En sammanställning om Tingsborg genom åren.
Det före detta tingshuset nu kallat Tingsborg är beläget norr om vägkorset Å – Kuddby – Östra Ny.
Byggnaden är uppförd i två våningar, troligen från 1700-talets mitt, i reveterat timmer med grå sprit puts, kan manläsa i ”Miljöer från Östergötland” Natur och Kultur”.
På en karta från 1693, en arealmätning över Höckerstad by, finns markerad en stuga (kanske en Backstuga eller något liknande, svårt att läsa) på den plats där nuvarande Tingsborg ligger.
På storskifteskartan från år 1776 finns även då ett hus, nu med benämningen ”Tingshuset på samma plats. Det byggdes i början av 1760-talet.
Under 1835 – 1838 undergick Höckerstad by i Östra Ny socken laga skifte, som fastställdes den 18 december 1838.
Det framgår aven kopia om utredning rörande äganderätten till tingshustomten i Höckerstad. På laga skifte kartan finns tingshusbyggnaderna och gränsen runt omkring tydligt markerade.
Enligt dombok på Göta Hovrätts arkiv, hölls första gången, år 1766 den 18 och följande dagarna i november månad, lagtima hösteting med Björkekinds Härad å nya tingstället på Höckerstad vid Östra Ny kyrka.
Tre lagtima ting hölls årligen med Björkekinds respektive Östkinds Häradsrätter,vinterting, sommartingoch hösteting, däremellan urtima ting om brådskande fall förelåg.
När de olika tingen började gick det alltid till på följande sätt t.ex. Den 28 maj 1830 hölls lagtima sommarting med Björkekinds Härad å vanliga tingstället på Höckerstad vid Östra Ny kyrka.
Efter förrättad gudstjänst i Östra Ny kyrka sammanträdde rättens ordförande och ledamöter i tingsalen, där sedan undertecknads förordnande blivit uppläst, samt tings och rättegångsfrid förkunnats, som det står att läsa i protokollet.
Menigheten underrättades om innehållet av 6:e kapitlet 1:a 2:a och 6:e paragraferna missgärningsbalken, Kongliga förordningen den 20 maj 1779.
Kongliga förordningen den l juli 1743,mot budskapens olofliga kringbärande.
Förordningen den 5 juni 1746,om ansvaret för uppbrytandet av andras brev o.s.v.
Några exempel på hur ej ovanliga ärenden på tinget kunde utformas.
Ur dombok från 1827 å ting vid Höckerstad Tingshus.
På anmälan av Kronolänsmannen Per Rundeberg upprättades för nästkommande år att tjäna till efterrättelse vid de inom detta härad belägna Gästgivargårdarna, Grindtorpi Östra Ny, Fristad och Konungsund.
Taxa för Grindtorps Gästgiveri.
En måltid 3 á 4 rätter 20 skilling banco
En måltid husmanskost 10 skilling banco
En kanna dubbelt öhl 16 skilling banco
En kanna enkelt öhl 8 skilling banco
Ett natthärbärge enskilt rum med säng, ljus och värme för varje person 16 skilling banco
En vedbrasa om en bärfamn 4 skilling banco
Ett ordinärt talgljus 3 skilling banco
Ett lispund gott hårdvallshö 12 skilling banco
En famn gräs 4 skilling banco
En kappe + småhackelse av råghalm 2 skilling banco en dito hafre 6 s banco
Vid Björkekinds Härads vinterting den 11 februari 1863 å vanliga tingstället på Höckerstad vid Östra Ny kyrka kan nämnas att Livgrenadjären Carl Johan Sandel1 i Lövhäja lämnade pådet allra nådigaste in en stämning mot Rusthållarna att de inte skött dikena, så han ej blev av med vattnet vid Rävgraven och Månsängen.
Här följer lite uppgifter om vad kommunalstämman hade att besluta om verksamheten i och omkring Tingshuset.
Jon Andersson i Visten ingav ett förslag på kommunalstämman å sockenstugan i Östra Ny den 30 mars 1868,om anläggandet av en väg över Tingshusbacken vid Höckerstad, då mark kostnadsfritt uppläts av jordägarna, som de utav församlingsborna kan anses hava nytta av, vilja lämna frivilliga bidrag i arbete därtill, vilket av stämmans församlade ledamöter allmänt antogs och hoppades även att de frånvarande icke skulle vilja undandraga sig detta nyttiga företag, vilket bör verkställas under våren, och finns anteckningslista i sockenstugan, för dem som vilja teckna sig för bestämda dagsverken.
Vid kommunalstämma den 8 augusti 1869 valdes såsom ombud för församlingen, att närvara vid sammanträdet å Höckerstad, rörande reparation av Tingshuset, Hans Fredrik Hedlund i Höckerstad.
Som den nyanlagda vägen över Tingshusbacken vid Höckerstad numera allmänt begagnas och tycks vara av stor nytta, så beslöts på ordinarie kommunalstämma i sockenstugan den 14 oktober 1870,att sätta den i fullgott skick, till samma bredd som allmänna landsvägen, medels sockendagsverken.
Då den nuvarande ägaren av Höckerstad, Jon Andersson i Visten, icke allenast upplåtit mark, utan ävenledes grus till dess iståndsättande, kostnadsfritt, samtatt hava ledning och tillsyn av arbetet mot villkor, att vara befriad från andra dagsverken till nämnda vägs iståndsättning. Så han i dess ställe på vägen som gå genom Höckerstad ägor till Grindtorp, på egen bekostnad borttager en backe, och att nämnda arbete skola företagas så fort ske kan.
På ordinarie kommunalstämma i sockenstugan den 27 mars 1876 föredrogs, den av Mamsell Lindholm gjorda ansökan att för en tid av tre år, räknat från den 1 nästkommande november, att vid Höckerstad tingställe så val åt spisande gäster, som åt allmänheten till förtäring påstället, få idka försäljning av vin och ö1,vad ölet beträffar lämnade stämman henne oinskränkt rätt att sälja, men vad vinet angår så blev beslut genom omröstning, att detta skulle inskränkas och icke få försäljas annat än för matgästers räkning till mat.
Ur ett protokoll från kommunalstämman den 20 mars 1877, ingavs en ansökan om ölförsäljning vid Strömshamn och Höckerstad tingställe, vilket också beviljades efter en stunds överläggning, med villkor att ö1 inte få försäljas under sön och helgdagar.
Fredrik Segerström vid Strömshamn och 0.W. Pettersson vid Höckerstad tingställe.
För åren 1882 – 1885beviljades också försäljning av ö1vid Strömshamn och Tingshuset alla dagar utom sön och helgdagar, men till kommunalstämman den 27 majhar det inkommit en protest att det blivit för mycket superi och bråk vid Strömshamn, där en del båtar lade till, och man förfriskade sig, därför beslöts att endast Pettersson i Tingshuset, får försälja ö1 under där varande ting.
Den första rannsakningen över det stora ”Broxviksdramat” som ju blev riksbekant, tog sin början den 26 februari 1897, vid tingstället i Höckerstad. Det blev många vittnesförhör under de åren som rättegångarna pågick. Målet avslutades sedan i Norrköping.
Då det ej fanns telefon i Tingshuset påden tiden, utan endast i affären hos Handlanden C.D. Ahl, berättade Hilmer Peterson att han som 11-åring sprang med telefonbud mellan affären och Tingshuset under rättegången.
Det kan också nämnas att det fanns ett Litet förvaringshäkte på Tingshustomten.
Då det omkring sekelskiftet byggdes ett nytt Tingshus vid Södra Promenaden i Norrköping, flyttades häradsrätterna dit, och en epok är därmed slut, på det gamla tingsstället i Höckerstad hölls ej några flera rättegångar.
Ur protokoll fört vid kommunalstämma den 14 december 1903.
Till ombud att inställa sig vid Björkekinds och Östkinds häradsrätt å Tingstället i Höckerstad onsdagen den 30 dennes för att tillsammans med övriga ombud besluta om försäljning av häradenas där tillhöriga byggnader, valdes Johan Johnsson i Norrladugård och herr 0.W. Larsson i Ängbysom suppleant.
År 1905 blev det nya ägare till Tingsborg.
Albert Walldén och Johan Valfrid Andersson köpte tingshuset med dit hörande byggnader av Björkekinds och Östkinds Härader.
I tingssalen som var belägen på nedre våningen mot landsvägen blev snickarverkstad, där de båda herrarna tillverkade möbler.
På norra sidan fanns en lägenhet om två rum och kök, där Johan Valfrid Andersson med familj bodde.
Övre våningen disponerades av kompanjonen och svågern Albert Walldén med familj, förutom ett rum där någon vid namn Tollbom bodde.
Dessa båda möbelsnickare verkade och ägde före detta Tingshuset till år 1917.
På kommunalstämman den 28 april 1916 beslöts att mot den begärda summan av 8000 kronor inköpa Höckerstad f.d. Tingshus till ålderdomshem, och beslutet fattades med 2/3 dels majoritet.
Man beslöt tillsätta en kommitté av fem ledamöter att uppgöra köpet av lägenheten och sedan verkställa de nödiga reparationer.
Dessa fem blev Efraim Svensson, N.G. Blomberg, Handlanden C.D. Ahl, Kantor Karl Norlén och C.J. Larsson.
Penningar till detta företag skulle delvis uttaxeras och delvis upplånas.
Såsom Ålderdomshemsföreståndarevid nyinköpta och reparerade Tingsborg var sköterskan Elna Carlsson.
Och vartefter åren gick heter under ett antal år sköterskan Margareta Klingström som med sin son Lennart, bodde och verkade som föreståndare på ”Hemmet”.
Under även, ett stort antal år var det Stina Hägg som skötte föreståndarsysslan, tillsdet på 1950-talet blev storkommun på Vikbolandet, och det var dags att lägganed Ålderdomshemmet i Östra Ny socken.
Så blev det Östra Ny Bygdegårdsförening u.p.a. som genom köpebrev den 12 januari 1954 förvärvade Tingsborg, Höckerstad 7:lTingsborg, fastighet om 0,2500 hektar avstyckades från samfälld mark och blev fastställd den 3 april 1954.
Lagfart sökt och beviljades, första gången den 28 april 1954. Då sedan huset byggdes om, och rustades upp för att tjäna som bygdegård, för att så småningom invigas med en fest söndagen den 23 september 1956.
Det har varit ting i många år på den gamla tingsplatsen i Höckerstad med Björkekinds och Östkinds Häradsrätter, från år 1766då det första tinget hölls här, i 139 år, var tingshus.
Under 12 år snickeriverkstad med möbeltillverkning.
Omkring 35 årsom Ålderdomshem och numera såsom Bygdegård.
Tingsborg, det gamla anrika tingshuset fyller nu ett stort behov som samlingspunkt för bygden.
Sammanställt av Gunnar Peterson ( Arkivet Tingsborg )
* Laga ting eller lagtima ting var ett ordinarie ting som hölls på utsatt tid till skillnad mot ett urtima ting som var ett extrainsatt ting.