Till Riksförbundet
Gå till distrikt
  • Hem
  • Aktiviteter

Aktiviteter

__Klicka på bilden__

Julpyssel den 26 november 2023
Ett tjugotal pysselsugna i alla åldrar deltog med liv och lust i aktiviteterna.
Där fanns diverse material till att göra kransar, smällkarameller, pepparkakshus och annat som hör julen till och Eva passade ugnen med pepparkaksplåtarna som många flitiga bagare såg till att fylla.
Det bjöds på fika, godis och slutligen korv med bröd.


Smådjursmarknad 18 maj 2019

__Klicka på bilden__

Köparna kom, men tyvärr uteblev flera av de föranmälda säljarna. De som fanns på plats verkade nöjda med försäljningen.
Där fanns en del fjäderfä, hemlagad senap och honung med mera och föreningens korv- och fikaförsäljning gick på högvarv.


__Klicka på bilden__

Smådjursmarknad 26 maj 2018
Vi klarade oss från det hotande åskvädret, så det blev en trivsam marknad även denna gång. Alla verkade nöjda med kommersen även om det var lite mindre med folk än vad det brukar.


__Klicka på bilden__

Smådjursmarknad 9 september 2017
Trots att vädret stundtals visade sig från sin ruggigaste sida så blev det en trevlig höstmarknad med försäljning av djur, växter, hantverk, kakor, honung m.m. och korvarna hade en strykande åtgång.


__Klicka på bilden__

Vårstädning vid bygdegården 9 maj 2017
Vi var några som samlades på morgonen den 9 maj för att göra lite yttre vård och städning vid bygdegården. Det var lite olika uppfattning om hur dags vi bestämt att vi skulle starta, men det var nog tur att vi började på morgonen med tanke på hur vädret blev senare på dagen.


I Glimåkra Hembygdsförenings årsbok 2017 fanns en artikel om Högsma Bygdeförening.
Här är den i sin helhet. >>>


__Klicka på bilden__

Afrikaafton med vinprovning 14 oktober 2016
Vi hälsade trettio gäster välkomna till vad som blev en hellyckad kväll, där vi fick lyssna till och se bilder från Uno Johanssons sydafrikavistelser och hans många resor dit. Han berättade med stor inlevelse om sina möten med afrikansk natur och kultur och inte minst sina möten med Nelson Mandela. En rolig detalj i hans berättelse var att efter att ha bott ett tag vid Drakensbergen i Sydafrika flyttade han med familjen till Drakeberga i Glimåkra.
Under Unos berättelser fick vi också stifta bekantskap med och bedöma fyra olika sydafrikanska viner.
Kvällen avslutades med ostmeny och till det fick vi prova på ytterligare ett sydafrikanskt vin. Därefter tackade vi Uno för en mycket intressant afton.
Under kvällen gjordes en insamling. De insamlade medlen gick oavkortat till ett dagcenter/förskola som drivs av en grupp volontärer och frivilliga i en kåkstad i stadsdelen Soweto i Johannesburg och som Uno och hans företag stöttar.


__Klicka på bilden__

Grisfest 2016
Drygt 90 personer njöt av god mat, bra musik, vackert väder och varandra när grisfesten vid Gummarpsbadet gick av stapeln den 9 juli. Publiken roades med lekar och dans av ”Rajtantajtan unplugged” och många vinster delades ut till de som vunnit på lotterierna. I år var det 20 år sedan den första grisfesten arrangerades. En populär vartannatårstradition, som vi hoppas återkoma med igen om två år.


__Klicka på bilden__

Smådjursmarknad 21 maj 2016
Vårmarknaden blev återigen en succé med många besökare och livlig handel.
Klicka på bilden till höger för att se fler bilder.

 


__Klicka på bilden__

Ingela och Sven berättade om Teodor Truvés livsresa.
23 februari 2016
Ingela Frid och Sven Hellgren berättade för en andäktig åhörarskara den fängslande historien om hur en man, som föddes i ett enkelt torp i Vesslarp, till slut hamnade som en ärad baptistpastor i Göteborg och dessutom blev utnämnd till doktor i USA.


__Klicka på bilden__

Besök av Skånedistriktets styrelse
8 sep 2015
Den 8 september 2015 fick Bygdegården besök av Bygdegårdsförbundets distriktsstyrelse. De hade valt att hålla sitt styrelsemöte i Högsma Bygdegård. Anledningen var att de blev nyfikna på vår verksamhet och anläggning efter att Ingemar Thulin, Ronny Håkansson och Stefan Jörgensen presenterat sina idéer om Bygdegårdens framtid vid ett distriktsmöte i våras. Efter inledande presentation bjöds det på kaffe och frallor och därefter gick alla husesyn, både ute och inne. Därefter höll distriktsstyrelsen möte enligt dagordningen och Högsma Bygdeförenings styrelse fick tid till att repeterade idéerna från i våras, om hur vi skall attrahera människor med aktiviteter för alla åldrar? Mycket handlar om investeringar och vad det finns för bidrag att söka. Vi fick också tips om hur vi kan få hjälp av studieförbunden med arrangemang, t.ex. föreläsningar.
Ett givande möte som vi hoppas skall bära någon typ av frukt. Mötet avslutades med att Ronny överräckte en blomsterbukett till ordförande Karin Olsson som tack för besöket.


__Klicka på bilden__

Smådjursmarknad 23 maj 2015
Det var ett perfekt marknadsväder. Rekordmånga säljare och besökare kom och rekordmånga korvar såldes och många av djuren och andra varor bytte ägare.


__Klicka på bilden__

Oktoberfest 2014
Bygdeföreningen hade bjudit in till oktoberfest med ölprovning den 18 oktober. Cirka 30 gäster kom och fick lyssna på ölbryggare Oscar Karlsson från Älmhult när han lotsade oss igenom alla faser i ölbryggningens ädla konst. Vi fick veta att öl består av endast ett fåtal olika ingredienser, men mycket av hemligheten med de olika smakerna ligger i själva jäsningsprocessen. Oscars öl håller världsklass, det har han fått bevis på av professionella bedömare och vi kunde inte annat än hålla med.
Vi fick prova på sex olika sorter av Oscars hembryggda öl. American Pale Ale, Lager, Oktoberfest, Veteöl, Veteöl med honung (från Sven-Åkes bigård) och Strong Ale. Dessutom fick vi smaka ett högklassigt svenskt ”köpeöl” från Oppigårds bryggeri.
Efter ölprovningen serverades oktoberfestinspirerad mat. Potatissallad, Sauerkraut och olika korvar. Till kaffet hade Sven-Åke bakat en härlig äppelkaka. Lite historier serverades också och alla umgicks och hade trevligt.


__Klicka på bilden__

Höst vid Björkeröds stenbrott 1 okt 2014
Några färggranna höstbilder.

 

Foto: Sven-Erik Nilsson


__Klicka på bilden__

Smådjursmarknad 13 sept 2014
Många säljare och många besökare kom till Högsma denna fina höstdag. En del djur, hantverksalster och växter bytte ägare och barnen njöt av att få titta på och klappa djuren.


__Klicka på bilden__

Grisfest 2014
Nära 90 hungriga och danssugna gäster kom till Gummarpsbadet den 5 juli för att njuta av helstekt gris med tillbehör, sjunga, umgås och ta en svängom till Seppo & Anette i det fantastiska sommarvädret.


__Klicka på bilden__

Smådjursmarknad 24 maj 2014
Efter en natt med kraftiga åskskurar kom en dag med perfekt väder för en smådjurs-marknad. Mulet och lagom varmt för att säljare, djur och besökare skulle trivas. Som vanligt var det mycket folk som kom och kommersen var livlig.


__Klicka på bilden__

Rally Kong Christian i Högsma 26 april 2014
En talrik publik i det underbara försom-marvädret skapade en härlig stämning och en trevlig dag i Högsma.
Sträckan från Vesslarp till Snarrarp var den sista på rallyt och lite incidenter på tidigare sträckor gjorde att det blev att par timmar fördröjt. Men, vad gjorde det när Bygdeföreningen hade korv och kaffeservering på plats.

 


__Klicka på bilden__

Filmvisning 10 november 2013
Ett 15-tal gäster kom till Bygdegården för att se Ivar Mattssons sockenfilm. Filmvisningen blev mycket uppskattad och flera i publiken köpte med sig en kopia hem.
Efteråt bjöd föreningen på fika.


__Klicka på bilden__

Gummarpsbastuns 10-årsjubiléum 19 okt 2013
Totalt var vi ett 40 tal gäster. Föreningen bjöd på korv med bröd, dricka, fika och kaffe.
Vi har under åren haft bastun uthyrd ca 400 ggr och ca 3000 personer har bastat sedan starten. Med andra ord en mycket populär anläggning för familjeträffar och andra fester. För Gummarpsbadet den största enskilda inkomstkällan. Vi hoppas kunna fortsätta med detta under många år framöver och välkomnar alla bastugäster, både gamla och nya och ni vet väl att det bastas och badas året om i Gummarp. Is och snö är inget hinder.


__Klicka på bilden__

Smådjursmarknad september 2013
Ännu en lyckad och välbesökt smådjurs- och hantverksmarknad.

 

 


__Klicka på bilden__

Smådjursmarknad 25 maj 2013
Omkring 20 knallar kom till vårens smådjurs- och fjäderfämarknad. Även en del hantverk fanns till försäljning. Vädret var toppen och besökarna kom i massor.

 


__Klicka på bilden__

Grisfest 2012
Den 30:e juni samlades ett 80-tal deltagare vid Gummarpsbadet för den 9:e grisfesten i ordningen. Badkommittén hade fixat ett helt fantastiskt väder som bäddade för en trevlig kväll. Alla åldrar fanns representerade från någon vecka till 80+. Det bjöds på helstekt gris med potatissallad och kaffe med tillbehör. Alla åt, drack, lekte, dansade, umgicks och hade trevligt. Vi tackar Karolina Hjalmarsson för de fina bilderna.


__Klicka på bilden__

Gårdsvandring augusti 2011
I augusti genomfördes det en gårdsvandring i Kullaskogen. Mats Persson var vår ledsagare en vacker söndagseftermiddag. Blå himmel, sol och värme gjorde upplevelsen extra trevlig. Vi samlades vid Högsma bygdegård och körde därefter i samlad trupp till Dalshults gård som var vår första anhalt.


__Klicka på bilden__

Smådjursmarknad maj 2011
Ett 15-tal utställare kom till Högsma och bygdegården. De flesta ville visa sälja/byta sin smådjur, men det fanns också andra som ställde ut hantverk. Det kom många besökare, närmare bestämt massor!

 


__Klicka på bilden__

Grisfest 2010
Den 3:e juli blev en sommardag utan dess like, som följdes upp av en lika underbart fin och varm kväll. Just denna kväll vid Gummarpsbadet hade vi bjudit in till vår traditionella grisfest. Många deltog, umgicks och hade trevligt tillsammans. Speciellt glädjande var att många danska sommargäster också var med.


__Klicka på bilden__

Februaribad 2010
En kall vinter med mycket snö stoppar inte en sann bastubadare. Med snöskyffel och motorsåg ställs allt i ordning.

 


__Klicka på bilden__

Grillkväll och Gunvor 2009
Gunvor Åsäng från Sölvesborg kom med sitt dragspel till Högsma och underhöll ett 30 tal personer med svenska visor. Mellan visorna lite prat och berättelser på Göingska dialekten. Vi invigde också vårt fina nybyggda soldäck.


__Klicka på bilden__

Vårstädning i Gummarp 2009
Varje år i maj månad förbereder vi Gummarpsbadet inför sommaren. På agendan står alltid; räfsning, sopning, laga det som gått sönder, sätta ut badstegar m.m. Många hjälpte till med glatt humör och vädret kunde knappast ha varit bättre.

 

 


__Klicka på bilden__

Rally i byn april 2009
Lördagen den 25 april kom det massor med besökare till Högsma by för att se den första slingrande specialsträckan i Kong Christians Rally.

 


__Klicka på bilden__

Gummarp nyårsafton 2008
Den första isen hade lagt sig på sjön lagom till nyårsafton. Gummarpsbadets badkommitté tog nyårsdoppet tillsammans med några nära vänner efter att först ha tagit en lång promenad, som avslutades med gröt, kaffe och annat tilltugg.


__Klicka på bilden__

Riksförbundets besök 2008
I slutet av augusti kom Bygdegårdarnas Riksförbund på besök till några Bygdegårdar i Norra Skåne. En av de som besöktes var Högsma Bygdegård. Riksförbundets kansli kom med förbundsordförande Monica Eriksson i spetsen. Vi tog som förening tillfället i akt att berätta om vår verksamhet i Högsma bygdeförening och våra framtida planer.


__Klicka på bilden__

Sommar igen 2008

 

 

 


__Klicka på bilden__

Grisfest 2008
Lördagen den 5:e juli var det dax igen för Gummarpsbadets traditionella Grisfest. För 7:e gången arrangerade Bygdeföreningens badkommitté festen vid sjön som hålls vart annat år.


__Klicka på bilden__

Bottenrensning badet 2008
En tidig vårdag kom dykarklubben ”The frogs” till Gummarp för den årliga bottenundersökning. 5 dykare var på plats för att undersöka bottnen kring badbryggan, bastubryggan och båtbryggan. Varje gång hittar de alltid skräp som avlägsnas från sjön. Badgästernas säkerhet är viktig och varje år har bottnen undersökts och rensats från skräp.


__Klicka på bilden__

Senvinter 2008
Påskhelgen 2008 föll temperaturen och snön kom i mängder. 1 dygns snöande och därefter kalla nordliga vindar med 9 minus som mest under nätterna förvandlade det tidigare så vårliga landskapet till vinter igen.


__Klicka på bilden__

Årsmöte 2008
Den 15:e mars hade vi årsmötesförhandlingar i Bygdegården. Ett 20-tal medlemmar var närvarande under årsmötet. Efter förhandlingarna så bjöd föreningen på kaffe och kakor.

 


__Klicka på bilden__

Vinter februari 2008
Innan vi badade bastu fikade vi och tog en kopp kaffe. Vattennivån är fortfarande mycket hög och delar av badplatsen är under vatten. Hoppas på ett stabilt väder framöver och att kommande torra vårvindar hjälper oss att få bort vattnet. Att bada bastu däremot är inget problem.


__Klicka på bilden__

Vinterbadare 2007
När isen lägger sig, ja då är det den bästa tiden för oss vinterbadare. Visst är det kallt o bistert o både näsa och öron får färg men det har vi glömt då vi kryper in i den goa värmen. Det blir också många bad i vaken innan vi är nöjda. Årets första 50 åring, Jan Karlsson från Glimåkra, blev också årets Bastubadare 2006!

 


__Klicka på bilden__

Gårdsvandring 2006
Söndagen den 24:e september genomförde vi en gårdsvandring i Högsma. Vi träffades utanför bygdegården och vandrade tillsammans med vår guide Mats Persson till flera av de gamla historiska gårdarna i Högsma.


__Klicka på bilden__

Grisfest 2006
Lördagen den 8 juli hade vi grisfest vid Gummarpsbadet. Redan kl 04.00 började vi grilla grisen och under dagen dukade vi i tältet o gjorde fint innan de 88 gästerna kom. Vi fick en fantastiskt fin och rolig kväll tillsammans. Eva Marie Ekholm från Glimåkra Sparbank invigde vår nya brygga.


__Klicka på bilden__

Grillkväll maj 2006
Det var en regnig och lite ruggig kväll då vi träffades utanför Högsma bygdegård. Det serverades grillad korv och kaffe och vi lyssnade på Gösta o Kjäll som spelade gamla låtar för oss under ett par timmar.


__Klicka på bilden__

Vinterbilder mars 2006
Vintern 2006 innehåller allt man kan förvänta sig, kyla o massor av snö.
Ta en titt på dessa  fina vinterbilder från Högsma den 2 mars 2006.

 


__Klicka på bilden__

Nya badbryggan februari 2006
Äntligen! Efter två års planering och till en kostnad av 235.000 kr har vi en ny badbrygga på plats.

 

 


__Klicka på bilden__

Grillkväll vid Bygdegården 2005
Underhållning av Göinge Musicanter som spelade folkmusik från Göinge.

 

 


__Klicka på bilden__

10 år o hemvändardag 2005
Den 7:e maj firade Högsma bygdeförening sitt 10 års jubileum vid bygdegården och bjöd samtidigt in för en hemvändardag.

 


__Klicka på bilden__

Vinterbastu 2005
Några härliga vinterbilder från ett av flera vinterbad i Gummarp.

 

 


__Klicka på bilden__

Bastupremiär 2004
Lördagen den 30:e oktober statade vi bastusäsongen genom att hålla ”öppet hus” i Gummarpsbastun. Några tappra damer badade mellan 13,00 och 16,00. Herrarna tog över kl 16,00. Brrrr det var kallt i vattnet, men vad gör väl det då bastun var så varm o skön…


__Klicka på bilden__

Grillkväll 30 juli 2004
En fantastiskt skön fredagskväll träffades vi utanför Bygdegården för att grilla och lyssna till dragspelsmusik av Börje Nilsson från Lönsboda. Många gamla fina låtar spelades.

 


__Klicka på bilden__

Grisfest 2004
Äntligen var det dax igen för vår traditionella grisfest vid Rolstorpssjön och en trevlig kväll vid det vackra badet!