Till Riksförbundet
Gå till distrikt
Bakgrundsbild
  • Hem
  • Om Hultafors

Om Hultafors

Hultafors. Ett litet samhälle uppbyggt kring de knappa trehundra själar som klamrar sig fast längs med serpentinvägarna nedför Fjälla bergs branter mot Nols mosse vid Viaredsjöns västra strand. Vad forsen i ortsnamnet kommer ifrån är inte så svårt att räkna ut, Viaredsjöns utlopp smalnar av i en strid ström som lugnar ner sig först ett bra stycke bortom orten.

Otydligare är då namnets första hälft. Hulta. Ordet förekommer i många ortsnamn men har någon funderat över dess ursprung? Enligt historikerna är betydelsen av hult skogsdunge med betoning på lövskog. Den exakta innebörden är omtvistad men flera källor hänvisar till en tysk vid namn Trier Jost som 1952 behandlade ämnet i Holz. Etymologien aus dem Niederwald.

Då Holz, eller svenskans Hult, i flertalet germanska språk inneburit kultiverad skogsmark och då närmare bestämt de delar som röjts för bruk i någon form är det svårt att ducka för sanningen. Vi bor i svenskans motsvarighet till Springfield. Är det någon som kan sponsra oss med rosa färg till husen, en rejäl petriskål med virushepatiter och en stor fet skylt med namnet Moe’s att hänga upp på stationshuset?