Norra Åby

Torsten Jeppssons guidning av Norra Åbyrundan 6 oktober 2019.
Torsten är den äldste i byn som bott här i hela sitt liv
En repris från Mölledagens guidning.

Börjar vid möllan:

Hälsar allesammans välkomna till Lennarts tuff-tuff tåg. Lennart är lokförare som vanligt och vi tänkte i år åka en tur till Norra Åby och det blir endast en tur. Vill hälsa en särskild hälsning till Kurt som är hemma från Kanada, där han har bott i 63 år och är uppvuxen på Högbo, som ligger mittemot Vanningen och hans far var taxichaufför, Gösta Olsson.

Då skall vi se Norra Åby från litet annat håll än det man brukar se det när man kör den vanliga vägen.
Kurt var 20 år när han reste till Kanada. Han hade en morbror som bodde där, tror han flyttade från honom så småningom och arbetade som rallare och därefter köpte han en ”farm”, idag är han en farmare eller rättare sagt hans son nu.

Vi kommer nu förbi Lokalföreningen och det är väl här som de största förrändringarna har skett i byn.
Det är inte alls sig likt sedan jag var påg. Vi kommer nu till gården Rosenlid och det är Yngve Hobrohs barnbarn som brukar gården idag. Charlotte och Jimmy Tarler och de har en stor svinproduktion, (förädling) och utökat under årens lopp växtodlingen. Man tillverkar sitt eget foder till djuren och man har byggt ut mycket här också på gården. Nu kör vi vidare mot Norra Åby på Rosenlids grusväg. Rakt fram har vi Norregård, som när jag var påg ägdes av Hilma och Gösta Månsson idag ägs av bröderna Odell, Hans och Bertil. Själva gårdsbyggnaderna är bortsålda liksom arbetarbostäderna som ligger här närmast. Så nu är vi i Norra Åby. Vi kommer fram till Hans-Erik Perssons gård och han är den äldste i som är född och bor kvar i Norra Åby nr 16. Tror att det nu är den sjunde generationen som bor där. Hans far Janne Persson var kusin med smedmästare Ingfrid Ljunggren i Södra Åby.  Jorden arrenderas idag av Amnelund, Ingegerd och Bertil Nilssons son Magnus.

Ut Södra Åbyvägen mot Norra Åby.

Germund Gervins gård vars dotter äger gården, som bor i Frankrike idag tror jag. Ulf Andersson på Bakvången arrenderar den idag. Husen är sålda.

Första huset när jag var påg bodde Elsa och Ragnar Landin och köpte sedan huset sidan om Bryggeriet i Södra Åby numera Yvonne Rosén och Rickard Neidheim.

Germund  Gervins far Gervin Hansson bodde i hus nr 2
En liten historia: På 30-talet, Germund Hansson var inte så noga på klädsel. En annan lantbrukare hade en bil och de skulle ut och köra någon stans och då sa den andre till Germund Hansson:” Hur ser du ut egentligen”. ”Jo, får jag bara putsat rutan lite så ser jag rätt bra ut.”

Hus 3. Bodde Bengta Lundborg dotter till ”smen” i Norra Åby som vi kommer fram till lite senare.

Hus 4. En liten gård på 7 tunnland vilket inte var ovanligt på den tiden. Per Persson bodde här och hans dotter Maria passade honom på ålderns höst och de köpte och flyttade till Solhem på Södra Bygatan i Södra Åby och bodde många år där sen. De sju tunnlanden köptes av Germund Gervin och nu kör vi till höger ut på en markväg som vanligtvis inte används. Nu får vi se Skånska landskapet och se Norra Åby från ett annat håll än ni brukar och till höger ser ni en liten gård på 7 tunnland. Han hette Olof Persson som ägde gården och de sju tunnlanden köpte Germund Gervin också. Idag är byggnaderna sålda. Nu ser vi rapsfälten som vi har på båda sidor och vi har tillåtelse att köra på denna väg, jag har fått tillåtelse av ägaren Green.  Denna väg är utsatt på kartan så de får inte ta bort vägen och egentligen får vem som helst köra på vägen. Nils Green äger gården som vi nu ser och hans far köpte gården 1948 och innan dess var dess ägare Nils Kristoffersson, men inte Nils Kristoffersson från Klockedal. Rakt ut här ser vi en gård som heter Lugnedal och som Bengt-Åke Bengtsson har ägt och hans far Ove dessförinnan och nu äger hans son Jörgen gården, och har gått i släkten länge. Greens boningshus som vi nu rundar är uthyrt.

Nu kör vi åt vänster ut på vägen som åt höger går ut till Lugnedal.
Saktar in och titta rakt fram så ser ni Granlunda gård som Inger Lindgren bor på idag ligger väldigt högt och gränsar till Anderslövs församling. Och lite längre bort ligger Gert Kampfs gård och den har även köpts av Nils Green och husen är sålda och idag är där en motorverkstad och det är det nordligaste huset/gården i Norra Åby.

Kör vi vidare på grusvägen och kommer fram till där Knut Nilssons gård på vänster hand och därefter drev deras son Hans-Lennart gården, men innan dess brann gården 1952 och sedan byggdes ett svinhus/som sedan ändrades till hönshus och gårdens namn är Karlsro och idag bor Hans-Lennarts dotter Tina (Martina) med familj där. Jorden köptes av Nils Green, men det finns en del ängar till gården.

Knutsbo sista gården på grusvägen bodde Rudholm och Nils Greens far arrendera jorden och sedan köpte de det. Här var en stallänga längs Södra Åby vägen som är vält idag och husen är uthyrda och idag bor en ensam äldre kvinna där. Nu kör vi mot höger och kör över den ”nye bron” som byggdes 1956 och jag kommer inte att berätta om gårdarna på denna väg förrän vi kör tillbaka.

Nu kommer på höger hand den gamla holländarmöllan som byggdes 1877-81. Det var en stor mölla med 2 par kvarnstenar, som malde till foder till grisar o hästar och hade sikt för mjöl till människor.
Ni som vill kan stiga av här och titta på fundamentet som står kvar och så kommer kanske ägaren Allan Svensson ut och förevisar.
Det var en stor mölla med 5 våningar hög, med stora vingar, idag bara 2 våningar kvar. Mäktig.
Möllan slutade mala ca 1935 ägarens namn var Herman Persson, men han malde inte själv utan arrenderade ut. Herman Persson hade annan utbildning och han hade en son som hette Martin Persson, som inte heller drev möllan utan var ingenjör på Gummifabriken i Trelleborg.
Nu kommer Allan här. Du ville visa lite. Har bott gott och väl 42 år vid möllan. Utbildade sig som smed när han var 14 år, hos sin bror Ove Svensson som köpte Norra Åby smedja av Johan Lundborg som hade börjat sin möllebana 1929 efter sin far Arnold Lundborg som ägde det innan.
Allan har dessutom arbetat som smed, rörläggare, plåtslagare.
Oskar Svensson har ägt möllan innan Allan köpte den. Allan har byggt ett häststall åt öster för sin hästintresserade familj. Mölledrängen bodde i möllekammaren ute i möllan. Idag har Allan en liten hobbysmedja i utrymmet i fundamentet. Det finns en våning till men taket/golvet är så dåligt.
(Bild på Möllan och Amerikabrev från en släkting som nu bor i USA har Byatidningen dokumenterat Arne skrivit) Morfar arbetat som mölledräng efter att möllaren fallit ner och skadat sig och dog.
Vår släkt har bott här i Norra Åby länge. Mors farmor Karna kom från Nöbbelöv,  född 1846 hon blev 92 år.
De bodde på Tornet som Bakvången äger. Det var 1 tunnland till den lilla gården, det var jättebra på den tiden. Torsten tackade Allan för att han ville guida oss vid möllan.
Kvarnstenarna gick sönder när de togs ner och det är synd för de var eftertraktade som trappstenar.

Här i Norra Åby blev det 1812-18 enskifte. Det fanns framsynta män, tror det var 4 st. De beslöt och då fick alla göra det. Nils Persson en av de framsynte männen. Gårdarna blev utskiftade och här var många och vi ska titta på den gården Åkeslund, ägs idag av Ulf Andersson på Bakvången, som köpte den av Pål-Ingvar Olsson som hade övertagit den efter sin far Einar Olsson. Det fanns ingen som kunde överta efter Pål-Ingvar, hans flickor bor på annan ort. Ulf Anderssons son kommer att bosätta sig här, renoverar just nu.
Efter Nils P. köpte Sjölin gården och byggde om hela gården 1894-95 och hans bror ägde ett tegelbruk ute vid Trelleborg ” Sjörup” och de hade ett stort sortiment av tegelstenar.
Vi skall bl.a. titta på en gesims som går runt huset. Alla stallängorna har ett grå tegel. Professor Sjölin, mycket lärd man. Vi går av och tittar på de olika teglen. Runt fönstren speciellt tegel.

Gården Åbyhill tillsköpt av Pål-Ingvar av Ella och Jöns Henrik som bodde där. Jöns Henrik var  ”hingsthållare” för Flyinge. Man körde dit med stona för avel. Det har varit Bed and Breakfast  under en period Ann o Anders  Torell och hennes man.
Nu bor Johan, där som kommer från Önnarp vars far har åkeri. De har hästar och har även några rum för uthyrning. Rakt fram bodde Bror Olsson” galthållare” och kallades i folkmun för ”cirkus zoo” det köpte Åbyhill sedan, Pål-Ingvar som senare sålde det.

Nu svänger vi vänster in mot Norra Åby igen.

I regel var det lite jord till alla möllorna, nu ser vi ett litet gult hus på höger hand och det var en liten gård som Pål-Ingvars far köpte till och där bodde Pål-Ingvar som nygift och därefter hans föräldrar när Pål-Ingvar tog över gården.

Höjalund kommer härefter låg gamla stallängan till gården och ett nybyggd stall som brann på 1950- talet. Det var en kille Möller som satte fyr på det och det var ett par dar efter vi varit på ”pågakalas”. Arvid Larsson arrenderade det, alltså far till Lars-Göran Larsson som bor i Hököpinge idag. Arrendatorn och ägaren bodde i de två olika bostadshusen.

Nu svängde vi till höger ut på en markväg.
Man körde upp genom gården på den tiden när man skulle upp på kullen men idag kör man runt gården och vägen är nylagd. Vägen är lagd när gården blev såld till Lennart Larsson. Vi kör upp mot kullen.
Kullen har stor utsikt och när jag var liten cyklade vi på skolutflykt till kullen. Det var två ättehögar, men man kan bara se en idag, men om man ser noga så är det lite till vänster en upphöjning, den var bara 1 ½ m hög och 50 m runt om, den andra högen var 5 m hög och 70 m runt om. Bronsåldershög. Här är väldig utsikt. Här låg en gård som hette Hangård  ”Bagom varden” upp på kullen och sen ner igen i svackan. ”Bakom världen” låg långt bort, för skolbarnen när de skulle gå till skolan i Södra Åby, de hade närmre till Anderslöv, men fick trava ner till Södra Åby. De kunde de inte ändra på.

Nu ser vi mot Anderslöv fin utsikt.  Gården låg där vi vände med bilen och gränsade mot Anderslöv och brann också på -50 talet och den blev aldrig uppbyggd igen. Blev bara kvar en tröskelänga som stod kvar en tid.  Arrendera och sedan köpte Börje Lindgren gården/marken 1959. Det var många barn på den nedbrunna gården, Ulla, Bengt Hangård som sen köpte en gård i Lackalänga, sen kom Gunnel och vi gick i samma klass, Paul var jätteduktig och hoppa över en klass och så var där Brita och fler mindre barn. Efter branden bodde de en tid på Ellabergas arbetarbostad. Sen i Simlinge där de bodde där Albertsen bott, han som laga kylskåp, sen tror jag de köpte en gård i Toarp vid Oxie.

Jag var många gånger på” pågakalas” (bara kalas för pojkar) hos Hangårds och vi lekte bovar o poliser och ibland fick man sitta i finkan genom hela kalaset. Den bäste finkan hade Lovisero, där fanns järndörr och inga fönster. Där satt man riktigt i finkan.

Nu ser vi Tranholm och Tornsgård på baksidan när vi sakta rullar ner mot Norra Åbys stora väg igen. Nu svänger vi till höger och kör förbi Traneholm som ägs av Ulf Andersson på Bakvången, men bostadshuset frånsålt till en som arbetar på Zebro hos Per- Olof Brorsson.  Där bodde Ernst Pantzar och Herta.

Smedjan ägdes av Arnold Lundborg och sonen arbetade hemma tills han var 18 år sedan tröttnade han på det och åkte iväg men kom hem igen när han var 29 år och tog över och därefter kom Ove Svensson, som var bysmed länge. I nästa hus har det varit mejeri och kallades i folkmun för ”Osholmen” det osade väl lite. Därefter var det Vagnmakeri Olof Andersson, Henning o Tages far  innan de flyttade till Simlinge och byggde stort snickeri. Har även hört att det varit skomakeri där och sedan bodde systrarna ”Truesen” där. Och man sa att det inte de visste om Norra Åby borna var inte värt att veta. Man skiftades om att hämta posten i Södra Åby så det måste varit efter att järnvägen kommit till byn. Lämna posten hos systrarna och sedan sorterade upp posten i fack.

Nu har vi kommit till Tornsgård. Ulf Andersson har köpt gården av Nils Hansson. Gården brände på 1930 talet och det var en kontrollassistent som hade tänt på. Det var stallängorna som brann ner och de nya längorna byggdes på den gamla grunden. Nils Hansson var ensam och dog för några år sedan. Tidigare Gottfrid Hansson ägde det tidigare hade två bröder en som ägde IC i Trelleborg och Leonard som var bankman men Gottfrid löste ut sina bröder. De tre bröder hade ärvt gården. Deras far hade arrenderat gården och hon som ägde gården testamenterade gården till brödrarna.

Sedan har vi Tornet, där är 3 små gårdar men 4 gårdar förr. Pratar vi nutid så bodde Yvonne Holmqvist, som stått i affären i Klagstorp, och gått i skolan i Södra Åby. (Marianne storasyster, Kent o Roland yngre brödrar till Yvonne) De hade en liten gård på några tunnland jord.  När Yvonne var liten började det gå taxibilar till skolan. Hon föddes på tidigt 50-tal. Tornslunda bor idag Jan ”Kran”, tror jag och Ulfs dotter Marie Gardesson har också bott här. När jag var påg så bodde på Tornslunda en familj som hade barnen Ida, Anna, Inga Elsa, Nils-Helge som var lika gammal som jag och de var långt till Södra Åby skola. Gick på vintern och cykla på sommaren på min tid.

Tornslunda var på pågakalas och deras flicka Ida hade dött och vi blev invisade i rummet där hon låg död. Vi var väl 10 år. Glömmer aldrig den bilden.
Den gamle bron gick över här mitt för grinden till Linelund, 1956 sedan blev den nye bron byggd.

Skolan byggdes 1839 i Norra Åby och inte förrän 1841 i Södra Åby innan dess fr o m 1812 gick läraren omkring på gårdarna. Eleven börja när man var fem år till nio år. Blev lite kiv om var storskolan skulle byggas. Men byggdes 1930.
Byns äldsta hus bodde en Green när Torsten var liten Fattighuset i Norra Åby.
Eletorpet har Elof Nilsson ägt och sonen Svante Nilsson blev Specerihandlare i Anderslöv.  Lennart Larssons far köpt denna gård boningslängan frånsåld. När Arne hade vandring här gick vi över bron vid smedjan.

Vi kommer till Bror Jönsson som hade tre barn i Torsten ålder par år äldre Göran, Kerstin o Torsten var lika gamla och Arne 1 år yngre, det huset som vi kallar Åbygården idag men förr hette det bara Bror Jöns. Lennart Larsson har köpt denna gård och boningslängorna har Malmö Stad köpt till värsting barn och flyktinganläggning men står tomt idag.

Kommunerna var tjuriga på den tiden också t ex de som bodde på trean fick inte gå i skola i Simlinge och barnen som bodde mitt emot kyrkan i  Hemmesdynge fick inte gå i Hemmesdynge för huset tillhörde Östra Torp så de fick trava ner till Östra Torp.

3:an  finns 4 hus idag teaterfamiljen Christmas har bott där. En tullare Ekelund har bott här i många år.  En man Olsson fick barnförlamning och satt och sparkade sig fram på cykel och bodde långt här ute. Hans son brukade komma på mölledagen och hälsa på men han finns nog inte mer, trodde Torsten. Berit och hennes mor Edit bodde också här och Berit jobbade i Simlinge lanthandel tills den lades ner sedan arbetade hon i Södra Åby lanthandel.

Linelund lade en stig för att det skulle bli närmre till skolan men sedan började bagarbilar och andra köra på den och missbruka den och då lades vägen ner.

Här är inte många gårdar kvar för de är ju uppköpta av större gårdar.

Linelund som idag ägs av Lennart Larsson och övertog den av sin far Gösta och nu skall Lennarts son Jacob överta den efter Lennart. Denna gården har även brunnit stallarna 1921 och en anställd tände på och gick sedan och lade sig i en halmbal och tittade på när det brann.

Nu strulade miken på tåget så det blev bara första vagnen som fick info.

Men Torsten skall berätta vidare.
Amnelund, Johan och Hanna Mattsson de sista som körde med åk vagn och hästar till affären och hälsade på sin dotter Marianne som bodde norr om Östra Torp på en gård.  Det var även Friden Ljunggren som åkte verkevagn när han åkte runt till gårdarna och verkade kor och skodde hästar

Joel Nilsson bodde där i många år han var allt i allo när det gällde att gräva för dikning och till avlopp och annat. Gustav Nilsson som jobba på lokalföreningen. Därefter Hallkvist i ett senare skede.
Karl Hansson jobba på Amnelund.
Paddy jobba på lokalföreningen och bodde på det de kallade Målaregården sedan. Det som är Amnelundshus nu bodde när Torsten var liten Kristensson.
Nu har vi kommit till kommunhuset som det kallades fattighuset, som har blivit så fint nu och där Ingrid Karlsson bor idag. Men förr bodde Karl Rundblad som var Ida (slaktare) Nilssons bror ,Axel Svensson i den andra änden av huset.

Nu stannade vi där den gamla stubbamöllan legat och den blev flyttad från Österlen 1865 och drevs av Olof Larsson murare byggare bodde på Södra Bygatan, Alfred Larsson skulle väl vara mjölnare men han blev verkmästare i Landskrona och skrev en bok som hette ”Synger om landsvejen” Glerups förlag och skrev ett antal böcker. Möllan blev riven i början på 1930-talet den jorden hörde till möllan målargården 1 tunnland. Gränsen mellan Norra och Södra Åby gick precis vid Möllans tomt. Lisa Larsson var skolvaktmästare och gick varje morgon kl 6 och eldade upp i skolan så det var varmt när barnen kom.

Då är vi färdiga och kommer in i vår by igen.

Då tackar vi Torsten för denna guidning!

6 oktober 2019.