Till Riksförbundet
Gå till distrikt
  • Hem
  • Nyheter
  • Nogersund Hembygdsförening Årets Bygdegård

Nogersund Hembygdsförening Årets Bygdegård

Bygdegårdarnas Riksförbund har utsett Nogersunds Hembygdsförening till årets Bygdegård i landet.

Motivering:

Nogersunds Hembygdsförening har hela tiden projekt på gång där medlemmarna ställer upp och arbetar med ständigt nya spännande utmaningar. Föreningen har en omfattande verksamhet som attraherar besökare från Nogersund  men även hela Listerlandet. Med unika byggnader och verksamheter som samlar bygden är Nogersunds Hembygdsförening en värdig vinnare av utmärkelsen Årets Bygdegård 2019.

Bygdegårdsföreningen har ett gediget program och arbetar för att alla ska hitta något av intresse. De samverkar med Sölvesborgs teaterförening, NPV, PRO och Visans vänner bara för att nämna några. Föreningen har även populära ”fyspass” varje vecka, både för otränade och de som utmana sig själva.

På senare år har sommarboende och bosatta tillsammans utvecklat en fin gemenskap i byn genom bygdegårdsföreningen som nu har cirka 330 medlemmar.

Med stöd av Sydost Leader driver bygdegårdsföreningen tillsammans med hamnföreningen projektet Vision Nogersund 2020 för att skapa mötesplatser i hamnen.

Vi har tillsammans gått in i detta projekt för samhällsutveckling och gemenskap mellan boende och medlemmar i föreningarna. I projektets början samlade vi boende och medlemmar i hembygdsföreningen för att få veta vad de tyckte fanns för möjligheter till förbättring, säger Sarah Ragnarsson, ordförenade i Nogersunds Hembygdsförening som för övrigt har en stor och aktiv styrelse.

Tillsammans har föreningarna valt ut projekt som förverkligas med gemensamma krafter. Bland annat fanns det ett önskemål om att träffas på en plats där man kan mötas över generationer. Mark för gemensamma aktiviteter köptes in i hamnen. Ett förslag förverkligades förra året var att skapa ett Bred and Breakfast för att få turister att stanna kvar. Här finns även grillplats, bastu, toaletter mera. Nu framöver planeras för barnaktiviteter – en naturlig lekplats på det gemensamma markområdet som ska smälta in i miljön, omgiven av vatten.

Hamnföreningen äger samlingssalen Vita Boden på hamnplan där bygdegårdsföreningen står för uthyrningen och aktiviteterna i lokalen. I Vita Boden hålls kafé-eftermiddagar en gång i månaden med musikunderhållning som lockar stor publik. Andra aktiviteter är ”drop in” bordtennis som är populärt bland ungdomar men även äldre. Tomtesmyg lagom till första advent som lockar uppemot 300 personer. Silladagen andra helgen i juni har runt 1 500 besökare för att nämna några aktiviteter.

Utmärkelsen kommer att utdelas den 1-2 juni på Bygdegårdarnas förbundsstämma i Värnamo. Samtidigt firar Bygdegårdarnas Riksförbund 75-års jubileum.

Hemsida: www.nogersund.se