Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Filmvisning 19 mars 2017

Den 19 mars var det visning av Sockenfilmer i Tallåsgården och drygt 40 personer kom för att ta del av vår filmskatt. Filmkommitten hade satt samman ett intressant program med både gamla och nya filmer från Munktorp. 

Under 2016 beviljades Sockengillet bidrag från kommunen för inköp av ny filmkamera och kringutrustning. Med hjälp av det nya materialet har två nya filmer skapats. 

Den första av de två nya filmerna var från bakdagarna i bagarstugan hos Monica i Sillsta. Monica berättade hur tunnbrödsbakning går till och vi fick se deltagarna baka bröd. Roger Bengtsson hade filmat och Mats Jansson hade redigerat en mycket trevlig film. Den andra filmen från 2016 var från Munktorps enda mjölkkgård i Väster Lundby där Carl-Gustav Fernberg i Väster Lundby berättar om sin verksamhet med ekologisk mjölkproduktion. Ett mycket intressant tidsdokument där vi fick se hur robotmjölkning går till och höra om hur förutsättningarna förändrats för mjölkbönderna fram till idag. En mycket fin film. Roger Bengtsson och Ulf Karlsson har filmat och Mats Jansson har redigerat.Bland de äldre filmerna som visades bland andra Sockenrännet 1968, Bertil Carlberg i gen, Film från Holmsta kapell och Holmstakören, Bilder från kyrktornet. Familjen Wejryd 1985, Sorbygården 1985, Kyrkokörens 75-årsjubileum 2002 och medborgardialog 2005. Det blev både många kära återseenden och en del igenkännande skratt. 

I pausen intogs kaffe med hembakta bullar och mjuka kakor som Gunvor Stenman och Kristina Hällberg bakat. 

————-

Våra Sockenfilmer finns att köpa. En lista kommer inom kort att publiceras här på hemsidan. Håll utkik!