Bakgrundsbild

Occupy Bygdegården

Occupy Bygdegården Sverige är ett ungdomsprojekt som finansieras av Boverket. Målet är att få igång mer ungdomsverksamhet i bygdegårdarna och få in fler unga ledamöter i styrelserna. Detta ska uppnås genom inspiration, utbildning och nya samarbeten.

Occupy bygdegården Jämtland - logotypProjektet utgår ifrån respektive förenings förutsättningar, ambitioner och målsättningar. Alla föreningar som anmäler sig till projektet blir kontaktade för ett uppstartsmöte där de planerar sin verksamhet tillsammans med projektledarna. Föreningen sätter själv upp sina mål tillsammans med projektledarna som finns tillgängliga för föreningarna och är behjälpliga under hela projekttiden.

Occupy Bygdegården pågår i ett distrikt i taget. Från augusti 2019 till juni 2020 är projektet fokuserat på Jämtlands bygdegårdsdistrikt.

Värmland blir Occupy-distrikt 2020-2021

Finns din förening i Värmland? Vill ni vara med i projektet? I september kör vi igång en ny projektperiod och nu har alla föreningar i Värmland chansen att vara med! Projektet håller på fram till sommaren 2021. Det finns plats för ett par föreningar till! Anmäl er här så kontaktar vi er!

Occupy Bygdegården är i Jämtland!

Under perioden september 2019-juni 2020 satsar distrikt och föreningar i Jämtland lite extra på ungdomsverksamheten. Uppstartsmöten har skett med projektledarna, föreningarnas styrelser, barn, unga och föräldrar under hösten. På mötena diskuterades föreningarnas ambitioner, målgrupper och möjligheter. Nu är föreningarna igång med att arrangera aktiviteter och planera inför framtiden. Med hjälp av Den rullande bygdegården (se nästa flik) som just nu rullar runt i Jämtland har föreningarna arrangerat en mängd olika aktiviteter. Ett par har startat upp ungdomsgård och andra har haft filmvisningar och pyssel med mera. Andra aktiviteter som arrangerats hittills är LAN, barngympa, pingis och innebandykvällar, pepparkakshusbakning och luciafiranden.

Tidigare projekt: Occupy Bygdegården Dalarna 2018–2019 och Stockholm 2017–2018

Föreningarna har under projekten utvecklat och utökat sin barn- och ungdomsverksamhet på många olika sätt. De har startat upp samarbeten med studieförbund, andra föreningar, fritidsgårdar med mera på orten, startat ungdomsråd och sökt pengar för barn- och ungdomsverksamhet, exempelvis från Boverket. Allt beroende på varje förenings ambition.

Lite exempel på vad som har gjorts under tidigare projekt:
  • En förening har startat upp en musikstudio – De har fått pengar från Boverket både för att bygga studion och anställa en projektledare.
  • En annan förening arrangerade sin första aktivitet någonsin för barn och unga. Ett julpyssel som var väldigt lyckat.
  • En tredje arrangerade en veckolång Matskola i samarbete med 4H.
  • Ytterligare en förening har startat en Vi Unga-förening och har en danskurs med en ung ledare.
  • Flertalet föreningar har haft Prova-på-cirkus med Cirkus Cirkör. En aktivitet som har fyllt bygdegårdarna med familjer i åldrarna 1-70 år.
  • En del föreningar har startat upp kontinuerlig verksamhet liknande ungdomsgård.
  • Många föreningar har haft filmvisningar för barn och unga.
  • Några föreningar har sökt pengar (och blivit beviljade) för att köpa in utrustning för att visa film.
Bakgrund

Occupy bygdegården startade som ett treårigt ungdomsprojekt på Gotland 2013 som avslutades i juni 2016. Projektet var väldigt lyckat med massor av aktiviteter, nya Vi unga-föreningar och uppstart av Gotlands Vi Unga-distrikt. Ungdomarna i föreningarna arrangerar olika aktiviteter, utbildningar och verksamheter i bygdegårdarna.

För mer information kontakta

Verksamhetsutvecklare ungdom

Elinor Metsjö

070-344 65 53

elinor.metsjo@bygdegardarna.se

Verksamhetsutvecklare film och ungdom

Anna Öhman

070–881 34 43

anna.ohman@bygdegardarna.se