Etelhem var årets socken 2022. Och även om utmärkelsen kom då, så är det förstås ett arbete som pågått hela tiden, och har pågått länge. I bygdegården pågår hela tiden något; möte i någon av socknens föreningar, dans, bordtennis eller fest.
Kanske är det socknens krukmakerier som starkast profilerat socknen och som skapat associationer till platsen långt utanför ön. För andra kanske socknen noterats för att det ännu finns flera aktiva jordbruk här, att Gotlands största guldskatt hittats i Etelhem eller att det är motorsportlegenden Fritz Löfqvists födelseort.
Alla aktiva föreningar i Etelhem samverkar via sockenkommittén där representanter från respektive styrelse träffas och samverkar för att tillsammans verka för Ett levande Etelhem och att med gemensamma krafter skapa förändring. Representanterna får ta med information till mötena och sen tillbaka till styrelserna samt uppdrag att föra ut informationen till Etelhemsborna. Något att lyfta är just delaktigheten och den vilja av alla att bidra när förfrågan om arbetsdagar eller dylikt dyker upp.
Etelhem är en aktiv socken med flera föreningar. Förutom bygdegårdsförening finns tex hembygdsförening, idrottsförening och fiberförening.
Hjärtstartare finns, förutom i Bygdegården, tillgänglig i f.d. Suderbagarens lokaler.
I Etelhem ligger badplatsen Sigvalde träsk med bryggor, hopptorn och en liten sandstrand. Badplatsen vid Sigvalde träsk- Gotlands djupaste insjö, lockar badsugna året runt. Här har också, i företagsamma sockenbors regi, badplatsen renoverats så att den ska vara trevlig och användbar under ytterligare en lång tid framöver. Och visst används den flitigt! Tidiga mornar, dagar, eftermiddagar och kvällar. Många minns också hur de gick, cyklade eller bussades till Etelhem för att gå i simskola i Sigvalde träsk. En simskola som består, och så sent som i somras lärde barn simma.
Och många kommer till badplatsen på somrarna, inte minst när algblomningen är intensiv utmed kusten. På vintern lockar träsket badare som vill ha en endorfinkick under den mörka delen av året, och samtidigt få mer energi och ett starkare immunförsvar. Vid Sigvalde finns också populära motionsspår, som dessutom förses med preparerade skidspår under de perioder när snön ligger. Sedan sommaren 2023 finns även ett utomhusgym ovanför badplatsen i anslutningen till motionsspåret.
Det går förstås bra att bada i Hageby träsk också. Det finns en brygga från norra delen av träsket och en från den sydöstra delen som man med fördel kan använda. Till den senare kan man komma genom att följa en relativt ny vandringsled som går vid kanten av Hageby träsk, upp till den märkliga fornborgen som kallas Bendesborg. Den kallas också för Bengtsborg eller Hageby fornborg. Landskapet här är dramatiskt för att vara Gotland, med de stora höjdskillnaderna och de branta klipporna. Vid fornborgen kunde de forna Etelhemsborna hålla utkik och söka skydd under oroliga tider.
Det finns tre krukmakerier belägna i socknen, Larsson & Larsson, Tallås Hantverk krukmakeri och Etelhems krukmakeri som är Gotlands äldsta krukmakeri. Etelhems krukmakeri, grundat redan 1889, har förstås bidragit stort till att sätta Etelhem på krukmakarkartan, men här finns också Tallås Hantverk Krukmakeri och Larsson & Larsson. Tillsammans ger de onekligen socknen en keramikprägel. Det är till exempel inte ovanligt att när utsocknes ber om vägbeskrivningar till någon eller något så ber de att man ska utgå från Etelhems krukmakeri. I de flesta socknar brukar man förstås utgå från kyrkan.
För att ta del av våra aktiviteter, se socknens facebooksida: Ett levande Etelhem
På Etelhem.nu finns information om andra föreningar i bygden:
En del av Etelhems filmen Eje Hardings gjorde på sjuttiotalet ” En Bygd i förvandling”