Jordärtskockssoppa med Parmachips – Karin & Hans Wiklander
Räcker till 4 personer
Det här behöver du:
500 g jordärtskockor
3 st potatisar
2 st vitlöksklyftor
1 msk smör
1½ dl vitt vin
½ l vatten
2 st hönsbuljongtärningar
3 dl grädde
salt
svartpeppar
8-10 st timjankvistar till garnering
Så här gör du:
Soppa: Skala skockor och potatisen, dela i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs i smör. Häll över vinet och låt koka ca 1 min. Tillsätt vatten och buljongtärningarna, koka ca 15 min. Mixa soppan, rör i grädden, värm. Smaka av med salt och peppar. Garnera med Parmachips och timjan.
Parmachips: 4 skivor på plåt med bakplåtspapper i ugn 150o, ca 5 min. Låt svalna. Bryt i bitar och lägg i soppan vid serveringen.
Servera gärna med ett gott bröd och vispat smör alternativt olja att doppa brödet i.
Trattkantarellsoppa med ädelost – Anna-Lena & Anders Jonsson
Räcker till 4 personer
Det här behöver du:
400 g färsk svamp eller motsvarande mängd torkad
1 st gul lök
4 dl vatten
2 st kalvbuljongtärningar eller fond
1 dl grädde
2 dl mjölk
100 g Kvibille ädelost
salt
peppar
1 st äpple
Så här gör du:
Fräs svamp och lök i en gryta tills all vätska försvunnit. Slå på vattnet och tillsätt buljongtärningar/fond. Koka upp och låt sjuda i 5 min. Häll i grädde och mjölk, låt sjuda i 10 min. Riv osten grovt och rör ner tills den smält helt. Salta och peppra efter smak.
Lägg i tärnat äpple precis innan servering.
Servera med bröd gratinerat med västerbottenost.
Gidlunds älgskav – Karin & Urban Gidlund
Räcker till 4 personer
Det här behöver du:
1 kg älgkött
5 hg rimmat fläsk
3-5 st schalottenlökar
20 st enbär
2 dl rönnbärsgelé
5 dl buljong
5 dl grädde
blandsvamp
salt
peppar
Maizena redning
Så här gör du:
Skava köttet (går bäst halvtinat). Skär fläsket i tärningar och stek i gryta. Stek skavet och krydda, lägg i grytan. Stek svamp och finhackad lök och lägg i grytan. Pudra över redningen och tillsätt buljong, gelé, enbär och grädde. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs. Koka 5-10 min. Kan med fördel tillagas 1-2 dagar före servering.