Bakgrundsbild

Bygdegårdarnas årliga kulturvecka

Vecka 43 hålls den årliga kulturveckan i alla bygdegårdar

År 2008 var det kulturår för Bygdegårdarnas Riksförbund, året därpå 2009 genomfördes en kulturhelg som 2010 blev en vecka. Sedan dess har kulturveckan genomförts årligen i vecka 43.

Under den veckan arrangeras många olika kulturaktiviteter runt om i Sveriges bygdegårdar. Det kan handla om teater, konsert, konstutställning, öppet hus, föreläsning, café, fotoutställning, amatörteater, film, bokläsning, dans eller annat. Egentligen precis som vilken annan vecka som helst under året.

Kulturvecka 2020

Kulturvecka 2020 hålls den 17-25 oktober. Ordna ett eller flera kulturevenemang under veckan i egen regi eller i samarbete med andra föreningar i närområdet. Använd kulturveckans logotyp i marknadsföringen (finns att ladda ner i materialbanken) så hjälps vi åt att marknadsföra våra platser för kultur. Riksförbundet skickar ut pressmeddelande och lyfter bland annat bygdegården som en lokal kulturscen, som en arena för kultur som finns över hela landet.

Skicka gärna exempel på just era arrangemang under Kulturveckan så kan vi använda det i pressmeddelandet. I bygdegården är varje vecka en kulturvecka.

2020 är det mycket som inte ser ut som vi är vana vid. Arrangemang ställs in, flyttas eller förändras. Ibland blir de digitala eller så samlar vi färre besökare fysiskt. Den allmänna samlingslokalen har inte kunnat vara den samlande mittpunkten för ett samhälle i kris.

Behovet finns att ses och möta andra. Vi behöver kunna ta del av kultur och folkbildning. Nu är dags att marknadsföra de arrangemang föreningen planerar under Bygdegårdarnas Kulturvecka.

Kan över 1400 allmänna samlingslokaler i hela landet hjälpa till att bryta ensamhet, efterfrågan av möten och behovet av kulturella upplevelser? Arrangera olika former av kultur – digitalt och fysiskt – som kan samla människor i alla åldrar. Sök samarbeten med andra föreningar och organisationer (teaterföreningen, kulturföreningen, Studieförbundet Vuxenskolan, kommunen och så vidare) och bjud in till Kulturvecka i er samlingslokal.

Se till att ha koll på 50-personersgränsen (nya direktiv väntas den 1 oktober), ha tillgång till handsprit och utrymme för fysisk distans om ni arrangerar fysiska evenemang.

Läs mer om att arrangera coronasäkert

Skicka era kulturaktiviteter vecka 43 till:

Verksamhetsutvecklare konst och kultur

Stefan Löfgren