Till Riksförbundet
Gå till distrikt
Bakgrundsbild

Projekt ”Gamla skolgården”

”Gamla Skolgården” är ett projekt som drivs av Tärna Bygdegårdsförening med start hösten 2019 och avslut 30 november 2020. Syftet är att rädda sex kulturhistoriskt värdefulla timmerbyggnader vid vår hembygdsgård och öppna upp dem för publik verksamhet. De består av tre kyrkstallar och ett sockenmagasin, som flyttades till platsen 1959, samt Skolgårdens brygghus och fähus med loge, båda byggda på platsen under 1820-talet. Varje byggnad kommer även få enklare belysning och eluttag.
I projektet ingår även ett skyltprogram med såväl informationsskyltar utanför varje byggnad samt vägvisningsskyltar från riksväg och landsväg. En del av de gärdsgårdar som tidigare fanns på platsen kommer återskapas liksom även en mindre del av skollärare Reuterwalls skolträdgård, som började anläggas 1870. Här kommer vi bl.a. att samla äldre sorter av t.ex. fruktträd och bärbuskar.
Projektet finansieras genom bidrag från Europeiska Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling 2014-2020, Länsstyrelsen i Västmanlands län samt Sala Kommun.