Söndag 6 april blev en diger dag för de representanter som olika bygdegårdar i länet skickat till Ullergården i Ullersäter då bygdegårdsdistriktet höll sin årliga stämma. Efter det inledande fikat hälsade ordförande Kristina alla välkomna och lämnade sedan ordet till Kjell-Åke Wijk som fick agera såväl representant för valberedningen som värd för Ullersäters bygdegårdsförening.
Ullergården
Kjell-Åke berättade att Ullergården tidigare var ett Betaniakapell, men att bygdegårdsföreningen bildades 2012 och den fick då köpa hela huset inklusive allt som var i det för facila 25 000 kr.
Såväl huset som verksamheten har utvecklats genom åren. Huset har fått behövliga reparationer, vård och underhåll och verksamheten ökar år från år. Som exempel nämnde Kjell-Åke det årliga UllerMuller då man samlar traktorer – och även veteranbilar – från när och fjärran på ytorna kring gården, ett evenemang som växer för varje år. Det finns även andra årligen återkommande arrangemang som betyder mycket för bygden.
Kjell-Åke framhävde särskilt volontärernas arbete som är superviktigt för att få olika evenemang att fungera.
Förbundsordföranden har ordet
Till distriktets stämma var förbundsordförande Mikael Larsson inbjuden och välkomnad. Han uttryckte sin uppskattning över att få vara på plats och berättade sedan kort om sig själv och sitt engagemang i rörelsen på olika plan under 20 års tid innan han gick över till att tala om hur viktigt det är att alla inom bygdegårdsrörelsen förstår att man ingår i ett förbund. Oavsett var i landet en förening finns så tillhör man alla samma – och ETT – förbund. Och det finns 1 470 bygdegårdsföreningar över hela landet. Tillsammans är vi ETT förbund.
Det som är absolut mest aktuellt är krisberedskapsarbetet och där fyller bygdegårdarna en oerhört viktig funktion som mötesplats och knutpunkt. Det är idag inte alla som vet att en bygdegård är en allmän samlingssal och det är en utmaning för förbundet att få bygdegårdarna synliggjorda i det politiska samtalet. Mikael Larsson jobbar stenhårt på det.
Statsstödet
Under sensommaren 2024 var förbundet i kontakt med Tillväxtverket om möjligheten att söka stöd för verksamheten. Stöd söktes och nu finns det ett beslut om att förbundet får ett årligt stöd på 3 mkr – totalt 9 mkr – för åren 2025, 2026 och 2027. Äntligen är bygdegårdarna med i rullorna och förbundsstyrelsen har tillsammans med arbetsutskott och andra klurat en hel del på hur pengarna ska användas ute i distrikten och föreningarna. Målet är naturligtvis att när förbundet ska söka ytterligare medel under 2027 då ska vi kunna visa vad vi åstadkommit och därmed kanske få ytterligare fler miljoner att stärka kassan och verksamheten med.
Förbundet har kommit fram till att man ger distrikten en betydande roll i fördelningen av dessa pengar. En orsak till det är naturligtvis att bygdegårdsrörelsen ser ut och fungerar olika runt om i landet, en kunskap som förbundet inte har, men som ingår i distriktsstyrelsens kunskapsbas.
Det kommer att finnas fem olika slags checkar med bestämda belopp att söka. Områdena gäller Föreningsdemokrati, Långsiktig underhållsplan för fastighet, Affärsutveckling, Samverkan med lokalt föreningsliv samtHållbarhet. För de fyra förstnämnda kommer det att finnas checkar om 8 000 kr att söka och för Hållbarhet 2 000 kr. Distrikten kommer att tilldelas pengar i förhållande till antal bygdegårdar i distriktet och det blir styrelsens uppgift att fördela checkarna.
Villkoret för att alls kunna söka är att Årsrapporteringens alla fyra delar är ifyllda och inskickade. Utan årsrapportering, inga pengar.
Någon form av redovisning måste också komma till, men förbundet är ingen myndighet och det hela får absolut inte bli byråkratiskt så att det blir alltför krångligt för föreningarna. Det ska vara enkelt. Och redovisningen ska ske i efterhand eftersom pengarna kommer att betalas ut i förskott.
Utbildningar
Kristina berättade att förbundet får pengar av MSB för att på deras uppdrag hålla utbildningar som gäller beredskap. MSB:s utbildning är ganska styrd utifrån vad myndigheten tycker att vi ska fokusera på. För närvarande är det en tre timmar lång utbildning.
Dessutom har Studieförbundet Vuxenskolan inlett ett samarbete med Hela Sverige ska leva över temat ”Bygga by” med målet att människor som bor i ett område ska börja prata med varandra – helst innan en kris inträffar. Konceptet innehåller bland annat allmänna möten med dem som bor på platsen, risk- och sårbarhetsanalyser och hur det ser ut lokalt. Därefter är tanken att man ska ha en vilja att fortsätta samarbeta och prata med varandra. En studiecirkel i samarbete mellan Vuxenskolan och bygdegårdarna är på gång. Man hoppas att resultatet av detta ska bli en beredskapsplan för bygden. Just nu är utbildningsplanen ute på remiss och beräknas bli klar i slutet av maj.
Fastigheter och försäkringar
Stämman fick se en film från Försäkringskansliet som visade vilka skador som uppstod under 2024 och hur sådana skador ska kunna motverkas. Dessutom talades om de villkor som gäller för försäkringen och hur man genom årlig kontroll kan undvika de flesta skador och därmed få rabatt på försäkringen.
Kristina berättade också om den fastighetsbesiktning som ingick som ett led i utbildningen Säker föreningsgård. I oktober genomfördes en fastighetsbesiktning i Hammarby bygdegård och nästan hela försäkringskansliet från förbundet var närvarande. Utifrån den dagen har Björn Pettersson sedan gjord en rundresa till olika bygdegårdar för besiktningar så att man lär sig göra en årlig genomgång av sin bygdegård.
Hållbarhetsdiplom
Kristina berättade med stolthet att hon genomgått de utbildningar som krävs för att distriktsstyrelsen ska kunna få hållbarhetsdiplomet. Och nu är distriktet där, vi hoppas bara att våra föreningar i länet följer hennes goda exempel och hållbarhetscertifierar sig. Information om detta finns på förbundets hemsida.
Landsbygdslotten
Vi slår ett extra slag för försäljning av Landsbygdslotten, såväl enstaka lotter som prenumeration. Det bästa är att koppla en prenumeration till sin egen bygdegård, för då får bygdegården 50 kronor per prenumeration. Säljer man enstaka lotter så går 10 kronor för varje lott till föreningen som köpt in lotterna.
Det som är vitsen med lotten är att det är bygdegårdsrörelsens egna lotter. Allt överskott går tillbaka till verksamheten och finansierar sådant som Vi skrämmer Sverige och liknande evenemang.
Eldsjälar
Tidigare delades ett eldsjälsdiplom ut vid varje stämma, men sedan några år får alla nominerade eldsjälar sitt diplom. För vilka är vi i distriktsstyrelsen att bedöma vilken eldsjäl som är mer brinnande än den andra. Därför kan det bli olika många eldsjälar olika år. I år blev det fyra:
- Claes Viktorin, Järle
- Olle Häggbom, Ekersgården
- Helene Thörnqvist, Balsta
- Regina Salenfors Andersson, Lännäs
De är alla värda sitt eldsjälsdiplom.
Konstdepositioner
I år hade vi hämtat tre konstverk från förbundet för att lottas ut under stämman. Varje stämmodeltagare fick för sin bygdegårds räkning lägga en lapp i kuvert för någon av tavlorna de skulle kunna tänka sig att ha i sin bygdegård. Efter stämman drogs vinnarna av förbundsordföranden. Dessa blev:
- Ekersgården – en tavla med blommotiv skapad av Lillemor Bokström från Västervik.
- Järle – en tavla med en urna skapad av Britt-Marie Åkesson i Hässleholm.
- Ullergården – en tavla som heter I trädgården.
Och så var det stämma…
Efter lunch med en Michelinklassad fisksoppa – tack, köket i Ullergården – fick stämman en stunds underhållning med inrest trubadur, Johan Strömberg. Därefter vidtog sedvanliga stämmoförhandlingar. Det var totalt 28 personer på plats (distriktsstyrelsen inräknad) från sammanlagt 13 olika bygdegårdsföreningar. En glädjande utveckling och fantastiskt roligt att så många kom!
Verksamhetsplan för 2025, bilder och annan info om till exempel ny styrelse finns på annan plats på distriktets hemsida. Välkommen att klicka runt!