Till Riksförbundet
Gå till distrikt
Bakgrundsbild

Adventskalendern i Ransta 2018

För 5:e året genomfördes Adventskalendern i Ransta 1-24 december 2018. Syftet med Adventskalendern: • Skapa goda ”minnen” och få våra yngsta invånare att känna sig värdefulla. • Skapa aktiviteter över generationsgränserna. • Skapa ett roligt sätt till motion. • Skapa mötesplatser för att lära känna nya människor på orten.

Lucka 1.
Premiärdagen fick vi en kort promenad. På vägen till luckan vid skogsdungen bakom ”Norrängsladan” såg vi Brandkåren pynta Ranstagranen. Väl framme, fick vi uppdrag att bilda ord med hjälp av reflexfigurer och ficklampor på en stig upplyst med marschaller. Med reflex syns du alltid på en promenad i mörkret.Lucka 2.
Lapp på luckan, full rulle i rörelserummet i Ransta skola med Gymmix Ransta som luckvärd. Under tiden barnen gjorde rörelselekar minglade vuxna med saftglögg och pepparkakor.Lucka 3.
Dagens promenad gick till pulkabacken, med dagens tema ”du är viktig”. Vid backen var uppgiften att leta efter en reflex och berätta för Tomtemor vem som var viktig och ge den i present till sin viktiga kompis.Lucka 4.
Fortsatt tema idag, ”Du är viktig” nu på Ransta Elbyrå där Bengt Kyllinge passar på att ha premiär på sin nya musikvideo på temat att vi alla är betydelsefulla. Vi är alla lika viktiga men det kan ta sig helt olika uttryck, säger Bengt Kyllinge med låten ”Du är viktig” bl.a.Lucka 5.
Värd för dagens lucka var Linda Wallenberg, curator, utbildad konstnär och Konstkonsult för konstnärlig gestaltning av Ranstahallen i Ransta i sällskap med konstpedagogen Sofie Johansson. Vi fick idag se ett av alstren ”Igelkotten” av konstnär Katarina Sundkvist Zohari. Besökarna fick upp drag att själva göra egna fantasidjur som sedan skall sättas upp vid invigningen av Ranstahallen i januari.Lucka 6.
Idag fick vi testa vår detaljkännedom om byggnader i Ransta. Med hjälp av bilder från byggdetaljer skulle vi gissa vad de hörde hemma i Ransta. Bakom hörnet fanns även ett facit. Lucka 7.
Fredags mys med grillning av äpplen i en trädgård var dagens mål. På vägen fram, fick svara på tipsfrågor som handlade julens traditioner.Lucka 8.
Idag var det målning i luckan, av Ranstas jultavlor på Brandstationen. Under nästa vecka hängs dessa upp i samhället med en önskan om God jul.Lucka 9.
Hokus Pokus och helt plötsligt satt en Trollkarl i ett köksfönster och trollade. I väntan på plats vid fönstret fanns saft/glögg och pepparkakor att förtära.


Lucka 10.
Tomtedisco i dagens lucka. Glittrande granar, sprakande eldar och julmusik mötte oss vid entrén av dansande barn. Ett fyrverkeri av färger.Lucka 11.
Rymden var dagens program men molnen täckte stjärnhimmelen. Istället fick vi titta på stjärnbilden i ett paraply. Bilder med frågor om rymdmotiv/ händelser. En stjärnkikare fanns till hands och via en dator kunde man också söka på Google Earth/ stjärnbild.

Lucka 12.
Dagens lucka en Luciatablå med 6-åringar på Förskolan i Ransta.Som avslutning bjöds vi på en dans med snö från en projektor.

Lucka 13.
Fantastisk sång och musik ett garage med svävande ljus och lingonröda kransar. Lucian hade ledigt men tärnorna och tomten var på plats.

Lucka 14.
Modelljärnväg Fleischmann anno dazumal fick vi se uppbyggd i ett garage. Tillsammans byggde vi upp ett landskap av gamla mjölkförpackningar som hade tillverkats i förväg.

Lucka 15.
Promenad till Stall Österby Ridhus. Väl där bjöds vi på Dressyr och Hästhoppning med fina hästar och duktiga ryttare. Fick också tillfälle att klappa och kela lite med hästarna.

Lucka 16.
Julkorten som Ranstas yngre konstnärer gjorde i lucka 8 hängdes under dagen. Ta en tripp till Tempobutiken eller Stationshusets bakre sida mot järnvägen? Kvällen lucka var musikrebusar i en skogsbacke. Det gällde att komma på sångerna med hjälp av lite prylar på varje station.

Lucka 17.
Idag fick vi träffa Tomtefar och mor med reflexvästar vid önskebrunnen. Barnen fick skriva ned önskaningar om vad som är viktigt, för att läggas i brunnen samt fick med sig ett litet paket. Vi vuxna fick skriva ned våra idag upplevda ilands problem. Julafton får vi höra våra åsikter.

Lucka 18.
Adressen idag var AB CM Wibergs gamla fabrikslokaler. Företaget var en ett av dom första att se fördelar med en järnväg i Ransta. Byggnaden upp fördes 1900 och företaget startade 1898. Idag finns 6 företag bl.a. Mälardalens Mekaniska och Gym 34. Värd för luckan var Svenska Kyrkan, Kumla- Tärna-Kila pastorat med Prästen Ingrid Eklund och en kör med ett sånghäfte med julsånger, där vi fick sjunga med. Julpyssla eller ett tillfälle att berätta vad som är viktigt med julen.

Lucka 19.
Dagens tema var miljöfrågor på en promenad runt Heboplan. Efter att barnen lämnat sina svar fick de i belöning en påse med Ransta valutan som kan användas på Adventskalender-marknaden nu på lördag.

Lucka 20.
Betongtomtar väntar på julen. PRO Ranstaortens studiecirkel Origami har under hösten tillverkat tomtar i betong med hjälp av nylonstrumpor. 

Lucka 21.
Idag tittade vi in genom ett fönster. Hör och häpna Tomtarna hade redan börjat fira julen!

Lucka 22.
Marknadsdag i Adventskalendern med Ransta- valutan som var belöning i lucka 19 där man fick svara på miljöfrågor. Valutan kunde sedan användas på dagens marknad. Andra aktiviteter, att fånga råttan eller kasta boll i kastrull. Tomtenisse delade ut valuta till barnen som inte hade några med sig. De vuxna ägde ingen valuta, utan fick be barnen om de fick köpa något? Julklappar kunde nu inhandlas.

Lucka 23.
Idag en promenad med sex reflexspöken som hade en bokstav var, vilka tillsammans bildade ett aktuellt ord.  Vid en skogsglänta fick vi grilla över öppen eld och i bakgrunden hördes julmusik. Julaftons lucka gästas av P4 Västmanland.

Lucka 24.
Julaftons lucka i Ransta Nästa Bygdegård med julpyssel för barn och mingel till ett bildspel från luckor 1-23. Fikabord var uppdukat med smått och gott. P4 Västmanland gästade oss med direktsändning med intervjuer blandat med musik.