Bakgrundsbild

Byggnader

Alla Bruksparkens byggnader bär på en historia. Detta är en kortfattad beskrivning av parkens byggnader. Alla byggnader i beskrivningen finns inte kvar, men de har haft en stor betydelse för verksamheten på bruket, så därför är de med.

Herrgården

Horndals herrgård. Den uppfördes åren 1769 – 1776 av timmer i två våningar och vindsvåning. Timmermän från Leksand och Rättvik uppförde byggnaden, som innehöll 12 rum, men även glasveranda och en öppen balkong. Till taket åtgick 27.250 st. furuspån. Den nedbrann tidigt en februarimorgon år 1900. Herrgården stod där Universalvalsverket står idag.

Kontoret (Caféet)

Brukskontoret uppföres år 1800. Där har det alltid varit kontor men från början så inrymdes även herrgårdens kök i byggnaden. Herrgårdens kök lades där på grund av brandrisken, men det hjälpte ju inte, som det går att läsa under Herrgården. Efter brukets nedläggning, 1979, hyrdes byggnaden ut till flera mindre industrier. Men sedan 1995 är den, och hela parken i Föreningen Horndals Brukspark, ägo. Idag finn där ett café samt två stycken företag som hyresgäster. Säker skog på övervåningen och Fothälsan i det gamla platschefskontoret på undervåningen.

Mässen

Mässen. Byggnaden uppfördes 1862 och återuppbyggdes 1877, sedan den s. k. västra flygeln brunnit ned i januari samma år. En tid var byggnaden kontor, men den har också varit tjänstebostad för jägmästaren och senare för inspektoren på jordbruket. Under Ing. Tallbergs tid blev den mäss, med sammanträdeslokal för företagsnämnd och skyddskommitté på den övre våningen. Idag hyr Linns Massage & Hälsa en del av nedre våningen och på övervåningen finns Horndals Bruksmuseum. 2019 fick byggnaden en rejäl upprustning med nytt kök, handikapptoalett samt ny plåtgarnering på taket.

Labbis (Kontoret)

Var tidigare laboratorium med tillhörande kontor. Här testades det valsade stålet så att det höll rätt kvalitet, draghållfasthet. Det används idag som parkens kontor med dess verkstad. Byggår 1862.

 

Bagarstugan

 

Byggnaden uppfördes 1862, för att betjäna herrgården. Brygghuset blev med åren tvättstuga och användes, av tjänstemännen, långt in på 1900-talet.

Kuskbostaden

Byggnadsår 1862. Den förste som flyttade in här var kusken Per-Erik Söderkvist med hustru och sex barn. Han bodde kvar här i 40 år. Efter honom kom kusken Wikström. På 1910-talet blev byggnaden bostad för chaufförerna, först Karlsson och senare Otto Lindmark. Huset beboddes efter det av andra familjer, och när detta upphörde tog scouterna över och den kom att kallas för ”Vargungelyan”. Idag används den sparsamt, men en gång per år, på julmarknaden, serveras det kålsoppa här. Till stor belåtenhet.

 

Rättarbostaden

Här bodde brukets Rättare, alltså den som skötte brukets jordbruk. När bruket utvidgades 1899 fick ladugården flytta och det byggdes en ny bostad åt rättaren. Men den gamla bostaden blev kvar. Den har genom tiderna används till sjuksköterskemottagning, där syster Gerda höll till. Mot slutet så blev det kontor i byggnaden för bland annat stålverkschefen. Idag är den rustad och innehåller rum för utställningar av konst. Byggår 1962,

 

Garage/Brandstation

Byggnaden uppfördes på 20-talet efter ritningar av Edvin Peters. Den var från början avsedd som stall för brukets ridhästar. Därefter och fram till brukets nedläggning blev den brandstation. Idag är det garage och snickarverkstad i byggnaden.

 

 

Lancashiresmedjan

I över 200 år pågick tysksmide här vid ”nedre hammaren”. År 1859 revs de båda tyskhärdarna, och ersattes med en lacashirehärd och en räckhärd. Två lancashirehärdar tillkom 1861, och sedan, fram till 1886 utbyggdes smedjan successivt till 15 härdar. Världens största lancashiresmedja under ett tak. Övrig utrustning var 2 st. ånghammare, vällugn och ett råskenevalsverk. Driften upphörde 1942.

Räcksmedjan

Gamla namnet var ”övre hammaren”, här bedrevs tysksmide i 200 år. 1854 revs tyskhärdarna och ersattes med 2 st. franche-comtehärdar. De revs sedan 1861, och det blev 2 st. räckhärdar. De räck- och smälthammare som fanns från början var vattendrivna, 1876 tillkom en ånghammare. Räcksmedjan blev ett komplement till Lancashiresmedjan där man räckte ut råskenorna till 4-kant- och plattjärn. Man gjorde även spett och axlar m. m. Driften i smedjan upphörde 1915.  Foto: Greta Widholm