Bygdegårdarna är samhällsmotorer som drivs av ideella förebilder med hjärtefrågor
Bygdegårdarnas Riksförbund samlar 1 469 föreningsdrivna allmänna samlingslokaler, som är öppna för alla som delar demokratiska värderingar. Bygdegårdarna är partipolitiskt och religiöst obundna.
Bygdegårdarna har en stor betydelse i lokalsamhället; inte minst utgör bygdegårdarna en infrastruktur för det lokala föreningslivet. Merparten av den föreningsverksamhet som sker i bygdegårdarna sker av idrottsföreningar, pensionärsföreningar, byautvecklingsgrupper, kulturföreningar med mera. Bygdegårdarna är en angelägenhet för alla, särskilt på landsbygderna där infrastrukturen ser annorlunda ut än i städerna.
Bygdegårdarna är ofta engagerade i det lokala utvecklingsarbetet, som mötesplats avseende diskussioner om detaljplaner och andra kommunala beslut. Många bygdegårdar är också röstmottagningsställen vid allmänna val och exempelvis vaccinationscentraler vid pandemier. Precis som Försvarsberedningen konstaterade i rapporten Kraftsamling har bygdegårdarna en viktig funktion i uppbyggnaden av civil försvar i Sverige.
Bygdegårdarna finns för alla åldersgrupper och intressen och det speglar också den variation av verksamheter som erbjuds. Bygdegårdsrörelsens 15 000 ideella föreningsfunktionärer möjliggör för väldigt många människor att mötas och uppleva gemenskap. Det är bra för folkhälsan och för att motverka ofrivillig ensamhet. Gemenskap är en röd tråd i allt vi gör.
Varje vecka sker mängder av kulturupplevelser i form av konserter, föreställningar med mera i bygdegårdarnas regi. Bygdegårdarnas Riksförbund har genomfört Sveriges största kulturbygdsturné och det är med stor glädje vi ser att vi kan fortsätta att sprida kultur med spets och bredd i hela landet.
Bygdegårdarna samlar Sverige. Högtider såsom valborgsmässofiranden, nationaldagsfiranden, midsommarfiranden, julfiranden med mera ligger oss extra varmt om hjärtat. Under halloween arrangerar bygdegårdarna hundratals spökdiscon, pumpapyssel, spökvandringar och filmvisningar med mera för barn och unga. Visste du förresten om att över hälften av Sveriges bygdegårdar bedriver verksamhet för barn och unga?
Bygdegårdsrörelsen är vital och har en tydlig vision vart vi är på väg och vilken funktion vi ska spela i samhällsutvecklingen.
Med vänliga hälsningar
Kenneth Lundmark
Förbundschef