Ny etapp av Byavandringar i Flästa
Under 2022 – 2023 genomförde Västerbackens Bygdegårdsförening två Byavandringar i Flästa. Nu har den tredje etappen genomförts och Lars-Göran och Sivert står för förberedelserna där deras kunskap om byn kommer väl till pass. En grundlig översikt av byggnaderna i byn togs under 2018 fram och har presenterats i Flästa-boken. Bakom boken står fyra byveteraner som har en gedigen kunskap om byns historia. Boken såldes först på Västerbackens julmarknad och författarna har nu ställt boken till bygdegårdsföreningens förfogande i digital form och finns som en pdf-fil på föreningens hemsida.
Den nu aktuella etappen började vid den numera nedlagda butiken Hanks och löpte upp till Simas. När gårdarna presenterades blev det uppenbart hur gårdsnamn och familjenamn tidigare skapats. Under tre sekler spelade de indelta soldaterna en avgörande roll för Sveriges försvar. Än idag bär hundratusentals svenskar namn som en gång skapats för att passa dessa knektar. Knektarna fick troligen sej ett namn tilldelat i samband med mönstringen för att förenkla den militära ordergivningen. Namnen var ofta förknippade med de egenskaper/utseende som knekten hade. En knekt med namnet Per Karlsson-Sundström som hade mörkt hår fick det mycket enklare tilltalsnamnet ”Soldat Mörk”. Många av dessa familjenamn återfinns idag som namn på gårdar/torp bl.a. i Flästa. Som exempel kan nämnas gårdsnamn som Kvicks, Strids, Frids, Starskens, Franks, Sunds, Mörks. Ett annat sätt att benämna gården var den verksamhet som bedrivits där. Vad som är kopplat till följande gårdsnamn är enkelt att inse. Smens, Snickars, Kolars, Urmakars är gårdsnamn som lever än idag. Men vid Smens finns numera ingen smed och att gå till Urmakars för att få klockan fixad är ingen ide. Andra typiska gårdsnamn i bygden är Elgs, Rönns, Linds, Bergs, Isaks, Walls, Svärds. Att Stenbo är en gård där det finns gott om sten i marken råder inget tvivel om.
Ett tjugo-tal intresserade dök upp och eftersom det var en ganska lång vandring fanns möjlighet att åka på de vagnar som arrangörerna ordnat. Tillställningen avslutades med fikastund på Västerbackens vackra altan med utsikt över Koldemobergen och Flästa-sjön. Nu väntar en ny byavandring på lördag den 31 augusti och då kommer området från Simas till Öjungsvägen att besökas.