Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Dunker på Nordiska Museet

På Nordiska Museet finns några föremål från vår socken.

Källa: Digitalt Museum

Schablontryckt dekor av barock-karaktär. Mörkgröna blad och stiliserade blommor med engelskt röda detaljer. Fragment av tidningspapper/bokblad på framsidan av tapeten.

Huvudliggaren:
”Tapet, fragment, oljemålning på väv, mönster i grönt och rött på (grå) vitgrå grund. Storlek 72,7 x 66 cm. Påträffad vid rivning av gården Alm.”

Utdrag ur bilaga:
Vid rivningen av en gammal stuga vid gården Alm i Dunker har genom ingripande av kandidat Hans Christiansson en del fina fynd tillvaratagits. Kalkmålningar på tyg hade en gång i tiden i den stugan använts som tapeter, nu befunnos de uppklistrade med rätsidan mot väggen. Fyndet får betraktas som mycket sällsynt. Målningen har ett mycket vackert mönster med gröna och blåa blommor.”

Katalogkort:
” Mått: 72,7 x 66 cm.
Mönster i gråvitt grönt och rött.”

Schablontryckt dekor av barock-karaktär. Mörkgröna blad och stiliserade blommor med engelskt röda detaljer. Fragment av tidningspapper/bokblad på framsidan av tapeten.
Anm: Hål, veck, revor, krakelyr, färgslitage.
/Cecilia Wallquist 2007-11-08.

Livstycke 1700-talet
Huvudliggaren:”Påträffat vid rivning av gården Alm.”

Mycket trasigt och troligen upphittat som lump och stoppning i huset. 1700-talstyp med rundade löst liggande skörtflikar och med insydda rottingspröt.
Av grov lin- eller hampväv i tuskaft, nu ingrodd med smuts men har troligen varit oblekt med parvisa ljusblå ränder.
2 framstycken/sidstycken och 2 ryggstycken som avslutas i skörtflikar, sammanlagt 8 flikar som överlappar varandra i nederkant. Har varit snörd med troligen 6 par snörhål kantsydda med oblekt lingarn. rester av sämskskiinn på båda framstyckena i midjehöjd. Foder av tätare linnelärft i midjan skarvat (el.lagat) med gul linnekypert (treskaftad?)
Dubbla kanaler längs med ryggsömmarna och på framstyckena visar att livstycket haft insydda träspröt. Hela livstycket sytt med grovt lingarn. Visar ett vardagslivstycke från 1700-talet. Det gula tyget kan möjligen vara ett kjoltyg.

På Postmuseet:

Postföraren Albert Forsberg längst till höger vid Stålboga järnvägsstation. Han bör ha varit i 60-årsåldern när fotot togs 1907. Två dagar i veckan gick Forsberg sin posttur i Dunker. Från Stenhammar gick han till Stålboga station för att hämta post. Han gick runt sjön Skundern och lämnade post i Smedsta, Ekeby, Mälby, Bråhovda och andra byar.
Avbildade (namn):Avbildad – namn: Forsberg, Albert