År 1949 föddes idén om en samlingslokal i trakten.

Meningen var att ge föreningslivet och traktens invånare en samlingspunkt.

Året därpå skapades en interimstyrelse. För att få in ett startkapital bjöds andelar i bygdegården ut till ett pris av 25 kr styck.

Efter nära fem års ideellt arbete invigdes Svärdsögården 1954.

Vid mitten av 1980-talet började man planera för en utbyggnad för att förbättra lokalanvändningen och samtidigt genomföra en renovering.

Eftersom samhällets kvarnar mal långsamt tog det nära 10 år tills planerna var slutförda 1995.

Länge har nu Svärdsögården varit en mötesplats för bygdens folk och föreningar, men tar även mot ”utsocknes” gäster.

Den moderniserade interiören har nu en mer ändamålsenlig utformning, som visat sig vara mycket uppskattad.