsmänniskor i Skåne.

Energikontoret Skåne och Kommunförbundet Skåne arbetar med en rad olika aktiviteter inom hållbar utveckling för till exempel företag och kommunala förvaltningar. De är intresserade av om vi på något sätt utifrån ett ledarperspektiv kan stötta den fortsatta lokala utvecklingen mot fossilfritt.

Det är viktigt att vi med alla våra 55 hus i Skåne bidrar med att tänka fossilfritt.

Se inbjudan.

Klicka här för att läsa mer.
_ _ _

2018-09-06

Lilla Beddinge byalag, Garnhuset.
Skånes 55:e medlem. Ikväll 6/9 var Rolf Stridsberg och jag, Karin Olsson, på välkomstmötet. De har nu fått sin BR sköld att sätta upp vid dörren.

Tack för besöket och än en gång välkomna till BR.
Hoppas ni får nytta av all info och lycka till framöver!

Karin Olsson distriktsordförande

Sveriges sydligaste bygdegård, Havsnära, 17 000 kvadratmeter.

Beredningskök

Stora salen med god akustik, verandan skymtar i bakgrunden.

Baren i mellanrummet.

Tydlig skylt betonades för tillgängligheten.

En av få skånska föreningar som lyckats få Leaderpengar. 600 000 kronor till att göra bastu invid Röda Korshuset, som också är en liten samlingslokal som renoverats.

Intill finns också en badbrygga.

_ _ _

2018-09-03
Rolf Stridsberg, bygg- och försäkringsansvarig i Skåne samt jag, distriktsordförande Karin Olsson, var i Stockholm helgen 1-2/9 för Kick-Off för Bygdegårdsförsäkringens skadeförebyggande projekt 2018/2019.

Det är 4:e om gången med skadeförebyggande projekt för Bygdegårdarna i Sverige. Denna gång är 10 distrikt med och 2 representanter från varje distrikt, utom för Värmland som är 3, men de har också över 100 bygdegårdar.

Nu i höst kommer vi ut med de tidigare utlovade brandsläckarna till varje Bygdegård i Skåne, nu 55 st. Det är en gåva från LF Halland till alla bygdegårdar i projektet.

Under helgen fick vi information om vad som ingår i det skadeförebyggande arbetet, vilka åtgärder räknas och ger avdrag på premien framöver. Hur ser det ut i Skåne nu? 7,63 % är den genomsnittliga säkerhetsrabatten på fakturan – Hela Sverige 8,58 %. Föreningar med minst en säkerhetsåtgärd i Skåne är 39 % – 21 st medan det i Sverige är 50 %. Brandlarm, inbrottslarm eller vattenfelsbrytare har vardera 20 % – 11 st medan i hela Sverige är det 23, 18 respektive 33 %. Vi kan konstatera att Skåne inte är bäst i klassen, men det ska vi bli! Eller hur?
Rolf och jag har lagt upp en plan för arbetet från hösten 2018 till nästa höst när det ska vara slutrapporterat. Vi har också satt upp mål och hur vi ska arbeta för att nå dessa.

Alla åtgärder som görs nu i projektet ger ett investeringsbidrag, max 10000:- per åtgärd, 75 %. Det kommer aldrig att bli billigare att sätta in säkerhetsåtgärder i Bygdegårdarna i Skåne än vad det är nu.

Det kommer ut ett studiematerial som heter Säker föreningsgård, 6 lektioner på Webben, som man kan välja att genomföra för att lära sig mer.

När det gäller brand är de viktigaste orsakerna bortglömd spis, därefter eldstad/öppen spis, sen tekniskt fel och som 4 anlagd brand.

Under projektets gång har vi avstämningar med försäkringskansliet. Skåne planerar att ha 2 träffar på hösten och 2 träffar på våren på 4 olika platser i Skåne, dessutom kommer Försäkringskansliet ner till distriktsstämman 7 april i Östanå Bygdegård, Stenhuset, och berättar mer om projektet och olika åtgärder. Inbjudan kommer ut inom kort.

Slutrapporten ska vara inne före jul 2019, sen kommer resultatet att presenteras på Förbundsstämman 2020. Förra projektet nådde 114 bygdegårdar-vi ska nå fler!

Alla bygdegårdar måste bedriva systematiskt brandskyddsarbete. Om man är osäker på vad det innebär tar man antingen kontakt med sitt lokala Räddningsförbund eller Försäkringskansliet för Bygdegårdarna.
Vi bör alla ha uthyrningskontrakt med hyresgästerna, säkerhetsinformation till gästerna och göra en årlig genomgång av bygdegården samt dokumentera det.

Vi ses snart och nu kan jag kanske få sett alla 55 husen, har hittills hunnit med 36 under mina 3 år som distriktsordförande så jag har några kvar, men nu har jag nog fått en anledning till att få det gjort.

Vi ses snart!
Distriktsordförande Karin Olsson, BR Skåne

_ _ _

2018-08-31
BR Skåne deltar på regionalt forum om människan och hållbarheten- välfärd, välbefinnande o hälsa genom samverkan.

_ _ _

Vi välkomnar Lilla Beddinge Byalag i Trelleborg som ny medlem i BR!
2018-08-20

_ _ _

2018-07-06
Skåne ska ingå i ett försäkringsprojekt för Bygdegårdarnas Riksförbund 2018/2019. Samtliga 54 bygdegårdsföreningar kommer att få en brandsläckare från bygdegårdarnas försäkring.
/Karin

_ _ _

Nedan, några bilder från förbundsstämman 2018.
GLAD MIDSOMMAR!

2018-06-02
Förbundsstämma på Marholmen, Norrtälje, 2-3 juni. Här tas besluten för framtidens bygdegårdsrörelse. Värd för stämman är Stockholms läns bygdegårdsdistrikt tillsammans med riksförbundets kansli.

Aldrig har vi väl varit så många skåningar på BRs förbundsstämma!

Grattis T Andersson till posten i Konst & Kulturrådet och grattis K Olsson till posten som ledamot i förbundets arbetsutskott!

 

 

_ _ _

2018-05-31
Grattis till Pärups bygdegård!
De har blivit beviljade stöd från Boverket med 65 000 kronor.

_ _ _

2018-05-20
Grön mötesmiljö hos ordförande Karin med ombud från Skåne samt FS ledamöter. Nu är skåningarna förberedda inför förbundsstämman på Marholmen i Norrtälje.

_ _ _

2018-05-20
Återinvigning av Norra Ugglarps bygdegård efter makeover. Skånes Bygdegårdsdistrikt förärade föreningen med en bygdegårdsflagga vilket passade bra då Lunds kommun hade gett en flaggstång.

Lite färg ger ett gott intryck direkt.

Många lokala sponsorer.

En ljus och öppen garderob.

Ett nytt golv på gång!

Nya uppfräschade toaletter.

Fint till bröllop och fest.

Nya bord och stolar!
Lycka till framöver och distriktet stöttar Er gärna i ett fortsatta arbete!
/Karin Olsson, ord

_ _ _

180422
BR Skåne distriktsstämma, Tingvalla i Åstorp.

Tack för en mycket bra stämma!
/Karin

Det företogs workshop med många kloka tankar och idéer.

Bygdegårdarnas Riksförbunds utveckling under 44 år. Antal bygdegårdar har verkligen ökat!

Vitsippor i backen vid Tingvalla.

_ _ _

2018-04-18
Stort grattis till Solvalla Bygdegårdsförening!

De blir en av 10 bygdegårdar i Sverige som får dela på 100 000 kronor, 10 000 kronor per förening för att göra ansökan till Projekt inom landsbygdsutveckling.

(Bygdegårdarnas Riksförbund (BR) har beslutat bevilja föreningen 10 000 kronor i stimulansstöd för utarbetandet av ansökan om stöd till Leader avseende utvecklingsarbete av utemiljön med den tätortsnära parken på Solvalla Bygdegård.

2018-04-17
Stort grattis till Pärups Bygdegård (Östra Sallerups JUF:s Bygdegårdsförening UPA) för Miljödiplom 1. Totalt 79/99 poäng.

_ _ _

2018-04-12
ÅRETS BYGDEGÅRD 2018!
Nominerad är: Oppmanna-Vånga Bygdegårdsförening (Brunnen, Arkelstorp).
Med motivering: ”Att de utvecklat en medicinsk hälsoträdgård, blivit miljödiplomerad och har skrivit en bok om sin brunnshistorik. Bygdegården har också beviljats pengar för projekt genom Leder för den medicinska hälsoträdgården”.

”Vi firade med härlig prinsesstårta igår. Vi överraskade styrelsen totalt med att extrainkalla till möte i Brunnen. Vilken glädje och kraft alla kände. Så häftigt!” /Styrelsen, Brunnen

_ _ _

DISTRIKTSSTÄMMAN 2018

Distriktsstämman äger i år rum på Tingvalla, Åstorp, 2018-04-22, kl 10.00 (kaffe från kl 09.30). Klicka här för mer information.
Bilderna är tagna 180311 i samband med studiebesök av distriktsordförande  och kassören Ronny inför förberedande av stämman.

Handikappentré

Artistaffischer

Här verkar det vara mycket dans…

Utedansbanan

Serviceplats till Skåneleden.

Handikapparkering, som även används när man skall gå Skåneleden.

Handikapparkering, som även används när man skall gå Skåneleden.

_ _ _

2018-03-09
Panikteatern-2 systrar och en begravning på bygdegården Rydsgårdshus, 100 personer.
/Karin

_ _ _

2018-03-05
Stort grattis till Oppmanna – Vånga Bygdegårdsförening!
De blir en av 10 bygdegårdar i Sverige som får dela på 100 000 kronor, 10 000 kronor per förening för att göra ansökan till Projekt inom landsbygdsutveckling.
(Bygdegårdarnas Riksförbund (BR) har beslutat bevilja föreningen
10 000 kronor i stimulansstöd för utarbetandet av ansökan om stöd till Leader avseende utvecklingsarbete med etablering av en Medicinsk Hälsoträdgård).

_ _ _

180210
Styrelsedag på Studieförbundet Vuxenskolan i Lund för BR Skåne. Förberedelser inför Skånedistriktets årsstämma 180422.

_ _ _

180126-27, Ordförande- och sekreterarkonferens, Bygdegårdarnas Riksförbund, Stockholm.

Klicka här för att läsa mer.

/Karin

_ _ _

171201
Rydsgårdshus har ikväll  uppdaterat sitt Miljödiplom 1 som de certifierades för 2012.
Full pott med 99p blev resultatet. Känns som att miljöarbetet har knutit ihop de olika delarna på Rydsgårdshus där en stiftelse äger huset, en krögare sköter restaurangen och bygdegårdsföreningen sköter annan verksamhet såsom teater, loppis, sång och musik med stor framgång.
Ett stort grattis till ett gott arbete i Rydsgård! 

_ _ _

171122

Musikhjälpen är ett insamlingsevent med ett nytt tema varje år. P3 och SVT/SVT Play sänder tillsammans dygnet runt under 144 timmar mellan 11-17 december för att uppmärksamma Radiohjälpens insamling till en undangömd humanitär katastrof.

I år är temat – Barn är inte till salu.  Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över. Sexhandeln med barn är en växande kriminell miljardindustri, där mörkertalen är enorma. Pengarna från Musikhjälpen kan bl.a. gå till att utbilda barn i deras rättigheter, läkarundersökningar, psykologhjälp och att ge barnen en chans att komma in i samhället igen.

_ _ _

171031
Skånes 54:e medlem, Teckomatorps folkets hus. Introduktionsmöte av ordf i Skåne.
/Karin

_ _ _

171029
Matmässa med info om matsvinnet i Sjöbo kommun och hemma hos folk.
/ Karin, ordf Solvalla bygdegård

_ _ _

171024
Teater – Y VIVA ESPANA
125 personer på föreställningen i Rydsgårdshus.

(Y VIVA ESPANA är en komedi om den utsatta situationen man har som patient inom åldringsvården. Den handlar om modet att kräva sin rätt som människa och att aldrig ge upp sina drömmar. Tillsammans med musik och dansinslag är det en riktig FeelGood föreställning som bevisar att inget är omöjligt).
/Karin

 

 

 

 

 

 

 

 

_ _ _

171022
100 personer på 80-årsjubilerande Pärups bygdegård.
BR Skåne uppvaktade med blomma, höll tal och hade med sig tidningar.
Sen lyssnade vi till Karin Laserows liv och skånsk musik.
/Karin

_

_ _

171020
Br Skåne på plats i Osby på bioborgen. Regional överenskommelse
om mötesplatser i Skåne. Region Skåne och idéburna sektorn.

Klicka här för att läsa mer.

/Karin

_ _ _

171005
Med på HSSL-möte på Backagården utanför Höör.
Bygdeplaner på landsbygden. Bygdegårdarna är en del
i infrastrukturen och för gemenskap i samhället. Viktigt
när vi pratar med kommunala tjänstemän och politiker.
/Karin

_ _ _

171003
Idékläckarkväll med Leader pH i Ignaberga.
klicka här för att läsa mer.

/Karin

_ _ _

170926
SVs förbundsstämma är en stor mötesplats för folkbildare och SV-medarbetare från hela landet. Den räknas som en av de största mötesplatserna inom svensk folkbildning. Bygdegårdsdistriktets infobord på SV Skåneland extra årsstämma i Hässleholm.
/Karin

Information om cookies

Bygdegårdarna och dess undersidor använder ibland cookies för att underlätta ditt besök på vår hemsida. Om du inte vill att vi lagrar cookies på datorn kan du stänga av detta i inställningarna för din webbläsare. Du kan läsa mer på minacookies.se