Bakgrundsbild

Kultur- och demokrativecka

Vecka 43 hålls den årliga kulturveckan i alla bygdegårdar

År 2008 var det kulturår för Bygdegårdarnas Riksförbund, året därpå 2009 genomfördes en kulturhelg som 2010 blev en vecka. Sedan dess har kulturveckan genomförts årligen i vecka 43.

Under den veckan arrangeras många olika kulturaktiviteter runt om i Sveriges bygdegårdar. Det kan handla om teater, konsert, konstutställning, öppet hus, föreläsning, kafé, fotoutställning, amatörteater, film, bokläsning, dans eller annat. Egentligen precis som vilken annan vecka som helst under året.

Kultur- och demokrativecka 2021

Kultur- och demokrativecka 2021 hålls den 23-31 oktober. Eftersom det är 100 år sen män och kvinnor fick lika rösträtt i Sverige uppmärksammar vi i år även demokratin under vecka 43. Ordna ett eller flera evenemang under veckan i egen regi eller i samarbete med andra föreningar i närområdet. Använd kultur- och demokrativeckans logotyp i marknadsföringen (här kan du ladda ner logotyperna) så hjälps vi åt att marknadsföra våra platser för kultur och uppmärksamma demokratin och hur viktiga våra bygdegårdar är för demokratin. Riksförbundet skickar ut pressmeddelande och lyfter bygdegården som en lokal kulturscen, som en arena för kultur som finns över hela landet, samt som en viktigt plats för en fungerande demokrati i hela landet.

Arrangera olika former av kultur – digitalt och fysiskt – som kan samla människor i alla åldrar. Sök samarbeten med andra föreningar och organisationer (teaterföreningen, kulturföreningen, Studieförbundet Vuxenskolan, kommunen och så vidare) och bjud in till Kultur- och demokrativecka i er samlingslokal.

Det finns även ett stöd till kulturarrangemang, ÅterstartBygdegård – kultur i hela landet, som ni kan söka genom oss:
Läs mer om ÅterstartBygdegård

Skicka gärna exempel på just era arrangemang under Kultur- och demokrativeckan så kan vi använda det i pressmeddelandet och annan kommunikation.

Anmäl era arrangemang här: forms.gle/U5yR45bwoWyhVP4f6

Tips på enkla arrangemang

Vi har satt ihop några enkla koncept som passar att arrangera under Kultur- och demokrativeckan vecka 43. Ta del av våra tips och se vad ni vill göra i er förening.

Läs mer om affischutställningen  >>

Ladda ner samtalsmaterialet till Barnens demokrati:

Läs mer om aktuella coronarestriktioner

Läs mer om att arrangera coronasäkert

Se vårt kalendarium för de aktiviteter riksförbundet arrangerar

Kontakt

Verksamhetsutvecklare konst och kultur

Stefan Löfgren

070-347 43 86

stefan.lofgren@bygdegardarna.se