Bakgrundsbild

Västmanlands bygdegårdsdistrikt presenterar stolt

Under sin långa karriär har Josefina Paulson turnerat över hela världen med sin nyckelharpa, blivit tilldelad titeln riksspelman, nominerad till årets artist vid ”Folk och Världsmusikgalan” och inte minst fått titeln som världsmästare i modern nyckelharpa. Hon har tack vare sina västmanländska rötter även utvecklat en djup kunskap inom den regionala traditionella musiken.

Av 700 sökande fick Josefina uppdraget som Västmanlands bygdegårdsdistrikts musiker. Det innebär att hon kommer att genomföra 15 föreställningar och fyra workshops (varav två för vuxna och två för de yngre) på bygdegårdar i Västmanland.

Josefina Paulson – Västmanland
Berättarföreställning med folkmusik efter Ellen Lagergren

Detta är en föreställning med lokalproducerad musik som värnar kulturarvet i Västmanland, och handlar om en spelman/kvinnas röst som ekar genom historien och klingar åter i vår tid. Året är 1930 och det är Ellen Lagergren (1882–1966) som sitter vid ratten och tar oss runt för att besöka och lära känna några spelmän och kvinnor i bygden. Ellen var kvinnlig spelman och estradör med en djup passion för bevarandet av den ”gamla” musiken.

Föreställningen möts i kärleken för folklig kultur, folkdräkter, folkmusik och berättelser om väsen och folktro. Dessutom med länken till vad det innebar att vara en kvinnlig spelman i mellankrigstid samtidigt som tvättmaskinen tågande in i det svenska folkhemmet. Musik och ord framförs av Josefina själv, och längden är 45–60 minuter plus 20 minuter fikapaus i mitten.

Workshops

Under workshops för de yngre erbjuds en barnföreställning, och för de något äldre en låt- och sångworkshop med fokus på den regionala låtskatten.

www.josefinapaulson.se

Turnéplan

Här fyller vi på med datum vartefter Josefina bokas in på olika bygdegårdar.

2022
Oktober

15 Framträdande/Workshop, Karbenning bygdegård.

 

Läs mer och boka