Till Riksförbundet
Gå till distrikt
Bakgrundsbild
  • Hem
  • Baggbrobygdens Historia

Baggbrobygdens Historia

-”Det här landet är lika randigt som mors förkläde”, sade pojken. -”Jag undrar vad det är för slags ränder, som stryker fram över det.” -”Åar och åsar, vägar och järnvägar”, svarade vildgässen. (Ur ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” av Selma Lagerlöf)

Det randiga förklädet

Ovanifrån ser bergslagsbyarna ibland ut som ett randigt förkläde, och kanske gäller det speciellt Baggådalen. Orsaken till randigheten är den sista nedisningen som började för cirka 8000 år sedan. Spåren av inlandsisen präglar vårt landskap än idag, bygden låg både under och ovan högsta kustlinjen. Naturen skapade här fina förutsättningar för mänsklig aktivitet, ett fint odlingslandskap där jordbruket vid sidan av järnhanteringen varit det dominerande försörjningssättet. Dalen ligger omgiven av höga åsar och berg. Här hittar du länets högsta punkt, Timmeråsarna, med en höjd på 311 meter över havet. Genom dalen flyter Hedströmmen, stundom lugnt men ibland i strida forsar. Bruksleden går genom Baggådalen i ett varierat landskap med lättillgängliga geologiska naturminnen.

Namnet Baggås troliga härkomst

Pilgrimer som kom från Köping på väg till Nidaros (Trondheim), passerade den här bygden. På ryggen bar de knyten med förnödenheter. Det sägs att ortsbefolkningen i dalen kallade pilgrimerna ”baggar” efter de packningar de bar med sig. Ordet kommer sig av att vikingarna umgåtts med engelsmän på sina resor, och tagit med sig ordet ”bag” (väska, påse, säck) hem.