Kort historik över Bälinge bygdegård
Bälinge bygdegård uppfördes 1936/37 av Bälingebor som då bildade en bygdegårdsförening. Denna förening upplöstes 1976 och bygdegården togs över av Uppsala kommun, som under 1990-talet överlät den till Bälinge Idrottsförening. År 2001 återbildades en ny Bälinge bygdegårdsförening, som 2007 fick köpa bygdegården av Uppsala kommun i samband med att en egen tomt avstyckades.
Under många år hade underhållet av byggnaden varit mycket bristfälligt. Vår förening har med egna medel och med kommunala bidrag rustat upp både exteriör och interiör genom målning och modernisering av belysning m m. Vi har också installerat en bergvärmeanläggning och därigenom minskat uppvärmningskostnaderna markant.
Årsvis
1936-37
Bygdegården byggdes av Bälingebor som bildade en Bygdegårdsförening
1973
Bygdegårdsföreningen upplöstes och Bygdegården övertogs av Uppsala kommun
1987
BIF övertog driftansvaret för den kommunalt ägda bygdegården.
1994
BIF tar över ägandet av bygdegården och idrottsplatsen från kommunen.
2001
Bygdegårdsföreningen nybildas av BIF´s ordförande som bildar en interimstyrelse och startar arbetet med att rekrytera till ny styrelse i den nya föreningen.
2002
BIF skänker bygdegård och tomtavstyckning till den nybildade bygdegårdsföreningen
2002
Tätning av yttertaket
2005
Fasaden målades om bl a med bidrag till ”Fasadfonden” från medlemmar. Arbetet utfördes av Alf Anderssons Måleri, Bälinge.
I december, köpte kommunen tillbaka Bälinge idrottsplats med omklädnings-baracker, kanslibyggnad och bygdegården.
2007
I samband avstyckning av bygdegårds-tomten fick föreningen köpa fastigheten av Uppsala kommun för 1000 kronor. Föreningen fick lagfart på den nya fastigheten Bälinge Ekeby 1:181 i november 2007.
2008
I april 2008 installerades bergvärme som ersättning för oljepannan. Detta finansierades med kommunbidrag på 80000 kr plus banklån på 170 000 kronor.
2009
Ansökan om statligt bidrag för tillgänglighetsåtgärder (handikappanpassning) beviljades av Boverket med 185000 kronor.
2010
Under året vidtogs åtgärder för ökad tillgänglighet med stöd av bidraget från Boverket. Då installerades ramp, entrédörr med automatik samt förbättrad belysning i entrehall och toaletter m m. Det betyder att lokalerna i markplanet idag uppfyller gällande krav på tillgänglighet.
Planering gjordes för renovering av köket och yttertaket m m och ansökan om bidrag för upprustning av kök yttertak, förråd m m skickades till Boverket i december och senare till Uppsala kommun.
2011
Boverket avslog ansökan medan Uppsala kommun tillstyrkte sin andel (30%). En ny ansökan om bidrag för upprustning av kök, yttertak, förråd m m skickades in till Boverket i december.
2012
I februari drabbades bygdegården av en omfattande vattenskada p g a en läckande gammal vattenledning belägen ovan taket på övre våningen, som innan dess var okänd för oss. En omfattande reparation skedde då, i huvudsak finansierad av försäkringsersättning och av bygdegårdsföreningen själv.
I samband med denna renovering ansågs det nödvändigt att bygga upp köket enligt de planer som tidigare presenterats i en ansökan till Boverket 2011. Finansiering av detta gjordes med egna medel inklusive banklån.
2013
Då den nuvarande föreningen startades var yttertaket i så dåligt skick att omfattande vattenskador uppstått på bl a innertaken. Yttertaket hade inte lagts om sedan huset byggdes på 1930-talet. Med bidrag från Boverket och Uppsala kommun reparerades taket under året. Då lades ny underlagspapp och läkt samtidigt som de gamla tegelpannorna byttes ut. Samtidigt med takrenoveringen byttes den gamla vindsisoleringen av träspån ut mot mineralull och förbättrade då värmeekonomin.
2014
Golvet i stora salen oljades två gånger under året. Ett avhärdningsfilter har satts in till diskmaskinen. Trappan till övervåningen har målats. I samband med att Bygdegården fick nytt tak blev fönstret i köket en trappa upp kittat och fick nytt trä. Skorstenen fick en ny krage så det inte skulle regna och droppa in smältvatten.
2015
Golvet i stora salen oljades en gång under året. En hjärtstartare inköptes tillsammans med PRO och GF Pulsen.
Vårstädning och kallasfaltering med markduk under rampen. Tre gamla stubbar har tagits bort bakom bygdegården för framtida utbyggnad av förråd. Ett skåp i entrén har byggts för GF Pulsens material. Nya lås till bygdegården har införskaffats. Dessa kommer att monteras under våren 2016. En ny checklista för uthyrning och tillsyn har tagits fram.
En ansökan till Boverket och Uppsala kommun om upprustnings- och tillbyggnadsbidrag för förråd m m på 2 727 500 har skickats in i december. Denna blev dock inte beviljad.
2016
Golvet i stora salen oljades en gång under året.
Brandskyddsinspektion ägde rum den 11 april med godkänt resultat, dock med påpekande om förvaring av bord och stolar. Nya lås till bygdegården har monterats under hösten 2016.
Taket över altanen har reparerats. Flaggstången har målats och satts i brukbart skick. Fler parkeringsplatser har ordnats och staket har satts upp vid dessa. Sopkärlen har flyttats och inhägnats samt en ny låda för förvaring av sand har införskaffats. Ventilerna i grunden på baksidan har höjts något för att undvika inströmning av regnvatten vid stora flöden.
En ny arbetsgrupp har skapats för gårdsplan och utemiljö.
En ny ansökan till Boverket och Uppsala kommun om upprustnings- och tillbyggnadsbidrag för förråd m m på 1 035 875 kr för totalkostnaden har skickats in i december. I ansökan ingår 250 000 kr för anpassningsåtgärder och för dessa behövs inte något kommunalt bidrag. Även denna ansökan avslogs.
2017
En anslagstavla vid infarten har satts upp och i samband med detta har den dåliga björken tagits bort. Pentryt i källaren har färdigställts. Fasadbelysning av bygdegården har förberetts. Fäste för julgran har ordnats och belyst julgran har funnits under jul- och nyårshelgerna.
2018
Under året har många förbättringsåtgärder utförts. Det mest påtagliga är ljudabsorbenter i Stora salen. Alla fönster i Stora salen har renoverats. Källarlokalen har under 2018 renoverats nästan helt efter den stora vattenskadan 2012. Dräneringspump i källaren har installerats. Flera uppsnyggningar har gjorts utomhus och Sone Eriksson har gjort en uteplats på baksidan. Fasadbelysning av bygdegården har ordnats.
2019
Källarlokalen har gjorts helt klar med nytt golv och ljudabsorbenter i taket. Den kommer att kallas ”Puben” och hyras ut för mindre evenemang. Fönsterrenoveringen är slutförd och alla fönster har fått isolerglas.
2020
Under 2020 har vi nästan enbart ägnat oss ut löpande förvaltningsfrågor. Altanen har renoverats och nya, fast begagnade stolar har inköpts. En huv har installerats på skorstenen. På vårt initiativ har Uppsala kommun satt upp två nya belysningsstolpar på gårdsplanen framför bygdegården.
2021
Vi har påbörjat renovering av toaletter på övre våningen och inköpt nya bord till stora salen. Städning har skötts i egen regi och golvet i stora salen har oljats. Vi har köpt in en polermaskin och en skurmaskin.
Föreningen erhöll stipendiet till ”Britts minne”. Föreningen är mycket stolt och hedrad över utmärkelsen. Ett minnesmärke ska införskaffas och sättas upp på lämpligt ställe i bygdegården.
2022
Under 2022 har vi slutfört renoveringen av toaletterna på övre våningen och inköpt nya stolar till stora salen.
2023
Under 2023 har vi renoverat av toaletten i entrén, låtit putsa alla fönster och inköpt nya bord till puben samt en ny diskmaskin.
2024
Vi har renoverat övre hallen, trapphuset samt entrén. Nya gardiner har satts upp i stora salen. Golvet i stora salen har slipats och oljats.