Till Riksförbundet
Gå till distrikt
Bakgrundsbild

Höstträff

Minnesanteckningar från Höstträff  den 13 november i Halla bygdegård

Årets Höstträff avhölls den 13 november i Halla bygdegård och samlade närmare 60 personer inkl representanter från 25 av våra 60 medlemsföreningar samt större delar av distriktsstyrelsen och inbjudna gäster och föreläsare.

Musik vid ankomst
Mötesdeltagarna möttes redan i entrén av folkmusik av suveräna musikerna Ingrid Rodebjer på fiol och sång och Oskar Lindström på piano och dragspel. De inledde sedan programmet med mera folkmusik och lite jazzigare toner medan deltagarna avnjöt sitt kaffe och sina smörgåsar.

Välkommen till Halla
Christer Mårtensson, ordförande i Halla Sockenförening tillika distriktets kontaktperson i fastighetsfrågor, hälsade välkommen och berättade kortfattat om bygdegårdens historia. En byggnad från 1700- talet som varit bostadshus på ett större lantbruk men som på 50-talet omvandlades till bygdegård. En omfattande renovering har skapat en trivsam fräschör både ut- och invändigt och en välkomnande miljö med en konferensutrustning som levererade bra ljud och bild.

Välkommen till Höstträffen
Distriktsordföranden Björn Ahlsén anslöt i sin välkomsthälsning till musiken och meddelade att distriktsstyrelsen har en kulturpolicy som konstaterar betydelsen av konst och kultur, såväl i våra bygdegårdar som på våra regionala möten. Vi måste föda både själen och hjärnan på våra möten och i våra verksamheter och vi behöver både vara klokt rationella och bli berörda när vi träffas. Därav välkomsmusiken och därav Calle Brobäcks föreläsning (se nedan). Ideellt arbete måste vara givande och roligt, det får aldrig bli bara en plikt eller ett arv att föra vidare, menade Björn. Därför hade vi också lagt ut tips på borden om olika kulturprogram som bygdegårdarna kan boka för 2025.

Han berättade sedan att distriktets högsta prio för det kommande året blir att skapa goda relationer och en bra kommunikation med våra medlemsföreningar. Detta ska bl.a. ske genom att arrangera en serie ”klustermöten” där delar av distriktsstyrelsen kommer att träffa representanter för 3-4 medlemsföreningar åt gången i syfte skapa delaktighet och en bra kunskap på distriktsnivå om föreningarnas verksamhet, deras bekymmer och framgångar. Det första mötet kommer att ske på Fårö den 25 november och därefter ett andra möte i Hejnum den 10 december. Fortsättning följer under 2025 där planen är att avverka ett Klustermöte per månad tills hela ön är avverkad.

Björn bad avslutningsvis mötesdeltagarna att följa distriktets verksamhet på hemsidan http://www.bygdegardarna.se/gotland där man bl a hittar kontaktuppgifter till styrelsen och alla årets styrelseprotokoll. Man ska heller inte tveka att kontakta oss. Distriktet finns även på facebook där medlemmarna uppmanades följa bygdegårdsdistriktets sida, där vi lägger vi upp intressant information. Här är det också fritt fram för alla medlemsföreningar göra inlägg med frågor eller lägga upp info som kan vara intressant och viktig för andra föreningar! Här en direktlänk: (2) Gotlands Bygdegårdsdistrikt | Facebook

För att föreningarna ska lära känna hela distriktsstyrelsen presenterades sedan programpunkterna av olika ledamöter. Johanna Isberg från Fide introducerade musikerna och därefter tog John Gambe över och presenterade:

Vuxenskolan lanserar ett nytt projekt för föreningsutveckling
John Gambe levererade nyheten att Vuxenskolan planerar en utbildning för föreningsutveckling på landsbygden, främst för bygdegårds- och hembygdsföreningar. Vuxenskolans vision är ett livskraftigt samhälle, levande demokrati där människor möts det är där det börjar. De vill vara en del av att stödja det arbete som bygdegårdarna och samverkar med oss på olika sätt.

Beträffande det nya föreningsutvecklingsprojektet behöver Vuxenskolan få in uppgifter och önskemål från våra medlemsföreningar. I detta syfte har de utarbetat en enkät som John ber aktiva i alla föreningar att besvara. Du hittar den här: https://forms.office.com/e/3f1vEan5WJ

Sök pengar från Gunnars fond
Johns kollega Birgitta Nordling fyllde på och berättade om en nyinstiftad fond som särskilt inriktar sig på stöd till utveckling på öns landsbygder. Här hittar du information om den:
https://stiftelsemedel.se/gunnars-stiftelse-for-gotland/

Hurusom man renoverar ett kök
Bertil Hanell, distriktets kontaktperson för försäkringar, informerade kort om en planerad ny besiktningskonferens (info om detta kommer inom kort) och presenterade sedan Anders Stenberg och Mats Carlsson från Silte bygdegård som berättade hurusom man renoverar ett serveringskök till proffsnivå! De visade med en tydlig presentation kring framgångsfaktorer och hinder för att få till en bra och anpassad ombyggnad för att kunna fortsätta med de bruncher de månatligen arrangerar och för att göra gården attraktiv för uthyrning. Kostnaden trots mycket ideellt arbete blev runt 700 000 kronor. Deras presentation som innehöll många praktiska råd finns här: KökSilte2024small

Beredskap och Stark Socken
Maarie Engström, distriktsstyrelsens sekreterare, introucerade sedan Mona Nylund från projektet Starkare Gotland, och Lars-Göran Uddholm från Region Gotland som informerade om beredskap och satsningen på Stark Socken.

De menade att våra bygdegårdar är på olika sätt en viktig spelare i vårt civila totalförsvar. Bygdegårdarna kan fylla en funktion för att mötas men för att få till en beredskaps funktion behöver man se över resurserna. Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” delas ut i dagarna och det är tydligt hur innehållet har förändrats. Vi förväntas idag klara vår egen försörjning under 7 dagar, men Mona menade att vi nog behöver bereda oss på att detta höjs ytterligare. Denna ”hemberedskap” innebär att vi alla, som privatpersoner, ska kunna klara oss hemma på egen hand med mat, bränsle, vatten osv medan bygdegården genom Stark socken behöver skaffa sig en bild av vilka resurser som finns i den egna socknen, som elverk, vattenbrunnar, livsmedel etc. Du hittar Monas presentation här: Presentation Stark Socken

Mer info hittar du även på www.gotland.se/starksocken

Birgitta Nordling från Vuxenskolan passade samtidigt på att informera om den beredskapsutbildning som de anordnar och uppmanade alla föreningar att själva gå den och att i nästa led arrangera sådana utbildningar riktade till sina sockenbor.

Regionens nya bidragsregler
Madeleine Nilsson från Regionens kulturenhet berättade kort att de nya bidragsreglerna sätts i sjön inom kort. Hon återkommer med mer info i särskilda möten som vi kommer att sammankalla i närtid.

Hansan och inbördeskriget 1288
Skinnhandlare Gaudmund Kremer, alias Calle Brobäck, avslutade kvällens program med att föreläsa om Gotlands tidiga medeltid, om Hansan och om inbördeskriget år 1288 inklusive Slaget vid Högbro, som utspelades några hundra meter härifrån  (vilket var anledningen till att vi förlade mötet till Halla!). Vi fick en inblick om hur handel och politik påverkade medeltidens gotlänningar. Kanske en liten påminnelse om vår tids köksbordspolitik och hur demokratin alltid står mot enskildes upplevelse av sin vardag i förhållande till det gemensamma. Han menade också att den fattigdom som Gotland upplevde har medfört att vi har våra fina ruiner och byggnader kvar vilka flera K-märktes under 1800-talet. Slaget var en strid mellan land och stad där det mycket väl kunde ha utspelat sig familjedraman där sonen kunde slåss för borgarna i Visby mot sin far som stod på böndernas sida.

Till sist lite bilder:

Marie Engström vid anteckningsblocket och Bertil Hanell som introducerar Siltes kökspresentation.

Mona Nylund pratade om Stark Socken och beredskap.

Musikerna: Gotlänningarna Oskar Lindström, som är pianist i Gotlandsmusiken, och Ingrid Rodebjer, frilansande folkmusiker. Oskar spelar även dragspel, Ingrid lirar fiol och sjunger.

John Gambe är verksamhetschef på Studieförbundet Vuxenskolan och har tidigare haft samma titel hos Leader Gute.

Mona Nylund är krisberedskapssamordnare i projektet Starkare Gotland.

Gautmund Kremer alias Calle Brobäck. Det inte han vet om Gotlands historia är inte värt att veta!

Målning av Slaget vid Högbro i Halla år 1288.