Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Hjärt-Lung Räddning 080506 Tallåsgården

  

Den 6 maj gästade Siv och Agneta från civilförsvarsförbundet Sockengillet och Tallåsgården.
16 intresserade munktorpsbor kom för att lyssna till viktig information om hur Hjärt- lungräddning (HLR) går till och hur man använder en hjärtstartare. 
Det är viktigt att ringa 112 och berätta vad som hänt och samtidigt börja HLR så snart som möjligt. Tveka inte att hjälpa en person med hjärtstopp, allt du gör är bättre än inget, fick vi lära oss. Det är också viktigt att vara uthållig och fortsätta att göra kompressioner och inblåsningar tills ambulans eller annan avlösning kommer.
Möjlighet fanns att prova HLR på dockor och vi fick även en demonstration av hur en hjärtstartare används och hur man kombinerar det med HLR.
 Efter kaffe och smörgås fick vi information om hur vi kan stärka vår krisberedskap i hemmet. Om väder, vind eller terrorangrepp påverkar viktiga samhällsfunktioner så har alla hushåll skyldighet att under 7 dygn klara sig på egen hand avseende vatten, mat, värme och tillgång till information. För att klara det behöver vi förbereda oss. Tidigare var det 72 timmar som gällde, men nu är det en vecka som gäller.
Civilförsvarsförbundet berättade om tips och tricks så som att lagra vatten i dunkar i källaren eller i frysen, införskaffa ett matförråd samt ordna med stormkök, bränsle, ljus, batteridriven radio och andra förnödenheter. Mycket viktig och intressant information. Båda föredragen lockade till många frågor och engagerande diskussioner.
Antalet deltagare på plats var betydligt färre än vi räknat med. Kanske var det vårsolen och det fina vädret som gjorde att inte flera personer kom till arrangemanget. Bristande intresse för ämnet tror undertecknad inte det är, för alla behöver vi lära oss att rädda en medmänniska och att förbereda oss för oväntade händelser. Intresset för frågorna bland personerna på plats var stort och det efterfrågades fördjupade kurser i både HLR, första hjälpen och krisinformation. Vi får återkomma till de önskemålen i 2019 års program.  För mer info till dess, kolla in www.civil.se
Sofia Uppsäll
Tack till alla deltagare på eftermiddagens arrangemang och Ett stort Tack till Civilförsvarsförbundets duktiga föreläsare!