Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Kvarnen

Den gamla skvaltkvarnen vid Faulusankijoki är ett fint utflyktsmål strax söder om Lainio. Om förhållandena är de rätta startar vi igång kvarnen under hembygdsdagen i slutet av juli. Under dagen serveras det kornmjölsgröt, smörgås och kaffe vid kvarnen. På programmet står musik och allsång.

Historia.

Det har funnits minst tre kvarnar i Lainio. Först Vanha mylly, Gamla kvarnen, som byggdes av byns första nybyggare Olof Clementsson. Kvarnen låg vid Hirvasjoki som idag kallas för Uuenmyllijoki. Det tyder på att den gamla kvarnen revs och att en nybyggts på samma ställe. Den andra kvarnen, vid Suolajoki, byggdes av den andra nybyggaren Olof Kemiläinen.

Kvarnen vid faulusankijoki

Den tredje kvarnen Uusi mylly, den Nya kvarnen, finns ännu kvar vid Faulusangijoki. Bäcken avvattnar Saivosjön, Poutujärvi, Alenjärvi, Keskinenjärvi och Ylinenjärvi innan den mynnar ut någon kilometer söder om byn. Man vet inte när kvarnen byggdes men den reparerades år 1912 av Karlström från Kaunisvaara. Han tillverkade även dammluckan och vattenrännan.

Malningen

När riandet var färdigt i september började man mala. En vanlig skörd var 600-700 kg korn men ibland kunde de största gårdarna skörda upp till 1 000 kg. När man kom till kvarnen bar man först in kornsäckarna och hällde över deras innehåll i den stora trätratten, vakkan. Därefter öppnade man kvarnluckan så att vattnet började strömma in för att på så sätt  tvinga skovelhjulet att snurra runt. Man fick noga med att anpassa mängden korn som släpptes ner i det övre kvarnhjulets mitt. Om man släppte ner för lite korn till kvarnhjulet så kunde mjölet brännas. Släppte man ner för mycket korn blev kornet dåligt malt. Kornet ska hällas i en jämn ström i kvarnstenen. Mjölet sopades upp från golvet med en fågelvinge. Därefter hälldes det i säckar med en speciell skopa.

Tommy Mukka hanterar kvarnstenarna.

Man har fortsatt att mala vid kvarnen vid Faulusangijoki fram till 1930-talets början. Kvarnen har varit ett utflyktsmål för skolklasser under vårarna fram till 1960-talet. Efter underhållsarbeten mal Hembygdgillet mjöl i kvarnen under hembygdsdagarna.

Musik och glad allsång, även när det regnar! Vår skönsjungande Glesbygdsdiva Carina Henriksson leder sången.
Underhållsarbeten

Reparationsarbete av kvarnen påbörjades år 1985, av Arvid och Artur Skillerstedt samt Helmer Granståhl. Kvarnen färdigställdes år 1986. Vid reparationen kunde man endast använda sig av några stockar och gavlar från den gamla kvarnen eftersom resterande delar av kvarnens trädelar hade ruttnat.

Eftersom kvarnen hade flyttas något med tiden så lyftes kvarnen upp bjälkar och fyra fundament gjöts under kvarnen år 2002. Kvarnhjulet byttes ut. Visst underhållsarbete gjordes aven då av dammen samt reparation av vägen, för att den skulle bli framkomlig med terrängfordon. Vidare byggdes en bro över bäcken byggdes samt en mindre altan i anslutning till kvarnbyggnaden.

År 2014 utökades altanen till nuvarande storlek. Vattenrännan reparerades och ett litet redskapsskjul införskaffades till bänkar, m m.

text Elisabet Körlof