Om bygden

Ryda socken ligger nordväst om Vara med Kedumsbergen i väster och Afsån i öster. Socknen är en slättbygd på Varaslätten i öster och en kuperad skogsbygd i väster. Här kan du hitta många härliga smultron och kantarell ställen.

Ryda socken ingick i Barne härad och sedan 1967 i Vara Köping som ombildades 1971 till Vara Kommun. 32 kvadratkilometer areal.

Aktiva föreningar som erbjuder orientering, fotboll, friidrott, skidor, modellflyg, hembygdsförening, intresseförening och bygdegårdsförening.
Almesåsens friluftsområde är välbesökt med fina motionsspår, bingopromenader, idrottsplaner m.m