1952 införlivades Friggeråkers socken med Falköpings stad. Den ekonomiska uppgörelsen, som då skedde mellan staden och socknen, kom att få en avgörande betydelse för tillkomsten av både kyrkan och bygdegården.
I den uppgörelsen åtog sig stan, att under de tre första åren efter sammanslagningen avsätta medel motsvarande skillnaden av den lägre skatt, som friggeråkersborna då betalade och den högre skattesats, som betalades av stadsborna. Medlen var villkorade att användas till uppförande av kyrka och bygdegård.
År 1955 blev kyrkan färdig.
Det var emellertid flera turer runt vem som skulle stå som huvudman – äga och driva bygdegården – hur den skulle se ut – vad den skulle innehålla. Det var mycket nära att bygdegården/hembygdsgården (arbetsnamnet) skulle uppföras och drivas i församlingens regi, men vid kyrkostämman den 20 november 1956 § 21 i protokollet står följande:
Ang bygdegård i Friggeråker hade den uppfattningen gjorts gällande, att denna bör uppföras och drivas av en bygdegårdsförening i församlingen. Det var självaste kyrkoherden Folke Almegård, som satt ordförande.
Det blev startskottet till att saker och ting började hända snabbt. Redan 14 dar efteråt, den 6 december 1956 bildades Friggeråkers Bygdegårdsförening vid ett möte i Friggeråkers skola.
Den 11 juni 1958 invigdes Friggeråkers bygdegård med invigningstal av borgmästare Tore Folkesson, sång och musik. En stor dag i Friggeråkers historia!
Nu hade man en fantastiskt fin samlingspunkt för bygden och staden i bygdegården.
___
Källa: http://www.bygdeband.se/plats/217730/sverige/vastra-gotalands-lan/falkoping/friggeraker/friggerakers-bygdegard/ (2018-09-22)