Bygdegårdsföreningen bildades den 1 december 1994 av några framsynta ortsbor.
Anledningen var att Rydsgårdshus, som ägs av Skurups kommun via stiftelsen Rydsgårdhus, stod tomt och det fanns ingen verksamhet i detta fina hus.
Genom bildandet av Bygdegårdsföreningen kom verksamheten igång och man kunde ha möten, fester, begravningar etc. i huset.

Karin och Göran Månsson tog sig an skötseln av såväl uthyrning av lokalerna som restaurangdelen för beställningar. Efter några år hade verksamheten fått sådan omfattning att dom inte kunde kombinera skötseln av Rydsgårdshus med sitt ordinarie arbete. Verksamheten drevs då vidare med andra krögare. 2001 kom Karin och Göran tillbaka och drev förtjänstfullt Rydsgårdshus fram till halvårsskiftet 2006 då Jan Backman tog över.

Den 1 augusti 2007 tog Marianne o Bonnie Callan, mor och dotter, över verksamheten. Marianne har lång erfarenhet i branschen och har haft restauranger både i Sverige och på Irland. De senaste åren har hon drivit Svedala Folkets Hus.

Bygdegårdsföreningen kunde skaffa kapital genom att sälja andelar. Det var företag, föreningar och privatpersoner som tecknade andelar. I dag är antalet andelar ca 1000 st. De som har minst 2 andelar erhåller rabatt på lokalhyran.

I Bygdegårdsföreningens styrelse ingår bl.a.:
Ordförande: Leif Olsson, Vice ordf. och sekreterare: Gerd Ohlsson
Kassör: Kjell-Einar Jönsson