Till Riksförbundet
Gå till distrikt
Bakgrundsbild
  • Hem
  • Om Bygdegården

Om Bygdegården

Bygdegården i Uddebo byggdes ursprungligen som fabrikörsbostad till Fritz Claesson. Man vet inte exakt byggnadsår men någonstans runt 1880 stod den färdig.

Bygdegården öppnades som fritidsgård för anställda vid företaget Eiser och de olika ”Claessonska bolagen” år 1946. Här kunde man lyssna på radio, läsa eller spela spel. Sedan dess har den också flitigt använts till möten, familjehögtider, firmafester och bröllop, mm.

Det var familjen Claesson, ägare av Uddebo Möbeltygsväferi AB (numera Väveriet Uddebo Ab) som stod för driftskostnader och reparationer ända fram till 1976, då Tranemo Kommun köpte Fritidsgården av familjen.

1989 ställde kommunen ett ultimatum, Uddebo fick behålla sin skola eller bygdegård. Samhällsborna valde skolan och man fick nu köpa bygdegården för en(1) krona. Sedan var det upp till köparna att rusta upp den.

Hösten 1990 startade ett enormt arbete där så gott som samtliga samhällsbor ställde upp. 3-4 kvällar i veckan samt lördagar jobbade man. Med hjälp av statliga och kommunala, samt samhällsbornas bidrag stod den nyrenoverade bygdegården klar våren 1991.

Några år senare restaurerades även fasaden. Plattorna togs bort och byggnaden återställdes till det gamla fina trähus det en gång varit.

Rumsindelningen har behållits vilket är en fördel vid t ex kalas, konferenser och bröllop. Köket är helt modernt med två arbetsplatser, diskmaskin och fullt utrustat med porslin och glas.

Bygdegården är givetvis handikappanpassad, med rullstolsentrè och toalett.
Wifi finns också.

Stora salen rymmer ca 70 sittande personer därtill kan man duka i ”biblioteket” och lilla salen.