Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Recept

Jordärtskockssoppa med Parmachips – Karin & Hans Wiklander

Räcker till 4 personer

Det här behöver du:

500 g                   jordärtskockor
3 st                      potatisar
2 st                      vitlöksklyftor
1 msk                 smör
1½ dl                   vitt vin
½ l                        vatten
2 st                      hönsbuljongtärningar
3 dl                      grädde
salt
svartpeppar
8-10 st                timjankvistar till garnering

Så här gör du:

Soppa: Skala skockor och potatisen, dela i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs i smör. Häll över vinet och låt koka ca 1 min. Tillsätt vatten och buljongtärningarna, koka ca 15 min. Mixa soppan, rör i grädden, värm. Smaka av med salt och peppar. Garnera med Parmachips och timjan.

Parmachips: 4 skivor på plåt med bakplåtspapper i ugn 150o, ca 5 min. Låt svalna. Bryt i bitar och lägg i soppan vid serveringen.

Servera gärna med ett gott bröd och vispat smör alternativt olja att doppa brödet i.

 

Trattkantarellsoppa med ädelost – Anna-Lena & Anders Jonsson

Räcker till 4 personer

Det här behöver du:

400 g                   färsk svamp eller motsvarande mängd torkad
1 st                      gul lök
4 dl                      vatten
2 st                      kalvbuljongtärningar eller fond
1 dl                      grädde
2 dl                      mjölk
100 g                   Kvibille ädelost
salt
peppar
1 st                      äpple

Så här gör du:

Fräs svamp och lök i en gryta tills all vätska försvunnit. Slå på vattnet och tillsätt buljongtärningar/fond. Koka upp och låt sjuda i 5 min. Häll i grädde och mjölk, låt sjuda i 10 min. Riv osten grovt och rör ner tills den smält helt. Salta och peppra efter smak.

Lägg i tärnat äpple precis innan servering.

Servera med bröd gratinerat med västerbottenost.

 

Gidlunds älgskav – Karin & Urban Gidlund

Räcker till 4 personer

Det här behöver du:

1 kg                     älgkött
5 hg                     rimmat fläsk
3-5 st                  schalottenlökar
20 st                    enbär
2 dl                      rönnbärsgelé
5 dl                      buljong
5 dl                      grädde
blandsvamp
salt
peppar
Maizena redning

Så här gör du:

Skava köttet (går bäst halvtinat). Skär fläsket i tärningar och stek i gryta. Stek skavet och krydda, lägg i grytan. Stek svamp och finhackad lök och lägg i grytan. Pudra över redningen och tillsätt buljong, gelé, enbär och grädde. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs. Koka 5-10 min. Kan med fördel tillagas 1-2 dagar före servering.

Information om cookies

Bygdegårdarna och dess undersidor använder ibland cookies för att underlätta ditt besök på vår hemsida. Om du inte vill att vi lagrar cookies på datorn kan du stänga av detta i inställningarna för din webbläsare. Du kan läsa mer på minacookies.se