Namnet VENDELSÖ förekommer första gången 1467 och då som Wendelsee. Det är stormästaren för Tyska Orden, Johan von Mengeden, som i ett brev från Reval säljer ett antal gårdar i Österhaninge till riksföreståndaren Erik Axelsson Tott, då också Gudoe och Wendelsee. Namnet har inget med ö att göra, snarare sjö (see). Wendel betyder vattenrik. Den vattenrika sjön – Drefviken. (Wendel har också tolkats som ”vindlande, slingrig”). Den förste ofrälse invånaren 1513 skrivs Lasse i (ej på) Wändilsöö.
Säteribyggnaden uppfördes före 1610 av riksrådet Hans Claesson. Huset var av ordinär herrgårdsstorlek och hade säteritak – ett högt spånklätt tak med två fall med små fönster emellan. Huset fick den värdighet som krävdes för skattefrihet.
Under Carl Lagerbrings tid 1794-1822 fick Vendelsö Gård sitt slutliga utseende. Två flyglar förbundna med huset, och två fristående flyglar tillkom 1803. Den norra brann ned redan 1805 och den södra är nuvarande bygdegården. Huvudbyggnaden byggdes om och fasaden fick gulvit puts med vita dekorer.
I ”Geografi öfver Konungariket Sverige” 1827 beskrivs gården så här:
”Den har den vackraste belägenhet vid Drefviken, med tvenne Trädgårdar och Engelsk park, ypperlig och vidsträckt skog, egen Såg och Qvarn samt Tröskverk som drifves av vatten. Manbyggnaden en smakfull Corps de logis med tvenne flyglar i bästa och prydligaste skick. Gården är belägen på en halvö omgven av ängar vilka under vårflod stå under vatten och ger höjden utseende av en ö, som den i äldre tider varit. I Parken finns höjder liknande ättehögar beväxta med björkskog.”
Den siste personlige ägaren till gården var August Bernhard Karlsson som hade gården till 1907 då den övertogs av kommunen och användes som skola. Näste ägare blev Busstrafiken Stockholm-Södertörn och förfallet tog fart. Och den sorgliga historien tog slut med att gården revs trots många protester. Kvar är vår fina lilla bygdegård som inte får röna samma öde.
När manbyggnaden revs 1984 togs två innertak med praktfulla målningar till vara, och vi kan nu glädja oss åt ett praktfullt grisailletak från 1600-talet i vackert tidsenligt renoverat rum. I övrigt är byggnaden renoverad och vällingklockan som tillhört Vendelsö Gård är på plats i en klockstapel.