Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Recept

Jordärtskockssoppa med Parmachips – Karin & Hans Wiklander

Räcker till 4 personer

Det här behöver du:

500 g                   jordärtskockor
3 st                      potatisar
2 st                      vitlöksklyftor
1 msk                 smör
1½ dl                   vitt vin
½ l                        vatten
2 st                      hönsbuljongtärningar
3 dl                      grädde
salt
svartpeppar
8-10 st                timjankvistar till garnering

Så här gör du:

Soppa: Skala skockor och potatisen, dela i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs i smör. Häll över vinet och låt koka ca 1 min. Tillsätt vatten och buljongtärningarna, koka ca 15 min. Mixa soppan, rör i grädden, värm. Smaka av med salt och peppar. Garnera med Parmachips och timjan.

Parmachips: 4 skivor på plåt med bakplåtspapper i ugn 150o, ca 5 min. Låt svalna. Bryt i bitar och lägg i soppan vid serveringen.

Servera gärna med ett gott bröd och vispat smör alternativt olja att doppa brödet i.

 

Trattkantarellsoppa med ädelost – Anna-Lena & Anders Jonsson

Räcker till 4 personer

Det här behöver du:

400 g                   färsk svamp eller motsvarande mängd torkad
1 st                      gul lök
4 dl                      vatten
2 st                      kalvbuljongtärningar eller fond
1 dl                      grädde
2 dl                      mjölk
100 g                   Kvibille ädelost
salt
peppar
1 st                      äpple

Så här gör du:

Fräs svamp och lök i en gryta tills all vätska försvunnit. Slå på vattnet och tillsätt buljongtärningar/fond. Koka upp och låt sjuda i 5 min. Häll i grädde och mjölk, låt sjuda i 10 min. Riv osten grovt och rör ner tills den smält helt. Salta och peppra efter smak.

Lägg i tärnat äpple precis innan servering.

Servera med bröd gratinerat med västerbottenost.

 

Gidlunds älgskav – Karin & Urban Gidlund

Räcker till 4 personer

Det här behöver du:

1 kg                     älgkött
5 hg                     rimmat fläsk
3-5 st                  schalottenlökar
20 st                    enbär
2 dl                      rönnbärsgelé
5 dl                      buljong
5 dl                      grädde
blandsvamp
salt
peppar
Maizena redning

Så här gör du:

Skava köttet (går bäst halvtinat). Skär fläsket i tärningar och stek i gryta. Stek skavet och krydda, lägg i grytan. Stek svamp och finhackad lök och lägg i grytan. Pudra över redningen och tillsätt buljong, gelé, enbär och grädde. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs. Koka 5-10 min. Kan med fördel tillagas 1-2 dagar före servering.