I december 1883 fattande kyrkostämman i Kila belsut om att låta bygga denna skola. Den skulle bestå av en skolsal, kapprum, samt två rum och kök för skolläraren. Skolan var avsedd för 64 barn och skulle ha måtten 30 alnar lång (ca 17,8 m), 16 alnar bred (ca 9,5m) och 7 alnar hög (ca4,2 M). I februari 1884 godkände kyrkostämman att skolsalen utökades med en aln i längd..
Skolan uppfördes på Släperuds mark vilken ägdes av nämndeman Anders Gustaf Olsson som också administrerade bygget. Jan Peter Hult i Århult anlitades för byggnationen vilken startade i mars 1885. I slutet av juni samma år meddelade kakelugnsmakare Emmanuel Andersson i Åmål att material till kakelugnarna skulle levereras med ångbåten Åmål till lastbryggan i Norra Ed (Berget). Två kakelugnar fanns i lärarbostaden och en i kapprummet samt i skolsalen fanns en kamin. Fönsterrutorna skaffades från Sölje glasbruk. I juli levererades virke från ångsågen i Stömne med ångbåten Erik och pråmen Bodvar till lastbryggan i Norra Ed. Till detta kom även bl a en betydande mängd mossa att täta med mellan timmerstockarna samt 7000 tegelstenar för skorstenen.
Skolverksamheten kan troligen ha startat hösteterminen 1885. Undervisningen bedrevs under varierande former under hela skolans tid då nya beslut från staten, domkapitlet och kyrkostämman ofta ändrade inriktningen på undervisningen. Hur mycket eleverna gick i skolan varierade. Runt 1900 var en och samma lärare verksam i Norra Ed, Gambol och Rud, då skolorna tillsammans utgjorde en enhet. En bit in på 1900-talet skedde en ombyggnad till två skolsalar, en för vardera små- och folkskolan. Lärarbostaden blev då skolsal och köket omvandlades troligen senare till slöjdsal. Mark inköptes på andra sidan ån på Bunäs mark för en ny lärarbostad. Skolverksamheten upphörde 1942.
Förändamålet samlingslokal i Norra Ed fanns tidigare ett ordenshus. Detta låg där det idag är en talldunge mellan Norra Eds f d affär och smedjan. Byggnaden var mycket enkel och i dåligt skick.