Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Filmvisning av sockenfilmer

 

Årets visning av nya och gamla sockenfilmer lockade 42 personer till Tallåsgården. Eftermiddagen inleddes med ett bildspel med bilder från inspelningen av Tårtgeneralen i Munktorp förra sommaren. En historisk händelse, det är inte alla dagar som platser i Munktorp agerar kuliss i stora svenska spelfilmer!

 

Publiken fick även se en 45 minuter lång samlingsfilm med klipp från 1950-80 talen. Däribland fanns filmer om olika nedläggningar på 60-talet, men även dokumentation från de nya villaområden som samtidigt byggdes.
Det visades film från Arnolds och Vedbo lanthandlar, Flicksta kapell, Holmstakören, skolorna i Rabo, Tränsta, Eklunda och Hägersta. Vi fick även se Soldat Lars Anton Bohm, Mäkarfiskare, Skogskörning i Öster Lundby 1969 mm.

När de äldre filmerna visades fylldes salen av ett sorl och igenkännande skratt och i pausen dukades det upp med kaffe, hembakta bullar och mjuk kaka.

För att minnen ska bli gamla, så behöver de någon gång vara nya, och Sockengillets filmkommitté gör en strålande insats för att fylla på föreningens kulturskatt bestående av sockenfilmer och bilder. Bland det nya material som visades kan bland annat nämnas Munktorpskörens 90-årsjubileum, byavandring i Brydinge och en film från Plantagens odlingar i växthusen i Dåvö.

En trivsam eftermiddag! Tack alla som deltagit.

Foto Roger Bengtsson

Text Sofia Uppsell