Till Riksförbundet
Gå till distrikt

Bygden och Historia

”Fagert i Fide” är titeln på boken som Tyra Lundgren, konstnär, utgiven 1961.

 

 

Fide är, till arealen, den minsta socknen på Storsudret, 15 kvadratkilometer och ligger där Gotland är som smalast. Det är 2,5 km från hav till hav. Här i Fide börjar den vackra vägen ner till Sundre, en kulturskatt, med sin fina vastar. Stentun heter vast söder om Grötlingbo.

Fide betyder ”strandmark”enligt pastor KPA Österberg i Öja.

Här bor 120 fastboende och under sommarmånaderna dubbelt så många. Den huvudsakliga näringsverksamheten är jordbruk, mjölk- och lammbönder.

 

Socknen visar upp en varierande natur med alvar, åker och i Fide ingår en av Sveriges störst sammanhängande lövskog. Det är björk som dominerar men också pil, hassel och hagtorn.

Kattuggla och halsbandsflugsnappare har sin tätaste tillvaro här.

Gör ett besök i Fide Prästänge med sina vidkroniga ekar som står spridda samt hamlade (klappade) askar. Under våren är här rikt på vitsippor gullvivor och många olika arter av orkidéer. Änget fagas på våren och har slåtter i juli. Detta sköts av flitiga Fidebor och som-margotlänningar.

Den 19 juli 1753 skrev Linne´: ”Ängarna omkring Grötlingbo, Fide, Öja och Hamra voro magnifika likare lundar och trädgårdar än någon mark, träden voro överflödiga, hassel, mycket björk, ansenlig ask, något ek. Ängarna stodo tapetserade av följande blommor: slåtterblomma, brudbröd, vildlin, grässtjärnablomma, getväppling, blodrot, brunört. ögontröst, kärringtand”.

I korsningen ner till Österby finns en intressant smedja, K-märkt, med flis- och torvtak samt ett fönster som troligen kommer från ett medeltida hus

.

Fide kyrka är byggd på 1200-talet av tio bönder och helgat åt Sankt Lars. Kyrktornet är ”stympat” och är från 1826. Fönster och dörrar är ursprungliga, romanska. Den norra portalen tycks varit kyrkans huvudingång. En sägen berättar att de mäktigaste bönderna bodde norr om kyrkan och ville för den skull inträda från norra sidan. Innanför denna portal finns vigvattenskålen, dopfunten, i sandsten från 1738. En av kyrkans märkvärdigheter är en skeppristning en kogg, ristad i putsen då kyrkan byggdes. Den kan beskådas öster om nordportalen. Inne i kyrkan finns många medeltida målningar. Den mest kända kan ses på väggen mellan kor och långhus. Den föreställer en svårt plågad Kristusgestalt med omgivandespråkband ”Aedes succense, gens caesa, dolens ruit ense” .”Brända ligger gårdarna och folket faller klagande för svärdet”.  Inskriptionen är ett kronogram och i den latinska texten kan år-talet 1361 tydas. Året är det år Valdemar Atterdags härjade på Gotland. Predikostolen är från 1587 och en av Gotlands äldsta. Den var tidigare placerad i Grötlingbo kyrka.

Det stora triumfkrucifixet är daterat 1200-tal och kan tyckas väl överdimensionerar i den lilla kyrkan.

På kyrkogården norr om kyrkan ligger konstnärinnan Tyra Lundgren begravd under sin egen gjorda gravsten med vita kallor.

På Grunnet finns fiskebodar och ett vackert landskap med alvaret som möter hav och himmel. Här har Sveriges största oljeproducent pumpat olja ur tre borrhål. Fram till 1977 har det tagits upp 4876000 liter olja. Borrhålen är omöjliga att finna idag.

Vid Käldhagen ligger en bra badplats, långgrunt, lämplig för småbarn, en hantverksbod och en gammal framgrävd källa, Kälder, varav namnet Käldhagen.

I Fide finns ett värn med en kanon som är kamouflerat av ett gräsbevuxet hus som ligger på kullen strax norr om kyrkan. Den kom dit under det så kallade ”kalla krigets tid”.

 

 

 

Sedvärdheter i Fide

 

Barshalders gravfält

Fide Kyrka

Tubod fiskeläger med flyktingbåtar från Baltikum

Värn med kanon

Gamla husgrunder

Oljeborrhålen på Grunnet (svårt se idag)

Grunnet fina flora och fauna

Kälder, källa vid Käldhagens rastplats

Gammal farled en segelled som sägs funnits enligt bestämda sägner. Låg några hundra meter söder om Odvallsbacke där terrängen är låg vid Bredkvie gård

Försvarslinjen

Röset hos Herman Olsson på Odvalds

Möllers väg

Kärlekstigen

Väderkvarn

Fide Fajans