Årets distriktsstämma hölls i Ormesberga bygdegård. På förmiddagen hölls ett seminarium om dels bygdegårdarnas möjligheter att delta i beredskapsarbetet, dels om ungdomsverksamhet i bygdegårdar.
Anders Hermansson är ordförande i kris- och beredskapsgruppen i Ör och Ormesberga. Gruppen har gjort en enkät till alla medborgare i de båda socknarna för att kartlägga vilka kompetenser som finns på hemmaplan om en kris skulle inträffa, exempelvis sjukvårdskunniga, men också vilken utrustning och tillgångar som finns i form av exempelvis borrade brunnar, jordkällare för förvaring om elen försvinner och reservkraftverk. Bygdegården, liksom en annan samlingslokal i Ör, kan fungera som trygghetspunkter, och vid bygdefesten informerade krisgruppen om vad den gör och vad alla kan hjälpa till med.
Anders berättade också om vad bygdegårdar kan göra för att förbereda för en kris. Ett reservkraftverk kan då vara bra att kunna koppla in. Anslutningen behöver inte kosta mer än 8000 kronor utöver arbetet, som kanske någon i bygden kan hjälpa till med men som annars kan kosta några tusenlappar. Kanske att jordningen som kräver en del grävarbeten kostar lite mer, beroende på förutsättningarna. Vill man sedan också skaffa ett reservkraftverk till bygdegården lär det gå att få tag i lämpligt verk för 20-25 000 kronor. Alltså inga oöverkomliga summor, som kanske delvis kan finansieras med bidrag (åtminstone värt att pröva).
Johanna Hjärtfors, Studieförbundet Vuxenskolan, pratade sedan en del om beredskapsodling som hon gärna håller lokala kurser i.
Nästa tema var ungdomsverksamhet i bygdegårdar, och Jessica Haraldsson från Ormesberga Vi Unga berättade att för Vi Unga är målet att barn och unga själva ska få bestämma över sin fritid. Klubben har sin verksamhet i bygdegården, och bland annat ska ett sommarläger ordnas för kanske 60 barn och ungdomar.
I Rävemåla har bygdegården fritidsgård för barn och ungdomar i åldern 11-15 år, berättade föreningens ordförande Anna-Karin Åkesson och fritidsgårdens ledare Rolf Petersen. Varannan tisdag är bygdegården öppen för ungdomarna mellan 17 och 19. Ett samarbete med friskolan och bidrag från kommunen gör det möjligt.