Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Traditionellt valborgsfirande lockade många munktorpsbor

Årets valborgsmässofirande inleddes traditionsenligt med att kören bestående av Munktorps hembygds-och kyrkokörs sångare och sångare från Sorbykyrkan sjöng ”Längtan till landet” under ledning av Magdalena Jogevall.

Därefter höll årets talare Gunvor Stenman, Sockengillets vice ordförande ett vackert vårtal och dagen till ära bar hon den fina munktorpsdräkten.

Gunvor talade om att bo på landsbygden och att det är viktigt att hela Sverige ska leva. Vidare talade hon om att odla och bruka jorden, och om att vi har mycket att vara stolta över i Munktorps socken. Här finns livskraftiga och attraktiva företag, flera fina sevärdheter och ett rikt djur-och naturliv. Våren och sommaren hälsades välkommen och avslutningsvis utbringades ett fyrfaldigt leve för våren. Sedan sjöng alla Sveriges nationalsång tillsammans. Under vårtalet tände Rune Jansson traditionsenligt valborgsmässoelden tillsammans med en yngre medhjälpare.

Efter att kören sjungit flera sånger och avslutat sin repertoar med med ”Sköna Maj” återstod att njuta av brasan tillsammans med vänner, grannar och bekanta.

Efter det mycket välbesökta firandet vid brasan var det många som åkte vidare till Sorbykyrkans efterföljande musikcafé.

Valborgsfirandet i Munktorp är ett samarrangemang mellanHembygdsföreningen Munktorps sockengille, Equmeniakyrkan Sorbykyrkan och Munktorps hembygds- och kyrkokör.

Text och foto: Sofia Uppsäll