Godtemplarlogen Ringblomman bildades den 7 februari 1883. Förmodligen utgjorde den diskussionsförening som startade i byarna Kallsta, Ringsta, Byom och Backen 1877, en god grund för godtemplarlogen. Många medlemmar i diskussionsföreningen blev medlemmar i logen Ringblomman.
Redan i början beslutades att det behövdes ett föreningshus i bygden, men det dröjde ända till 1932 och godtemplarrörelsens andra våg innan själva bygget kom igång.
1931 bildades Byggnadsföreningen Ringblomman och det påbörjades insamlingar på olika sätt för att finansiera detta projekt. Bland annat såldes medlemsbevis i Byggnadsföreningen Ringblomman för 25 kr/styck.
Dessa medlemsbevis såg ut så här:
Vilken funktion dessa hade är i dagsläget oklart. Forskning i gamla handlingar pågår, för att försöka dokumentera hela historien från början till nutid. Den som har uppgifter eller känner till något får gärna kontakta Byggnadsföreningens nuvarande styrelse.
Logen Ringblommans möten hölls innan föreningshusets tillkomst på de gårdar som hade tillräckligt utrymme inomhus för att hålla möten, och i skolans lokaler.
Nya landsvägen började byggas 1930 och blev klar 1932. Föreningshuset placerades vid den korsning som uppstod mot vägen från gamla landsvägen, till Kallsta.
Huset invigdes 1933 eller -35, oklart vad som är rätt, en uppgift säger att föreningshuset invigdes 12/2 1933. Och hade då kostat 17 300 kr. av vilken logen tecknat 7.000 kr, mot rätt att fritt utnyttja lokalen för fester och möten. Resten av aktiekapitalet i Byggnadsföreningen Ringblomman har tecknats av personer inom och utom logen.
Föreningshuset följer helt de principer som gällde vid den här tiden. En stor sal med scen och läktare, en mindre sal med serveringsutrymme på bottenvåning och en bostad på övervåningen med ett rum och kök. I källarvåningen/suterräng byggdes affärslokal med lagerutrymme, garage och en bostad för affärsinnehavaren.
Lägenheten på övervåningen upplåts numera som kontorsutrymme.
Föreningshusets lokaler, Lilla salen, Stora salen och läktaren gav vid tiden för färdigställandet plats för ca 300 personer.
Logen Ringblomman upplöstes så småningom. Det är lite oklart när detta skedde, möjligen i mitten på 1980-talet. Byggnadsföreningen Ringblomman finns fortfarande kvar och driver och underhåller Föreningshuset. Med hjälp av frivilliga insatser från styrelsen och andra boende i bygden.
Den senaste omfattande renoveringen genomfördes i mitten av 1980-talet till en kostnad av ca 1,6 miljoner. I samband med detta stängdes läktaren av och används nu som förrådsutrymme. Detta, tillsammans med att Räddningstjänsten något år senare införde striktare regler, gör att våningsplanet numera inte får ta in mer än 120 personer.
Idag används fortfarande huset som föreningslokal för bygdens föreningar men också för många andra aktiviteter som t ex föreningsfester, privata fester, kurser, danser, konserter, julmarknad, valborgsfirande, ungdomskvällar, gudstjänster och olika idrottsaktiviteter. I den tidigare affärslokalen finns också en mindre styrketräningslokal och två omklädningsrum med duschar och toaletter.